blog

Důmyslně popsaný svět lidí kolem třicítky

Je libo kuřecí křidýlka nebo 150 trendy onálepkovaných stran nové knihy Doroty Maslowské? Louboutin totiž uvedl na trh sérii šílených lodiček inspirovaných protiotlačeninovými ortopedickými sandály!

Dorota Maslowská, která svou první knížku Červená a bílá vydala těsně po maturitě a oslovila s ní celou polskou a nemalou část světové literární scény, je zpět se zbrusu novým textem Zabila jsem naše kočky, drahá. Knížka rapující polské spisovatelky, která teprve nedávno oslavila třicítku, vychází v edici Světová knihovna nakladatelství Odeon a bezpochyby do ní patří. Maslowská pečlivě studuje stav současné společnosti a spíše vyprázdněné než poloprázdné životy dvou kamarádek Farah a Jo.

Nedějová próza je dostatečně hlubokou výpovědí o samotě, touze zaplnit prázdnotu života a odvrátit jeho marnost. Próza je to ovšem patřičně onálepkovaná všemi trendy, na visačkách s cenovkami jsou totiž samé lepší značky.

Vegetariánská buddhistka

Jo si v ní tu a tam smlsne na kebabu. Srdce se jí ovšem nezastaví při milostné rozkoši ze zneuznaným hungaristou, který se živí prodejem vodovodních baterií, ale v momentě, kdy zjistí, že za pár týdnů jí propadne zlatá karta do meditačního studia.

Po řádcích se Maslowské občas projde Woody Allen, častěji ovšem zakopáváme o Davida Lynche, který kupodivu inspiruje nejen autorku, ale i postavy románu. Ty se však přísně řídí radami z časopisu Yogalife, snad si dneska nezapomněly udělat test Jóga a ty – kamarádky, nebo zarputilé rivalky? nebo Jsi sexy jogínka? Otázka identity, přesycenost a přehlcenost vším kolem, ztráta štěstí i absolutní dezorientace v současném světě je charakteristická snad pro všechny postavy románu Zabila jsem naše kočky, drahá. A abych nezapomněla: V domě společně s Farah bydlí autorka, která se marně snaží dopsat tuhle knihu, protože její próza je zacyklená sama do sebe

Dorota Maslowská je idolem punkáčů, co touží po akademických titulech. Nebo by jím být aspoň měla.

Neméně bodů inkasuje autorka v oblasti jazyka: Tvoří v sevřených kratších kapitolách, které jsou poskládané z krátkých odstavců či sevřených dialogů. Důvtipně experimentuje s jazykem, dopřává čtenáři pravidelnou dávku zcela neobvyklých myšlenkových a slovních spojení. Její hrdinky sice často nevědí, co v inkriminovanou napjatou chvíli říct, ale podobně jako mnohé z nás je napadají ty nejlepší a nejvtipnější odpovědi až za několik hodin doma v obýváku. Líbí se mi, jak důmyslně dovede autorka popisovat svět lidí kolem třicítky: slova, buzzwordy doby i myšlenky v bizarně poskládané mozaice.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

 

Zabila jsem nase kocky, draha (Dorota Maslowska)

Zabila jsem naše kočky, drahá

Dorota Maslowská  ·  Vydavatelství: Odeon, 2014

Autorka překvapila svou prvotinou, v nové próze překvapuje znovu: ocitáme se v americkém velkoměstě a seznamujeme se s dvojicí protagonistek: Farah a Joanne vyplňují svůj život nakupováním, sledováním módních trendů a TV seriálů či časopisu Yogalife. Heslem jejich života je SMRT MUŽŮM. Tenhle román je kalorický burger z mekáče, postmoderní ásana mezi deníky Bridget Jonesové nebo pojednání Woodyho Allena o hubnutí…

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE