blog

Pozvánka na autorské čtení a tipy na skvělé letní knihy

Autorská čtení my rádi, a proto jsme se rozhodli, že vás na jedno pozveme. Martinus.cz je partnerem netradičního autorského čtení Blogeři offline, které se koná tento čtvrtek 14. července v pražské Nové galerii.

Naše blogery si hýčkáme a máme radost, že z internetových záznamů vznikají úspěšné knihy. Vezměte si třeba Módu, krásu a životní styl od dvojice blogerek z A Cup Of Style, Deníček moderního fotra nebo Šťastnou knihu. Vůbec bychom se nedivili, kdyby své blogy jednou vydali knižně i blogeři, kteří budou tento čtvrtek v Nové galerii číst ze svých blogů! Tohle autorské čtení vzniklo loni, původně jako školní projekt a jelikož slavilo úspěch, organizátoři se jej letos rozhodli zopakovat. A koho si tam budete moci poslechnout? Všichni účinkující přímo pro vás sepsali své knižní tipy na léto. Pojďte se s nimi seznámit a zároveň získat nějakou inspiraci na své letní čtení!

Asi Jatka

Do Thu Trang píše úspěšný blog Asi Jatka, na němž najdete postřehy a mikropříběhy z Českovietnamska, krátké básně a rozhovory se zajímavými lidmi. Trang se může pyšnit oceněním Novinářská křepelka pro rok 2016, nedávno se také objevila v DVTV a v Show Jana Krause. Její články jsou vždycky vtipné, trefné a strašně čtivé. Jaké knihy by doporučila čtenářům?

Hrdý Budžes (Irena Dousková)

“Naprostá dokonalost, spolu se Saturninem moje nejoblíbenější tituly. Kniha, která vás rozesměje svou naivní, ale ne povrchní sondou do jednoho období socialistického Československa. Je to totiž obrovskej Tajem.”

Lovec draků (Khaled Hosseini)

“Knížka, která mě rozplakala. Nádhernej příběh o (ne)lidskosti. Zas o kousek dál k pochopení jinejch světů.”

Směšné lásky (Milank Kundera)

“Znáte to – pro některé knihy musí člověk dozrát. Četla jsem je kdysi na střední, ale po několika letech a několika vztazích mají pro mě tyto příběhy hlubší a mnohem bolavější přesah.”

Čtěte také  Divadelní adaptace našich oblíbených knih

Takže asi tak 

Pavlína Plecitá alias Marta, jak se podepisuje na svém blogu, je holka z maloměsta studující ve velkoměstě a na svém blogu popisuje svůj běžný život. Čtenář se dozví, co Marta a děti, Marta a alkohol i proč je důležité míti Martu. Je svá, ironická, každou chvíli se jí děje nějaký trapas, který vždycky umí vtipně okomentovat. Jakmile se do jejího blogu začtete, nedokážete přestat. Co byste si podle Marty měli přečíst v létě?

Krvavá Máry a jiné strašlivé historky (Petr Janeček)

“Díky lehce hororovému zabarvení, které může v mnoha případech způsobit husí kůži nebo nutkání schovat se minimálně na tři noci pod postel, ji mohu doporučit zejména táborovým vedoucím. Ti tuto sbírku zcela jistě ocení během vlahých večerů u ohně, kde každé dobrodružné a odvážné dítko žadoní o nějakou tu děsivou historku.”

Zpověď  královny Elišky (Veronika Zajíčková)

“K létu patří vejletění. A kam Češi s ponožkami v sandálech nejraději vejletí? No přeci na hrady a zámky. Osobně si myslím, že je to právě díky historickým románům, které vás na nějaký čas naprosto vtáhnou do své doby a cesta zpět do 21. století je nesmírně trnitá. Já sama jsem po přečtení příběhu o Elišce Přemyslovně navštívila desítky historických památek z přelomu 13. a 14. století, kde jsem teatrálně nasávala historii ze zdí a celý měsíc jsem chodila v kruseleru. Zkuste to taky!”

Harry Potter a Kámen mudrců (J.K. Rowling)

“Ve svém srdci si, stejně jako na pláž, nosím kouzelný příběh o kouzelném chlapci z kouzelného světa. Všichni ho známe a všichni ho milujeme. Proto je to v horkém dni ideální četba u nějakého vodního zdroje. Jakmile vás někdo spatří s touto knihou v ruce, můžete si být jisti, že za několik málo okamžiků dojde ke splašeným výkřikům o nejoblíbenějších postavách nebo momentech příběhu. A kdo ví, jestli se vedle vás zrovna neopaluje nový skvělý kamarád nebo vaše životní láska.”

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Bezjablka.cz

Jestli ještě neznáte Michelle Losekoot a Miloše Říhu, kteří spolu píší blog Bezjablka.cz, tak byste to měli rychle napravit. Tihle dva glosují vztahy a stereotypy mezi mužem a ženou v různých situacích. Při čtení jejich článků se připravte na výbuchy smíchu (vašeho) a spoustu souhlasného kývání. Za sebe i Miloše vybrala Michelle Losekoot ty nejlepší knihy na léto.

Zmrzlina s příchutí záměru (Olga Path Štiplová)

“Spoustu lidí čekalo dojemný deníček mladé naivní holky ve velkém městě, očekávali slzy a výlety do vlhkých kalhotek showbyznysu. A ejhle. Olga popisuje svých několik let života naprosto jinak: s ledovým klidem, ostrým vtipem, nadhledem a sebeironií, tedy skrz optiku, která je mnoha ženám, bohužel, naprosto cizí. A to na ní mám nejradši: že si můžu tragičnost a tíhu situací představit sama, protože jsem pro ni jako čtenář rovnocenný partner. A ne ten polodebilní analfabet s Aspergerem, kterého ze mě dělají jiné ženské bestsellerové autorky.”

Život je jinde (Milan Kundera)

“Proč ji číst? Protože Kundera a protože jste ji pravděpodobně nečetli (pokud jste se nedostali k vydání z roku 1979 nebo neumíte dobře francouzsky). Kundera za ni v roce 1973 získal prestižní francouzskou literární cenu, u nás ale vychází oficiálně poprvé. Vykašlete se na současné bestsellerové blbosti, jejichž obálky vypadají cool na instagramu. Tahle knížka vám to bohatě vynahradí.”

Rosa a Dara a jejich velká dobrodružství (Lenka Jehlíková, Lenka Bukovská, Mariana Dočekalová)

“Kdybych byla rodič, chtěla bych, aby moji caparti vyrůstali s Rosou a Darou. Měla bych pro to několik důvodů. Rosu s Darou vymýšlí a kreslí u nás, ale myslím, že je brzy budou znát po celém světě. Hlavní superhrdina příběhu je jejich cool babička – vědkyně, která má garáž plnou vynálezů a vysvětluje holkám, jak funguje svět. Kdo potřebujete chytře zabavit děti na prázdniny, tak Rosa s Darou vydaly na léto super sešit aktivit, který ocení (díky audio verzi zdarma) i ti nejmenší caparti.”

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Tak co, který z blogerů je vašemu literárnímu vkusu nejblíže? Přijďte si je poslechnout offline do Nové galerie 14. července od 19.00. Těšíme se, že se tam s vámi uvidíme 🙂