blog

Kniha, kterou bychom měli číst ve škole

25.01. 2015

Signál a šum, s podtitulem „Mnoho předpovědí selže – Některé ne“ nepřečtete za den. Možná ani za týden. Já jsem se k němu vracela tři měsíce. Na 450 stranách textu a 84 stranách poznámek je totiž nahuštěno tolik informací, že vám z toho bude mozek dělat salta. Nutno podotknout, že pečlivě vyhodnocená.

Nate Silver je předním americkým statistikem, který se proslavil hlavně na poli baseballových a politických předpovědí. Pozornost širší veřejnosti na sebe upoutal v roce 2008, kdy úspěšně vyhodnotil výsledky voleb ve 49 z 50 států USA. Časopis Time ho v dubnu 2009 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí na světě. Jeho populární stránku FiveThirtyEight sice v roce 2013 koupila společnost ESPN, Silver přesto zůstal na pozici šéfredaktora, který pod sebou navíc má 20 dalších autorů a specialistů.

Signál a šum vyšel v září 2012 a okamžitě se stal obrovským hitem. Amazon knihu jmenoval nejlepší non-fiction knihou roku 2012, dostala se i do žebříčku The New York Times. Čeština je jedním z osmi jazyků, do kterých byla kniha přeložena a celkem neoprávněně zapadla v „šumu“. Což může být pro mnoho z vás, čtenářů, celkem škoda.

Kniha patří mezi ty zářné příklady odborných publikací, které jsou napsané srozumitelně a zajímavě. Kdo by také chtěl číst téměř 600 stránek o nudné statistice. Nosnou linkou je problematika toho, jak v současné době odlišit v obrovském množství informačního šumu relevantní signály, které jsou podstatné v ovlivnění určitého jevu. Ať už daným jevem jsou výsledky baseballových zápasů, ekonomický vývoj trhu, výsledky voleb nebo zemětřesení, které může způsobit obrovské ztráty na životech. V každé kapitole nám nabízí pohled do problematiky konkrétních oborů a jakýkoliv čtenář si může odnést libovolné množství informací, které mu změní dosavadní pohled na předpovědi rozličného druhu. Vezměme si například jednoduchý příklad: počasí.

Předpověď počasí a její úspěšnost, to je něco, s čím se setkáváme v běžném životě na denní bázi. A všichni máme z těch meteorologů tak trochu srandu. Protože se téměř nikdy nestrefí. Ale je tomu opravdu tak? Nebo jen slyšíme to, co chceme slyšet a pamatujeme si více špatné zkušenosti?

Pokud se v předpovědi počasí dozvíme, že je desetiprocentní šance deště, lze očekávat, že v deseti procentech případů opravdu zmokneme. A průšvih je na světě. Silver vybírá i konkrétní příklady, na kterých lze velmi přesně ukázat, jak se předpovědi trefily či drasticky lišily od reálného výsledku, mnohdy katastrofálního. Finanční krize, která odstartovala v roce 2008, zeměstřesení, epidemie, šachy a poker, rozličné sporty, volby. Naše selektivní vnímání informací a složitost objektivní interpretace. Vědecké ověřování a interpretace …

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

„Pravda je signál. To, co nás od pravdy odvádí, je šum. A toto je kniha o signálu a šumu,“ píše v úvodu Nate Silver. „Jestliže každý den narůstá množství informací o 2.5 trilionu bytů, téměř určitě se to netýká užitečných informací. Většina jich je šumem a množství tohoto šumu roste rychleji než počet signálů. Je třeba ověřit tolik hypotéz, vytěžit tolik datových balíků – množství objektivní pravdy ale zůstává přibližně stejné.“

Nepatřím k fanouškům dat, datové analytiky a čísel obecně. Vzorečky a grafy mě děsí. A přesto jsem v mnoha pasážích našla to své a nadšeně své nové poznatky interpretovala dál.

Vlastně si říkám, že je obrovská škoda, že podobné knihy nejsou školními učebnicemi – hned by nás ta studia bavila víc. Ale to není poprvé, co mě něco podobného napadlo, a jsem za to ráda. Jak mě škola nikdy nebavila, v dospělosti mám naštěstí dost zajímavých zdrojů k nadšenému sebevzdělávání. A Signál a šum patří mezi ně.

 

Signál a šum

Nate Silver  ·  Vydavatelství: Paseka, 2014
Nárůst informací v informačním věku ztěžuje naši orientaci, oddělit tento šum od signálů je těžké, ale nikoli nemožné. Kniha na příkladu mnoha témat a oborů – od ekonomické krize přes baseball, epidemii ptačí chřipky, meteorologii a předpověď hurikánů, poker, marketing až po 11. září 2001 – analyzuje, proč se většina předpovědí mýlila a naopak co činí jiné předpovědi úspěšnými. Jako tvůrce fungujícího modelu předpovědí úspěšnosti hráčů baseballu, autor geniální předpovědi volebních výsledků posledních amerických prezidentských voleb a výherce 400 000 dolarů v pokeru má Nate Silver k tématu jistě co říct.