blog

5 knižních zpráv, které by vám neměly uniknout

V uplynulém týdnu zemřela významná postava české literatury, básník a dramatik Josef Topol, byl také den, ve kterém se odehrává děj experimentálního románu Jamese Joyce. Pojďte se s námi podívat, které události zčeřili hladinu knižního světa v posledních dnech.

joyce

1. V úterý zemřel ve věku 80 let český básník a dramatik Josef Topol. Proslul zejména dramaty Kočka na kolejích a Konec masopustu, přeložil několik Čechovových a dramat a v 60. letech Romea a Julii Williama Shakespeara.

2. 16. červen je dnem, ve kterém se odehrává děj experimentálního románu Odysseus irského spisovatele Jamese Joyce. Mnohavrstevnatý román s hlavním hrdinou Bloomem je geniální parafrází původního Homérova Odyssea, Joyce tu použil slovní zásobu o rozsahu 30 tisíc výrazů.

3. Vyšla nová verze Padesáti odstínů šedi s názvem Grey. Momentálně si ji přečtete pouze v angličtině, ovšem u nás ji samozřejmě najdete.

4. Vzácný výtisk Shakespearova folia jde do aukce, aktuální cena je 500 000 dolarů. Nějaký zájemce? 🙂

5. Vyšla nová a dlouho očekávaná kniha Petera Maye. Výjimeční lidé  jsou prvním dílem nové série s názvem Akta Enzo. Už jste si knihu pořídili? 🙂

Čtěte také  Požádali jsme umělou inteligenci o přepsání úvodů slavných děl. Jak to dopadlo?