blog

#kniznimlsani: Domácí čínská kuchyně

31.05. 2016

Doby, kdy jsme si “čínu”, která měla s autentickým čínským jídlem pramálo společného, představovali jen jako pořádně mastné nudle se škrobovou omáčkou, jsou naštěstí ty tam. Čínská kuchyně je různorodá a lahodná, a tu autentickou, domácí, představuje ve své kuchařce Gok Wan. Přečtěte si její recenzi z pera Lucy!

gokwan K potřebě vařit čínskou kuchyni jsme došli tím, že nám zrušili naši oblíbenou čínskou restauraci. Z důvodu začínajících abstinenčních příznaků hledal manžel nějakou vhodnou náhradu, až narazil právě na tuto kuchařku. Kuchařek s čínskou kuchyní je pomálu, již při prolistování v knihkupectví vypadala dobře, tak proč si ji nekoupit a nevyzkoušet nějaký ten recept, který by se vyrovnal naší, již zavřené, čínské restauraci?

Jak název sám napovídá, kuchařka je plná receptů z čínské kuchyně, o které se postaral Gok Wan. Gok Wan jako mladší pracoval v tátově bistru a právě jemu vděčí za vše, co se naučil. I když se Gok již bistru nevěnuje, ale je z něj módní poradce, je pro něj jídlo velmi důležité a řídí se heslem: „Nejíme proto, abychom žili. Žijeme, abychom jedli. Žijeme kvůli jídlu“.

Již v úvodu se však dovídáme, že čínská kuchyně vařená v Evropě je přizpůsobena našim chutím. Pokud tedy čekáte recept, ve kterém se pokrm „koupe v omáčce zahuštěné škrobem”, tak se nedočkáte. Takže moje oblíbená kachna po sečuánsku zase nebude…

Než se přesuneme vůbec k samotným receptům, Gok nás seznamuje s několika základními surovinami a vybavením čínské kuchyně. Poté nás už čeká 82 receptů, které jsou rozděleny do osmi kategorií jako například tradiční čínské občerstvení, čínská nedělní pečeně Dim Sum, jídlo z ulice nebo divy z jednoho hrnce. U receptu je vždy fotografie hotového pokrmu, takže alespoň máte představu, jak má pokrm vypadat a jestli v něm není hlavní surovinou ta, kterou nemáte rádi. Fotografie v knize se mi líbí, protože jsou jednoduché, je na nich vyfocen jen ten daný pokrm, o který jde a bez zbytečného zdobení.gokwan2

Čtěte také  Ty moje skvostné zvířátko: Kniha, na kterou musíte mít silný žaludek

Výhodou kuchařky je, že u většiny receptů nepotřebujete ani váhu, stačí vám čajová nebo polévková lžíce. Před samotným vařením je dobré si všechny suroviny připravit do mističek, protože vaření je pak celkem rychlovka. Jediné co mi není jasné je to, zdali Gok při vaření použil stejně velké lžíce jaké známe my, či nikoliv. V receptu je totiž běžně uvedena jedna polévková lžíce oleje na 500 g nudlí, což je málo. Nudle se slepí, špatně se jí a rozhodně se tak krásně nelesknou jako na obrázku.

Většina surovin z kuchařky je dnes běžně k sehnání v super- či hypermarketech v oddělení mezinárodní kuchyně a nebo ve vietnamských večerkách. Nemusíte se tedy bát, že byste museli objednávat na internetu nebo podniknout výlet do specializovaného obchodu. Počítejte však s počáteční investicí do surovin (převážně omáček), které vydrží naštěstí dlouho a v receptech se hodně opakuji, takže je nebude nutné tak často kupovat.

Kuchařka zaujímá čestné místo v naší malé knihovničce a rádi se k ní s manželem vracíme. Jediné co mi v kuchařce chybí je nějaká ta sladká tečka. A pozor! Tato kuchyně je silně návyková…  

Autorkou recenze je Lucy z blogu Mlsy od Lucy.

Autorka o sobě: “Jsem obyčejná žena z maloměsta, která před několika lety objevila kouzlo kuchyně. Miluji vaření, pečení, časopisy o vaření, kuchařky, farmářské trhy, objevování nových chutí, toulky po městech naší malé republiky, kavárny a dobré jídlo. Mým snem je mít kuchyň v barvě vanilky, velký dřevěný jídelní stůl, u kterého by se scházeli moji blízcí a malý obchůdek s farmářskými potravinami, dobrou kávou a něčím sladkým k tomu…”