blog

Robotí expedice nejen pro děti

29.12. 2016

Ten nejzásadnější důvod, proč bych chtěla mít děti je ten, že bych jim mohla kupovat všechny báječné dětské knihy, krást jim je a sama si je číst. Ale radost z dětské knížky může mít koneckonců i ten, kdo děti nemá, že? Pokud si chcete udělat takovou radost, pořiďte si třeba Podivuhodnou robotí expedici od Taťány Rubášové a Jindřicha Janíčka.

Zvlášť pokud ve vás dřímá trochu vědec a trochu nerd. Příběh se odehrává v daleké budoucnosti na planetě Zemi, kterou přijeli prozkoumat dva roboti – velitelem výpravy je nejistý a melancholický William a jeho parťákem nebojácný drzoun Meriwether. Společně zažívají na Zemi nevídaná dobrodružství a postupně odhalují tajemství civilizace inteligentních bytostí, které planetu kdysi obývaly. Komiks, který vlastně vůbec komiksem není, protože se zkrátka jedná o velkoplošné ilustrace pod nimiž je vždy odstavec textu, má na svědomí mladá autorská dvojice Rubášová & Janíček a Podivuhodná robotí expedice byla díky jejich vskutku podivuhodnému výtvarnému umu a specifickému humoru zařazena do katalogu nejlepších knih pro děti z let 2015/2016.

William a Meriwether jsou vtipní, chytří a zábavní – ani na moment jsem se s nimi nenudila. Kniha je protkaná lehce ironickým humorem, který se strefuje do známých lidských mouder, pořekadel a sousloví a vytváří tak pěkný oslí můstek k tomu, aby se je dítka naučila správně používat. Příběh je psán formou deníkových zápisků očima Williama, avšak ilustrace nad nimi ukazují, že ne vždy všechno probíhalo přesně tak, jak William zapsal. Zpočátku jsou jejich dobrodružství úsměvná a zábavná, ale autorské dvojici stačilo jen několik tahů tužkou a pár slov k tomu, aby vám z příběhu začalo být trochu úzko.

Interpretovat jej totiž lze dvojím způsobem – pro děti to pravděpodobně bude jen dobrodružství dvou robotích koumáků, kteří neustále narážejí na rozdíly mezi svým světem a tím lidským, čímž vzniká spoustu vtipných situací. Pro dospělé to může být po filozofické rovině kniha, která si klade velmi zajímavé otázky o smyslu a původu existence, o vzniku světa, o tom, kdo vlastně jsme a co je naším posláním. Čím déle se roboti pohybují po neznámém terénu mezi hrozivými ruinami, dochází vám, že se tu muselo stát něco zlého. Ale co přesně? Dokážete si to vůbec představit?

Čtěte také  Kdo ví: Autofikce, která bolí, ale nemůžete ji přestat číst

Výtvarné zpracování hodnotím pouze subjektivně, protože tomu, co si budeme povídat, nerozumím. Ilustrace jsou nesmírně originální, s ničím podobným jsem se nesetkala a vzhledem k tomu, jak je kniha (která se pořád všude označuje za komiks) vytvořená, tedy velké obrázky a pod nimi text, bylo to maximálně v pořádku. Pokud by takové rozmáchlé, leckdy pouze načrtnuté ilustrace obsahovaly i bubliny s textem, asi bych se v tom trochu ztrácela. Když ale jen dělaly garde textu, čtení (a prohlížení) knihy jsem si užila. Ale kdo ví, třeba to budete mít naopak a garde bude dělat text obrázkům. Věřím ovšem, že stejně jako mně vám budou zejména ty obrazy s rozlehlou krajinou a malým ztraceným robotem v ní brát dech.

Milujete-li dobrodružství, sci-fi a roboty a jste příznivcem kvalitních českých knih, pravděpodobně vám byla Podivuhodná robotí expedice stvořena na míru. Proto, abyste se pro tuhle knihu nadchli, vám ale bude stačit slabost pro originální ilustrace a čtivý příběh.