blog

Dvanáctka si bude pohrávat s vaší představivostí

19.07. 2013

Justin Cronin se narodil v Nové Anglii v roce 1962. Je univerzitním profesorem angličtiny a žije se svou ženou a dětmi v Houstonu ve státě Texas. Prvním čtenářsky i odbornou veřejností oceněným dílem je román „Mary and O’Neil“ z roku 2001. V roce 2010 vychází jeho doposud stěžejní kniha „Přechod“ („The Passage“), první díl epické, post-apokalyptické trilogie vezoucí se na současné populární vlně upírských příběhů. Dalšími díly trilogie jsou Dvanáctka („The Twelve“) a v roce 2014 vyjde „The City of Mirrors“.

Justin Cronin vytvořil v knize Dvanáctka mnoho zajímavých a naprosto odlišných hlavních postav, které bojují ať už sami za sebe, nebo společně o život ve světě, kde řádí vir. V tajné laboratoři se experimenty vymkly kontrole a svět ovládly bytosti podobné upírům, které vychází za tmy. Lidé jsou ohroženým a loveným druhem.

Ze všech osudů mě vždy „zaujaly“ příběhy dětí, kterých je v knize požehnaně. Ale pozor, není na místě chovat příliš velké sympatie k určitým postavám. Je totiž více než možné, že umřou nechutnou a více než bolestivou smrtí. Autor se s tím totiž, jak se říká, nepáře.
Jsme svědky výpadků paměti, psychických změn na člověku, lásky, nenávisti, nechutných scén až po srdceryvné okamžiky.

Postavy v této knize jsou mnohdy zajímavější než některé události, které se tam objevují. Například těhotná žena, která si vytvořila svůj vlastní svět, kde je vše krásné a v pořádku, a v době hubení lidstva viráky shání barvu, aby mohla vymalovat dětský pokojík. Nebo snad dramatický život skupinky dětí.

Vše v této knize působí naprosto skutečně, až se zdá, že všechno popisované se může každým dnem odehrát. Samozřejmě, že události byly překvapující, některé však čtenář vytuší už během děje. Vždy je tu ale nějaké obrovské překvapení.

Příběh je rozdělen do tří dějových linií. Dočteme se o událostech v roce Nula, následně pracujeme na kukuřičném poli, kde se i bezpečné místo změní na noční můru, a poté se objevíme v budoucnosti, kde vládne diktátor.

Čtěte také  Trápení všeho druhu: Příběhy všedního života, ve kterých pravděpodobně poznáme sami sebe i své blízké

Celá kniha na mě působila velmi propracovaným dojmem. Je vidět, že si s naší představivostí autor pohrává, a nejenže se mu to náramně daří, ale má z toho pravděpodobně i radost. Někdy jsem se kousala do rtu napětím, jindy jsem zase zuřila nad lidskou lhostejností. Vcelku mám z knihy velmi pozitivní pocity. Konec je nachystaný na možné pokračování, na které se většina čtenářů nepochybně těší. Takže za mě jednoznačně ANO.

 

Dvanáctka

Justin Cronin  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

V mezinárodním bestselleru Přechod vytvořil Justin Cronin nezapomenutelný obraz apokalyptického světa, v němž celý americký kontinent zachvátí tajemná „upírská“ infekce. Ve Dvanáctce se příběh vrací do roku Nula. Nakažení lidé se mění ve vraždící nesmrtelná monstra a chaos a zmar postupně ovládá jedno město za druhým. Uprostřed vylidněného světa přežívají zbytky těch, jimž se dosud nákaza vyhnula. Těhotná lékařka Lila, válečný veterán Kittridge a dospívající April se setkávají uprostřed zkázy, aby zjistili, že nejsou úplně sami…Ve sto let vzdálené budoucnosti zatím Amy a její přátelé bojují o přežití posledních potomků lidstva. Jejich nepřítel se však změnil: prvních dvanáct infikovaných totiž usiluje o mnohem víc než jen o povraždění posledních živých bytostí na Zemi.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.