blog

Místo, kde soukromí neexistuje

Kruh od Davea Eggerse jsem si přečetla proto, že za pár týdnů půjde do kin filmová adaptace s Emmou Watson v hlavní roli. A #emmajelaska, to všichni víme. Věděla jsem, že to bude zajímavé a taky že jo. Znáte takové ty knihy, co vás úplně pohltí a přenesou na vás celou kupu emocí, se kterou se pak musíte nějak vypořádat? To je přesně ono.

Ve své autobiografické prvotině se americký spisovatel Dave Eggers upřímně a bez zbytečného patosu vyrovnával se smrtí rodičů. V druhé knize Hologram pro krále se soustředil na snahu člověka najít se v neustále se měnícím světě. Tím už se nepatrně přiblížil tématu Kruhu, třetí knihy co od něj u nás vyšla.

Blíže nespecifikovaná budoucnost, ve které vládu nad internetem převzal Circle. Něco jako Facebook a Google dohromady. V circlovské aplikaci #TruYou máte všechny ostatní aplikace, jaké jste kdy potřebovali, jen v jedné. Je to geniální a jednoduché. Mae Hollandová, která díky kamarádce získala v Circle místo v péči o zákazníky, navíc zjišťuje, že komplex Circle je naprosto dokonalým pracovním prostředím – otevřené, přátelské, ekologické, bio a zábavné. Všechno se sdílí prostřednictvím sociálních sítí a zpočátku všechno vypadá růžově a dokonale. Dokud Mae nezjistí, že je nutné sdílet opravdu všechno z jejího života, na což až dosud nebyla zvyklá.

Ale přizpůsobí se. Je už zkrátka taková, navíc o místo v Circle se perou tisíce lidí. Jenže ten kruh se kolem Mae neustále stahuje a to, co nejprve připomínalo vlídné a útulné zázemí, je najednou královstvím pasivní agresivity, nevyřčených výčitek a místem, kde soukromí neexistuje. Pomalu, pomaloučku vám Circle začne nebezpečně připomínat Velkého bratra a nápady pracovníků jako by kopírovaly totalitní režimy. Co se stane, když se totální transparentnost a život online stanou povinností?

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

Je to vskutku děsivé čtení, děsivější, než bylo 1984, protože právě takovému životu, čtyřiadvacetihodinovému online životnímu stylu jsme nejblíž. Dost mi to připomínalo mou oblíbenou epizodu ze seriálu Black Mirror, vlastně bych se nedivila, kdyby tu navzájem proběhla nějaká inspirace a řeknu vám, že jsem z toho příběhu měla husí kůži a nefalšovanou knižní kocovinu. Takovou, že když jsem postávala u metra na I. P. Pavlova a viděla ty davy lidí, z nichž většina zírala do displejů smartphonů, měla jsem sto chutí na ně zařvat: “Všechny nás to jednou zničí!” A když se tomu budete bránit, stejně jako jednu z důležitých postav Circle vás začnou pronásledovat drony a online přenos vás dožene k něčemu strašlivému.

Eggersův Kruh má v sobě důležité poselství, neuvěřitelné napětí s dobře budovanou atmosférou, uvěřitelná fakta a navíc je ještě báječně čtivý, takže tu knihu neodložíte, i když vás bude děsit sebevíc. Jen mám teď od filmu vskutku velká očekávání, protože kniha se řadí k těm unikátům, které teď budu doporučovat všem lidem, co ode mě budou vyžadovat vskutku kvalitní a zajímavý tip na knihu. Kromě toho bych to taky doporučila místo všech seberozvojových příruček o tom, jak je důležité zbavit se závislosti na sociálních sítích. Nepotřebujete slyšet deset důvodů, proč pro vás bude lepší výlet do přírody než vysedávat na Facebooku, potřebujete si přečíst Kruh, pár dní se z toho vzpamatovávat a pak si to v sobě všechno srovnat a ujasnit.