blog

5 důvodů, proč byste si měli přečíst novou detektivku Larse Keplera

30.05. 2015

Nejčerstvější krimi román Larse Keplera je boží. Je skvělý, napínavý, děsivý. Stalker je výborně napsaný i precizně promyšlený, to však nejsou jediné důvody, proč byste po této detektivce měli rozhodně sáhnout.

IMG_9087

1. Stalker je bytostně aktuální a cílí přesně na “dnešního” člověka. Na člověka, který žije i nevědomky ve světě opředeném chapadly sociálních sítí, ve světě, kdy o sobě prozrazuje na internetu úplně vše. Nepřímo vás tak přinutí zamyslet se nad tím, kde jsou hranice soukromí.

2. Autorská dvojice vládne perem. Umí pracovat se čtenářem, vytvářet napětí a přinutit člověka při čtení tajit dech. To, že nejsou žádná “spisovatelská béčka” manželé dokázali už dávno předtím, než pustili do světa svou sérii detektivek. Dokázali totiž uspět i na poli “vyšší” literatury. Že jsou však severské detektivky doslova zlatou žilou byl však jasný důvod, proč jít cestou vrahů a detektivů.

3. Stalker není žádná jednohubka. Není to románek na dvě odpoledne, ani čtení na tři trasy do práce a zpět. Mezi Kačerovem a přestupem na Muzeu ho tedy rozhodně nepřčtete. Mluvíme tu totiž o šesti stech stránkách poctivého čtení, takže si užijete detektivní zábavy požehnaně, o tom žádná.

4. Kepler je ověřená kvalita. Ze všech koutů severských zemí se k nám valí spousty nových autorů, píšících krimi literaturu. Lars Kepler je však léty ověřená kvalita, za sebou mají dlouho držené pozice na předních příčkách v žebříčku bestsellerů po celém světě.

5. Úcta a respekt k tradici. Autor Milénia Stieg Larsson byl autorské dvojici největším vzorem, přičemž všeobecně se právě on považuje za mistra svého žánru. Vždyť na jeho počest vznikl pseudonym Lars Kepler – Lars odkazuje ke jménu Larsson.

Čtěte také  Bookerova cena i po více než 50 letech mění kariéry spisovatelů a spisovatelek. Jak?