blog

Kuchařka nejen pro vegany

12.09. 2014


Nakladatelství Slovart letos vydalo krásnou barevnou kuchařku pro vegany s názvem Veganské pochoutky. Je plná povedených fotografií a tipů na originální bezmasá jídla a šéfkuchař Jérôme Eckmeier se jejím prostřednictvím pokouší bořit předsudky, že veganská kuchyně a požitek z jídla nejdou dohromady.
Já musím nejdříve s pravdou ven – vegan totiž nejsem, dokonce ani nejsem vegetarián. Už odmala ale maso příliš nevyhledávám, moje oblíbená jídla jsou vesměs bezmasá a kdyby nebylo těch úžasných ryb a sem tam i některých uzenin, nejspíš bych se vegetariánem už dávno stala. Veganské a vegetariánské restaurace tedy patří mezi mé oblíbené a také vítám každý tip na dobré bezmasé jídlo. A těch Veganské pochoutky přinášejí víc než dost.

100 receptů bez masa
Recepty jsou v této kuchařce rozděleny do pěti kategorií. První z nich, nazvaná Bleskový vegan  rychlovky, je plná receptů, jejichž příprava by vám měla zabrat jen minimum času. Další část kuchařky nabízí tipy na veganské variace oblíbených jídel – z těch mě zaujal například cizrnový burger nebo “masové” kuličky z červené čočky. Další část Když docházejí zásoby je pro změnu plná jednodušších receptů na nejrůznější jídla typu těstoviny, saláty nebo třeba zapečené brambory. Čtvrtá várka receptů zahrnuje “gurmánštější jídla”, vhodná na party a když chcete na někoho udělat dojem – tady mě  nejvíc ze všeho zaujal recept na domácí pita chleba s grilovanou zeleninou a potom ještě cizrnové řízečky. Poslední série receptů se týká dezertů a pečiva, při jejichž výrobě se správně po vegansku obejdete bez mléka a bez vajec.
Musím uznat, že v kuchařce je hodně originálních jídel, která nováčky příjemně překvapí a “otrlé” vegany inspirují k vyzkoušení něčeho nového. Pokud jste navíc dříve veganskou kuchyni nezkoušeli, najdete v knize sem tam nějakou tu informační dvojstránku, která vás zasvětí do tajů typických veganských ingrediencí jako je tofu, sója, tempeh a podobné. V závěrečných dodatcích najdete další hromadu vysvětlujícího textu, takže pokud jste toho o veganské stravě dosud mnoho nevěděli, najdete tu stručnou průpravu.

Pro zkušené vegany i pro nováčky
Některé recepty jsou na přípravu hodně náročné (já nad přípravou taštiček plněných špenátovo-bramborovou směsí strávila více než dvě hodiny!), je tam ale spousta takových, které vám zaberou jen chvilku. Dost jídel je tak lákavých, že bych se vůbec nedivila, kdyby se do nich s chutí pustil i kdejaký “masožrout”. Pokud tedy rádi vaříte bezmasá jídla a hledáte inspiraci, nebojte se sáhnout po této knize. A jestli netrváte vyloženě na veganské variantě, můžete si mnohé recepty uzpůsobit (kravské mléko místo sojového apod.). A pokud máte vegana mezi svými blízkými, takovýto dárek by ho téměř jistě potěšil.
Nejkrásnější na celé knize je ale typografická úprava a překrásné fotografie, které je vyloženě radost prohlížet. Pár výtek ke kuchařce ale přece jen mám. První z nich je ta, že vzhledem k tomu, že se jedná o kuchařku německého původu, suroviny, ze kterých se recepty vaří, v běžném supermarketu občas neseženete. Hlavně mám na mysli mouku, která není hladká/hrubá/polohrubá, ale 405 a 550. V poznámce na začátku knihy se můžete sice dočíst, že 405 je něco mezi hladkou a polohrubou (takže jsem je zkrátka půl na půl namíchala) a 550 je světlá polohrubá, ale stejně by bylo lepší číst recepty přizpůsobené našim podmínkám. Další výtka je ta, že zrovna v tom receptu, který jsem zkoušela, jsem našla věcnou chybu (nebylo v něm napsáno, kdy se má jedna z hlavních ingrediencí vlastně přimíchat), ale na druhou stranu se může stát, že jsem zkrátka měla smůlu a takováto chyba je spíše ojedinělá.


Veganske pochoutky (Jerome Eckmeier)

Veganské pochoutky

Jérôme Eckmeier  ·  Vydavatelství: Slovart CZ, 2014

Stále více lidí touží žít v souladu se zvířaty, v hezké krajině a příznivých klimatických podmínkách. Proto se stravují s rozmyslem, bez masa, a přesto chutně. Veganská kuchařka Jérôme Eckmeiera je ideální příručkou pro ty, kdo se chtějí zříci živočišných složek potravy, nikoli však potěšení z jídla a jeho rozmanitosti. Autor zde představuje své nejlepší recepty, jež jsou vhodné jak pro pohoštění společnosti, tak pro běžné každodenní vaření. 

Kniha přináší více než 90 originálních a nekomplikovaných receptů, jež si mohou zájemci vyzkoušet a ujistit se tak, že veganská kuchyně není rozhodně jednotvárná a nudná, ale že nabízí celou řadu velmi zajímavých kulinářských možností, jako je například šťavnatá pomerančovo-avokádová bruschetta, rozmarýnové krokety se zakysanou smetanou, veganské pizza taštičky, mrkvové špagety s jemnou chilli-vanilkovou zálivkou, veganský trhanec a mnoho dalších chutných pokrmů. Knihu doplňují pasáže, jejichž cílem je usnadnit zájemcům vstup do veganské kuchyně: veganské vaření pro děti, veganské grilování, veganská spíž, nákupní tipy a další. Text ilustruje 95 lákavých barevných fotografií.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE

 

Čtěte také  Šťastně až na věky: Autentická sonda do vztahových modelů 21. století