blog

Když je druhý díl lepší než první

18.12. 2012

Celé UNIVERSUM je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli, rozpoutal se chaos. Když se podíváte na obálku, tak vidíte jen originální nápad a dokonalé grafické zpracování. Zařadit ho ale do příběhu dokážete až na posledních několika stranách.

Syna s Amy přistihneme zrovna ve chvíli, kdy se oba potýkají s nepříjemnostmi. Zatímco se Syn snaží vybudovat si respekt obyvatel lodi, Amy má na starosti jedinou věc: přežít. Tím, že Syn učinil závažné rozhodnutí, a to vysadit Phydus – uklidňující drogu, díky které lidé nejednali dle vlastní vůle, ohrozil Amy. Jelikož je dívka nápadná kvůli svým zrzavým vlasům a bílé pleti, stala se terčem násilníků.

Začátek kariéry v roli Otce se Synovi moc nevyvedl. Obyvatelstvo se bouří, nepracuje a poprvé se na lodi setkáváme i s kriminální činností. Aby toho nebylo málo, na povrch se začínají drát tajemství, o kterých by se nám ani nesnilo. Na první pohled nesouvislé věci se ve finále spojí a utvoří propletenou síť vztahů.

Zaklapnete knížku a najednou vám každý detail obálky bude dávat smysl. Díky tomuto poznání ve vás kniha zanechá hluboký dojem, který ještě umocní velmi otevřený konec.

Dočkáme se tu i jiskřivých momentů. Na můj vkus jich tu není tolik, ale na druhou stranu si těch pár chvilek víc užijeme a dovolí naší mysli popustit uzdu. Důraz se klade na loď, která se blíží ke svému cíli. Romantika je až na druhém místě, což mi v tomto případě moc nevadí.

Jak jsme zjistili v prvním díle, kapitoly jsou velmi krátké a střídají se pohledy Amy a Syna. Všimla jsem si i různých grafických prvků, které slouží k oživení děje. To jsem zatím v žádné knize neviděla. S těmito všemi zvláštnostmi dohromady nám děj ubíhá až bolestně rychle. Netrpělivě vyhlížím třetí díl, protože ten konec mi prostě nedá spát. Však uvidíte sami.

Čtěte také  Rozložíš paměť: Vír vzpomínek hlavního hrdiny vás strhne

Autorka se mistrovsky vrhla na sepsání své představy, využila každé situace a stvořila naprosto jedinečný příběh. I přes všechna objevená tajemství a rozluštěné indicie si Beth nechala otevřená dvířka do dalšího dílu. Podle mého názoru se druhý díl vyvedl ještě lépe než ten první. Silně pocítíme duševní vývoj všech postav a zjistíme, že Syn není takový ufňukánek, jak bylo z prvního dílu zjevné. Jeho pozici mu nezávidí téměř nikdo, na jednoho nezkušeného šestnáctiletého kluka je toho zkrátka moc. Přesto si vedl, jak nejlépe uměl, a za mě má palec nahoru. 

 

Milion sluncí

Beth Revisová  ·  Vydavatelství: CooBoo, 2012

Jsou to už tři měsíce, co byla Amy odpojena. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že mají před sebou dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Autorka je knižní blogerka. Recenze byla původně publikována na jejím blogu