blog

Milénium: Záhady a tahanice

19.08. 2015

Larssonova trilogie je nejen bestsellerem, ale v poslední době opět velkým tématem, stejně jako samotný autor. Za novou vlnou zájmu stojí čtvrté pokračování z pera Davida Lagercrantze, které vyjde (a to celosvětově) 27. srpna. Jak to vlastně s Miléniem bylo? Kdo ho upravoval? Co Larsson vlastně stihl napsat?

Stieg-Larsson-with-Eva-Ga-007

Stieg Larsson se vydání trilogie, která z něj učinila legendu, nedožil. Zemřel na infarkt, dost možná se na něm podepsal jeho nezdravý, workoholicko-hamburgerový životní styl. Proto byly knihy, kterých se prodaly miliony, obklopeny vlastně už od začátku spoustou nejasností a kontroverzí.

Především panoval zásadní spor o to, kdo bude z knih profitovat. A tak nastala letitá třenice “přítelkyně versus rodina”. Většina lidí si myslela, že dědičkou by měla být Eva Gabrielsson, která byla třicet let Larssonovou družkou a která ho vždycky podporovala v práci, jak v Expu, tak při psaní. Ale protože se nikdy nevzali, neměla žádný formální nárok.

Do celého příběhu přináší příchuť kontroverze i fakt, že několik let před smrtí Larsson odkázal veškerý svůj majetek Komunistické dělnické straně v jeho rodném městě, zdá se tedy, že kdyby to bylo na něm, zisky z knih by po jeho smrti putovaly právě do stranické pokladny. Protože však tato závěť nebyla sepsána před svědky, nebyla platná. A proto podle švédských zákonů po Larssonově smrti nakonec připadl majetek jeho nejbližším příbuzným – otci a bratrovi.

Stiegův otec a bratr si uvědomovali, v jak zvláštní jsou pozici – přece jen to byla jeho partnerka, kdo s ním sdílel život i práci a s kým si, narozdíl od rodiny, byl blízký. Larssonovic muži tak Evě Gabrielssonové nabídli určité vyrovnání, ale ta ho odmítla – a pak začaly mediální tahanice. Ona tvrdila tisku, že Larssonovi byla rodina cizí, a oni zase, že Eva není psychicky v pořádku.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

Ještě zajímavější to začalo být v momentě, kdy se objevila informace, že Gabrielssonová má k dispozici Larssonův laptop s částí čtvrtého pokračování a poznámkami k jeho zbytku. Není však jasné, jak poznámky ve skutečnosti vypadaly a co laptop obsahoval. David Lagercrantz každopádně z Larssonova načrtnutého pokračování, jehož podoba není známá, nevycházel.

Už od prvního vydání se objevují navíc i dohady o tom, jestli Larsson skutečně knihy napsal sám, protože jeho kolegové z Expa tvrdí, že neměl literární talent, odpovídající výsledným dílům. Panuje poměrně rozšířený názor, že knihy musel někdo minimálně hodně upravovat a ve spojitosti s tím se mluví právě o Gabrielssonové. Není ani jasné, jak to bylo s úpravami knihy v nakladatelství a které změny vlastně Larsson stihl schválit. Dost možná je tedy Milénium kolektivním dílem Larssona, jeho přítelkyně a nakladatelů. Ať už tedy bude Dívka v pavoučí síti jakákoli, rozhodně nebude její vznik opředený takovým tajemstvím, jaké rozvířil svou náhlou smrtí Larsson.

Těšte se na Milénium 4 s námi a 26. srpna přijďte do kina Lucerna v Praze na promítání a půlnoční prodej! Přidejte se k události na Facebooku, novinky vás neminou. 🙂

(Podle magazínu New Yorker)