blog

#kniznimlsani: Moderní odšťavňování

7.09. 2016

Končící léto a začínající podzim, to je období sklizně! Spousta jablíček, švestek, mrkviček, kapustiček… Mňam 🙂 Netřeba však zeleninu a ovoce jen chroupat, můžete je taky odšťavnit. Je to čím dál tím víc v módě, a jak na sobě samé dokazuje Mimi Kirk, autorka knihy Moderní odšťavňování – Kompletní průvodce, je to velice zdravé a blahodárné 😉  Recenzi knihy pro vás napsala Kačí z blogu My cooking diary.

IMG_7403

Moderní odšťavňování-kompletní průvodce

Hned na začátku se přiznám, že mě obecně knížky o šťávách a smoothies moc nebaví. Přijde mi, že recepty se neustále opakujou a že si podle těhle knížek stejně šťávu ani smoothie nikdy neudělám. Většinou si tu knížku prolistuju jednou v rychlosti a pak už ji nikdy neotevřu. No a pak mi přišla domů tahle knížka a nějak zázračně mě zaujala. Možná proto, že to není jenom o receptech a fotkách. Možná proto, že jsem se jenom na prvních pěti stránkách dozvěděla neskutečně moc nových informací. Možná proto, že tomu ta ženská fakt rozumí. Možná proto, že jsem doteď držela v ruce špatný knížky tohodle typu.

Na začátku vypráví autorka svůj příběh, jak je v podobných knihách zvykem. Svým příběhem se snaží lidem vysvětlit, že i když nemá předpoklady k tomu být zdravá (její rodina měla hodně zdravotních problémů), tak zdravá je. Zvolila totiž cestu, na které se rozhodla o svoje tělo pečovat hlavně tím, co do něj přijímá. Ono je hrozně těžký si uvědomit, hlavně když jsme mladý, jak strašně důležitý to je. Jenže přesně jak Mimi v knížce popisuje, díky tomu, že se o sebe budeme starat, se můžeme vyhnout v budoucnu spoustě zdravotních problémů a hlavně zbytečné konzumaci prášků.

V dnešní době jsou hodně moderní smoothies a šťávy, ale málokdo ví, že by v každé porci měla být více než polovina zeleniny. V knížce jsou vysvětleny důvody proč. Hlavním z nich je, že ovoce obsahuje velké množství cukru a tak jeho nadměrná konzumace taky není úplně ideální.

Čtěte také  Než se stihnu rozloučit: Čtenářský zážitek provoněný kávou

IMG_7402

Co se týče receptů, tak jsou rozděleny do několika částí. Ty hlavní jsou šťávy a smoothies. V těchto kapitolách jsem snad nenašla recept bez zeleniny. Autorka sama říká, že ze začátku nám šťávy ze zeleniny a různých listů nemusí chutnat, časem si na chuť ale zvykneme a můžeme přidávat postupně větší množství. Jediná kapitola, kde najdeme nápoje bez zeleniny, je ta o mléčných koktejlech.

Přiznám se, že jsem podle knížky nedělala žádný konkrétní drink. Jak jsem psala v úvodu, tyhle šťávy a smoothies si dělám doma podle toho, co zrovna mám v lednici. Knížka mě ale rozhodně naučila, jak tyhle drinky připravovat tak, aby měly opravdu smysl.

IMG_7404

Deset faktů o kuchařce: Mimi Kirk – Moderní odšťavňování – kompletní průvodce:

  • Je zaměřená na účinky ovoce a zeleniny na naše zdraví
  • Vysvětluje základní rozdíl mezi mixováním a odšťavňováním – pro a proti
  • Snaží se vysvětlit, že odšťavňování ani mixování nelze dělat jen z ovoce – kvůli cukru
  • Obsahuje přes 200 kombinací různých šťáv a smoothies
  • V každém receptu se objeví zelenina (výjimkou jsou akorát mléčné koktejly)
  • Kniha není zaměřená na fotografie, ale na obsah, takže je tam spíše text než obrázky
  • Vysvětluje účinky každé použité ingredience na naše tělo
  • Vysvětluje jak na šťávový detox a představuje 3-14 denní podrobné programy
  • Učí, jak zpracovat zbytky ovoce a zeleniny po odšťavňování
  • Snaží se lidi naučit přijímat do těla více vitamínů a odstraňovat tím toxiny

Zajímavost na závěr:

Autorce je dnes 77 let a nemá žádné zdravotní potíže. S odšťavňováním začala už na začátku sedmdesátých let. Mimi Kirk je mimo jiné autorkou nejprodávanějších knih Live raw: Raw Food Recepies for Good Helath and Timeless Beauty a Live Raw Around the World. Sledovat ji můžete také na jejím YouTube kanále Mimi Kirk.

Čtěte také  Kéž bys tu byl: Čtivý příběh na pozadí koronavirové pandemie

Autorkou recenze je Kačí z blogu My cooking diary.