blog

Oceněný román o siamských dvojčatech si zamilujete

30.04. 2014

Max a Izák jsou siamská dvojčata. Když se v roce 1899 narodí, matka se o ně nedokáže postarat, a tak se přičiněním tety ocitnou jako hříčka přírody v místním cirkuse. Zde se poprvé cítí jako plnoprávné lidské bytosti – spřátelí se s ostatními zrůdami, monstry a ztracenými existencemi a zjišťují, že běžní lidé je vnímají jako umělce a jsou ochotni za jejich vystoupení platit. Konečně šťastna, objíždějí dvojčata celou Evropu. Osudový zlom nastane, když se v Helsinkách seznámí s okouzlující, ale naprosto nemorální Iris. Muži tuto femme fatale uctívají a ženy nenávidí. Izák se do Iris rázem osudově zamiluje… Jak se s jejich vztahem vyrovná Max? Román Na řadě je Max je literárním debutem Leeny Parkkinenové, líčícím s neobyčejnou citlivostí a v barvitých epizodách bizarní zákulisí cirkusového prostředí, problémy dvojčenství i dvojnictví a v neposlední řadě též nespolehlivost jakéhokoliv vyprávění. Autorka za román obdržela v roce 2009 cenu prestižního finského deníku Helsingin Sanomat.

Mrazivý sever je u nás známý především díky svým vynikajícím detektivním příběhům. O to více vždy potěší, když se u nás objeví kniha z tohoto mrazivého koutu Evropy, která se od všech těch detektivek odlišuje. A právě toto je případ výjimečné knihy z pera finské autorky Leeny Parkkinenové Na řadě je Max, která se může mimo jiné pyšnit cenou Helsingin Sanomat za nejlepší finskou prvotinu.

Leena pochází z rodiny, ve které se dobrý příběh cení více než pravda. Je proto s podivem, že již od mala se vypravěčské dráze vyhýbala a své myšlenky vyjadřovala pomocí malování. Tato láska jí vydržela až do věku, kdy se měla rozhodovat co dál, i proto šla studovat grafický design. O to úsměvnější je fakt, že právě díky této škole se vrátila zpět k rodinným kořenům a začala pracovat pro jedno nakladatelství. Odkud byl již jen krůček k jejímu úspěšnému debutovému románu, který se dostává díky nakladatelství Argo i na pulty českých knihkupců.

Čtěte také  Nesčetně hvězd: Poetické čtení, které si nejlépe vychutnáte u dobrého čaje

Autorka se rozhodla vyprávět neobvyklý příběh siamských dvojčat Izáka a Maxe. Příběh této nerozlučné dvojice se odehrává na počátku dvacátého století, kdy jako hříčka přírody skončí v cirkuse a postupně tak projedou celou Evropu a Severní Ameriku. Tento život jim vcelku vyhovuje a je plný dobrodružství, neuvěřitelných historek, cirkusových jevišť, kabaretů a večírků pro zhýralou smetánku.

Ovšem jak to tak bývá, vše jednou končí a v tomto příběhu to není jinak. Zlom přichází ve chvíli, kdy se Izák a Max  v Helsinkách seznámí s okouzlující Iris. Izák se okamžitě do Iris zamiluje, ovšem má to víc než jeden háček. Iris je nejen tak trochu do větru, ale také si velmi ráda přibarvuje svojí minulost.

Kdo je tato záhadná a atraktivní dívka? A jak se se vztahem Izáka s Iris vyrovná Max?

V osobě Izáka a Maxe dostávají čtenáři velmi zajímavý mix, který je už jen díky jejich vzhledu, příčinou řady velmi zajímavých příhod. Tito bratři, kteří spolu sdílejí některé orgány, jsou navíc naprosto rozdílní, jako dvě strany jedné mince. I přes lehkou úsměvnost příběhu, je rozhodně poučné sledovat to, jak se se svým životem takto poznamenané dvojice vypořádají, protože ruku na srdce, my si to opravdu představit asi nedovedeme.

Další zajímavou linií, se kterou se zde můžeme setkat, je obraz tehdejší společnosti, která v lecčems odráží i dnešní dobu. V těchto dobách si vše odlišné vysloužilo znechucení a ohrnutý nos, přesto se na takovou podívanou nezdráhali lidé platit a bavit se tak nad smůlou a utrpením jiných lidí. A byť již doba pokročila a v lecčems je již dnešní společnost tolerantnější, stále najdeme témata, nad kterými mnozí ohrnují nos.

Na řadě je Max je velmi zdařilou prvotinou, která by neměla uniknout žádnému čtenáři, který touží po neobvyklých a jemných příbězích, které dokážou pobavit a přesto v sobě obsahují nějaké závažnější poselství. Leena Parkkinenová navíc získává body tím, že ač autorka z mrazivého Finska, nedala se strhnout současnou popularitou severských detektivek a vydala se vlastní cestou, jak si splnit sen a stát se spisovatelkou.

Čtěte také  Tíživé ticho: Trochu jiná detektivka od Roberta Bryndzy

 

Na rade je Max (Leena Parkkinenova)

Na řadě je Max

Leena Parkkinenová  ·  Vydavatelství: Argo, 2014

Max a Izák jsou siamská dvojčata. Když se v roce 1899 narodí, matka se o ně nedokáže postarat, a tak se přičiněním tety ocitnou jako hříčka přírody v místním cirkuse. Zde se poprvé cítí jako plnoprávné lidské bytosti – spřátelí se s ostatními zrůdami, monstry a ztracenými existencemi a zjišťují, že běžní lidé je vnímají jako umělce a jsou ochotni za jejich vystoupení platit. Konečně šťastna, objíždějí dvojčata celou Evropu. Osudový zlom nastane, když se v Helsinkách seznámí s okouzlující, ale naprosto nemorální Iris. Muži tuto femme fatale uctívají a ženy nenávidí. Izák se do Iris rázem osudově zamiluje… Jak se s jejich vztahem vyrovná Max? Román Na řadě je Max je literárním debutem Leeny Parkkinenové, líčícím s neobyčejnou citlivostí a v barvitých epizodách bizarní zákulisí cirkusového prostředí, problémy dvojčenství i dvojnictví a v neposlední řadě též nespolehlivost jakéhokoliv vyprávění. 
Autorka za román obdržela v roce 2009 cenu prestižního finského deníku Helsingin Sanomat.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.