blog

#kniznimlsani: Přirozeně

13.01. 2017

Máme pro vás další lákavou recenzi na kuchařku, tentokrát však nepůjde ani zdaleka jen o vaření. Kniha Přirozeně se totiž kromě stravy věnuje i kosmetice a celkové vyrovnanosti těla a duše. Její autorka Xochi Balfour se rozhodla žít zdravě a harmonicky a chce tohle poselství předat dál. Jak se jí to daří hodnotí pro #kniznimlsani Kačí z blogu My cooking diary, čtěte 🙂

  PB020213

Xochi Balfour– Přirozeně

Většina kuchařek začíná nějakým příběhem a ani tady tomu není jinak. Xochi před pár lety skončila s kancelářskou prací a rozhodla se svým přítelem prodávat jejich jídlo z food trucku. I když to pro ní bylo krásný období a nová zkušenost, po roce si uvědomila, že ji to vyčerpává, stresuje a uvědomila si, že nemá žádný sociální ani rodinný život. Zároveň ji děsil její životní styl plný nezdravýho smaženýho jídla, který jedla většinou rychle za pochodu a ve stresu. V tu chvíli se rozhodla, že se začne věnovat víc sama sobě, opustila food truck a přihlásila se na krátký kurz výživy na škole naturopatický medicíny. Ten ji zaujal natolik, že se pak hned přihlásila do tříletýho certifikovanýho kurzu Naturopatická výživa (zjednodušeně je Naturopatie obor, který se zaměřuje na sílu přírodních prostředků ve vztahu k člověku).

Xochi se pak díky novým informacím nasměrovala na nový životní styl a od základu změnila jídelníček. Knížka ale není jenom o receptech a jídle. Je rozdělená do tří hlavních kategorií – Jídlo, Krása a Všímavý život. Její filozofie stravování vyplývá z hlavních naturopatických principů a týká se i toho, co si dává na pokožku. V praxi to znamená, že vyřadila lepek, laktózu, nepoužívá nic průmyslově zpracovaného a nakupuje věci v bio kvalitě a fair trade, když je to možný. Zároveň ale není veganka, protože tvrdí, že maso i ryby naše tělo občas potřebuje.

Čtěte také  Tíživé ticho: Trochu jiná detektivka od Roberta Bryndzy

Prohlížela jsem si samozřejmě všechny recepty a nenajdete tam ani jeden recept, který by byl složitý nebo nějak zdlouhavý. Všechny jsou víc o použitých ingrediencích, než o nějakým kuchařským umění. A to mám na těhle knížkách nejradši. Že nám ukazujou, jak se dá jíst zdravě a přitom si ušetřit spoustu času a stresu v kuchyni. Nejvíc mě zaujal recept na cuketový chleba a mayskou horkou čokoládu. To všechno se chystám určitě vyzkoušet.

PB020202

Čím se ale hlavně tahle knížka liší od těch ostatních jsou ty dvě další kategorie. V kategorii Krása autorka vysvětluje, proč přešla na domácí přírodní kosmetiku. Je to především z toho důvodu, že v kupovaný kosmetice jsou nežádoucí chemikálie, který z dlouhodobýho hlediska spíš tělu škodí. Například u návodu na výrobu domácího deodorantu píše, že většina běžných antiperspirantů obsahuje vysoký množství hliníku, což je prvek, který pro naše tělo absolutně není přirozený. Když ho pak do těla budeme dlouhodobě dobrovolně dávat, může nám způsobit v budoucnu zdravotní potíže (například rakovinu prsu), což dokazuje už i několik výzkumů. Podrobně pak u každýho návodu na výrobu domácí kosmetiky popisuje, proč použila právě danou ingredienci a na co je dobrá. Tady mě hodně zaujal právě návod na domácí deodorant a na peeling z himalájský soli.

Závěr knížky pak patří celkový vyrovnanosti člověka a Xochi uvádí nástroje, díky kterým k vyrovnanosti došla ona sama. V knížce mluví o meditaci, krystalech, sdílení prostoru, společenství, aromaterapii a v poslední části i o digitálním detoxu. Tam například píše o tom, že by v ložnici neměly být žádné technologie, ale jenom budík a že jednou týdně bychom si měli dopřát celý den bez těchto vymožeností a užít si tak sami sebe a svoje okolí.

Když knížku zhodnotím celkově, tak i když nejsem zrovna člověk, co medituje a používá přírodní kosmetiku, tak všechno co jsem si přečetla, mi dává smysl. Nemyslím si, že hned zítra začnu meditovat a přestanu jíst lepek, ale určitě bylo v knížce dost argumentů na to, abych o tom zase o dost víc přemýšlela.

Čtěte také  Rozložíš paměť: Vír vzpomínek hlavního hrdiny vás strhne

PB020209

 

Deset faktů o kuchařce: Xochi Balfour – Přirozeně:

  • Vznikla na základě blogu The Naturalista
  • Je zaměřená na bezlepkovou a bezlaktózovou stravu
  • Obsahuje převážně recepty na rostlinnou stravu
  • Spousta receptů je tepelně neopracovaná – tedy raw
  • Autorka není veganka – tvrdí, že maso i ryby jsou občas potřeba
  • Občas se v receptech objevují méně známé suroviny (včelí pyl, kořen maca)
  • Kniha není jen kuchařkou, ale i menším návodem na to, jak žít přirozeně se vším všudy
  • Obsahuje spoustu tipů na přírodní kosmetiku – peeling, deodorant, sprchový gel
  • Autorka dokončuje v současnosti kurz naturopatické poradkyně pro výživu
  • V závěru knížky autorka uvádí 5 nástrojů pro každodenní všímavost – menší návod na to, jak v sobě najít klid a rovnováhu

Zajímavost na závěr:

Xochi je autorkou blogu www.thenaturalista.co.uk a najdete na něm spoustu dalších super receptů a článků z jejího života. Například na něm najdete novinku o jejím těhotenství a zajímavý článek na tohle téma.

PB020208

Autorkou recenze je Kačí z blogu My cooking diary.