blog

LookBook #28: Knižní krásky z veletrhu

15.05. 2016

Další Svět knihy je za námi. Pokud jste se na něj náhodou nedostali, v našem vlogu jsme vám atmosféru veletrhu alespoň trochu zprostředkovali. Na veletrhu jsme samozřejmě potkali spoustu nových krásných knih, které nám tu ochotně zapózovaly.

Kdo by neměl rád Deník malého poseroutky! Už desátá kniha od Jeffa Kinneyho líčí, co se stane, když se Greg Heffley rozhodne odpojit celé město od elektřiny. Za starých dobrých časů se přece žilo mnohem líp. Nebo si tentokrát ukousl příliš velké sousto? Dozvíte se v zábavném a akčním příběhu.

Alea vodu zbožňuje a zároveň se jí bojí – má totiž vzácnou nemoc kvůli které by jí kontakt s ledovou vodou mohl způsobit smrt. Magický příběh od nakladatelství CooBoo je určen spíše pro mladší čtenáře, ale jeho půvabné obálce a nevšedním tajemstvím by dokázal odolat jen málokdo.

Karol Plicka byl slovenský etnograf, folklorista, sběratel lidových písní, režisér, scenárista a především výjimečný fotograf, který ve svém díle dokázal navěky zachytit střípky slovenské lidové kultury. V rozsáhlé a kvalitní publikaci najdete nejen jeho působivé fotografie, ale připomene i jeho filmy, písně, odhalí jeho soukromí. Díky této knize poznáte Slovensko z úplně jiného úhlu pohledu, očima (a hlavně objektivem) jednoho výjimečného člověka.

Raině Telgemeierové, autorce Úsměvu, u nás vychází další komiks! Jmenuje se Ségry a stejně jako předchozí kniha je nápaditý, autobiografický a strašně zábavný. Malá Raina se nemohla dočkat, až se jí narodí sourozenec – sestřička, nejlepší kamarádka, se kterou si bude moct hrát. Amara je však jiná, než jak si ji Raina představovala, ale navzdory všem rozdílům mezi nimi je to pořád ségra a ty přece musí držet při sobě.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Úsměvná kniha pro děti Vincent a Bóda: Dobrodružství v Benátkách vypráví o malém Bóďovi, který tráví prázdniny u dědečka vinaře na Moravě. Ten ho seznámí s vinným skřítkem Vincentem, jenž Bóďu požádá o pomoc. Společně se vydají do toho nejkouzelnějšího místa na světě – do Benátek – a je to oslňující a zábavné a napínavé. Kniha od Martina Šinkovského s ilustracemi Aleny Schulzové je naprosto ideálním společníkem ke čtení před spaním.

Tuto knížku od Bohumila Matějovského nám na veletrhu představil šéfredaktor Albatrosu Petr Eliáš. Jde o vítězný rukopis literární soutěže nakladatelství Albatros z loňského roku. Dětská kniha vypráví o pašíkovi, který nechce skončit jako jitrnice, o opici co utekla z cirkusu a opuštěném jezevčíkovi. Pokud se vám líbila kniha Kráva nebeská, rozhodně si musíte přečíst i její českou dětskou verzi Čuňa, Zulu a Ferda.

Bestseller časopisu The New York Times, jehož filmovou adaptaci právě připravuje Steven Spielberg, se odehrává v roce 2045. Spisovatel Ernest Cline vezme své čtenáře do světa, v němž hlavní roli hrají počítačové hry a virtuální realita převzala vládu nad tou skutečnou. Strhující thriller si rozhodně nesmíte nechat ujít.