blog

Letní čtení: Knihy, které by vám v létě neměly proklouznout mezi prsty

Léto je pro mnoho z nás dobou odpočinku, prázdnin, dovolených a tím pádem také dobou, kdy konečně máme #vicecasunacteni. A proto vám dnes přinášíme tipy na knížky, se kterými  můžete strávit léto, ať už je vaším šálkem kávy thriller, humor, fantasy, nebo dáváte přednost motivační literatuře. Hlavně však mějte krásné léto!

specialek

Všichni o nich mluví, všichni je čtou a všichni si je nemohou vynachválit. Bábovky Radky Třeštíkové se staly jarním hitem a pokračují i do léta. Dvanáctero povídek o mateřství a ženském světě je totiž natolik životných, opravdových a návykových, že se od nich nebudete moci odtrhnout. Jsou výjimečně dobře napsanou knihou, kdy je každý text dotažen k dokonalosti. My jsme si je zamilovali a jako parťáky k moři nebo na chalupu je jednoznačně doporučujeme!

A teď něco pro milovníky lehkého a groteskního humoru na stránkách knih. Třetí román Jonase Jonassona Zabiják Anders je maximálně odpočinkovou a zábavnou knihou. Pokud se vám po celý rok času na čtení nedostává a těšíte se, že knihu otevřete konečně až na dovolené, Zabiják bude vaším ideálem. Je totiž hrozně moc lehký, pohodový, zábavný a perfektně si při jeho čtení odpočinete.

Pomyslného vrcholu moderní fantasy literatury dosáhla půvabná norská spisovatelka Siri Pettersen, jejíž román Ódinovo dítě vyšel v květnu v českém překladu. Ódinovo dítě je prvním dílem trilogie, která způsobila nejen mezi milovníky fantasy literatury celosvětový poprask. Je totiž knihou, ve které je netradičně hlavní postava nikoli “tou se superschopnostmi”, ale obyčejným člověkem. A v tom je právě kámen úrazu. Ódinovo dítě čerpá ze severské mytologie, inspirace však pochází i z rumunské a české kulturní tradice. Jde zkrátka o fantastickou fantasy, přátelé!

Sice nám dnes končí červen, už teď vám však můžeme ukázat jednu z absolutně nejlepších knih roku 2016. Povídková sbírka finské prozaičky Katjy Kettu Sběratel dýmek je jedním slovem dokonalá. Originální podmanivé příběhy vypráví o rozličných zásadních dějinných momentech očima “obyčejných lidí”. Dostanete se tak jejich prostřednictvím k Rasputinovi, do carské rodiny i k berberským kmenů. Sběratel dýmek je extrémním literárním zážitkem, jste-li knižním fajnšmekrem, za tuto knihu dáme ruku do ohně.

Čtěte také  Dopřejte si knižní drinky v knihkavárně

Pokud hltáte nejrůznější blogy, na léto se určitě vybavte knihou Sedmilhářky, která je právě sbírkou blogových příspěvků známého hereckého blogu Sedmilhářky. Jde o půvabně ilustrovanou knihu o světě dvou hereček, které si píší dopisy a svěřují se se všednodenními radostmi i strastmi. To vše zabalené v krásném deníkovém vydání!

Ne, na čtenáře detektivek rozhodně zapomenout nemůžeme 🙂 Naší srdeční záležitostí se stala třetí detektivka J. K. Rowling alias Roberta Galbraitha. Jednou z velkých výhod této knihy je, že vám opravdu vydrží! Jde totiž opět o tučných 576 stran skvělého příběhu s netradičním detektivem Cormoranem Strikem. Rowlingová je prostě mistr slova a touto knihou se definitivně etablovala i jako autorka kvalitních detektivních románů. Držíme jí pěsti i dál a vám Ve službách zla moc doporučujeme!

Všechny naše knižní tipy na léto naleznete TADY. Doufáme, že si vyberete tu svou pravou letní knižní lásku a mějte se krásně!