blog

#kniznimlsani: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

23.08. 2017

Kamila Opl z blogu Tvoříme domov se pro vás podívala na zoubek nové knize Hanky Zemanové. Co na ni říká, na které recepty nedá dopustit a proč byste si ji měli pořídit? Čtěte v recenzi 😉

I když se Nová biokuchařka Hanky Zemanové na knižním trhu již nějakou chvíli hřeje, jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost ji otestovat. Spousta z vás totiž možná váhá nad tím, zda si ji pořídit, a to z jednoho prostého důvodu – pravděpodobně si říkáte „Co když koupím něco, co je vlastně pouhým zmodernizovaným vydáním původní kuchařky?“. Tak hned pro začátek – není!

Hanka to vzala opravdu z gruntu a spolu s šéfkuchařem Davidem Šaškem vytvořila na 80 úplně nových receptů. Do biokuchařky přidala pouze jeden jediný z té původní, a to vlastně jen proto, že je neskutečně oblíbený. Pamatujete si ještě cizrnu na paprice? Před deseti lety způsobila doslova revoluci. Ano, už je to neuvěřitelných deset let od vydání tehdy velmi úspěšné Biokuchařky s Bioabecedářem, které rozvířily hladinu malého českého rybníčku.

Za deset let uplyne mnoho vody, změní se trendy, chutě a vlastně celá situace na trhu s biopotravinami, jakožto i smýšlení zákazníků. Díky čím dál tím lepší informovanosti sice více víme, ale zároveň také před sebou máme spoustu možných stravovacích směrů, kterým dokážeme mnohdy slepě propadnout. Nejen na ně si Hanka na stránkách Nové biokuchařky posvítí. Ukáže vám cestu zdravého rozumu, navštíví farmy a projekty, které zmiňovala tehdy a ukáže vám, kam se biopěstitelé a výrobci posunuli. Poměrně velkou část věnuje fenoménu raw neboli živé stravy, na kterou se zaměřila společně s šesti odborníky na stravování. Vy se tak můžete dozvědět více o jejích kladech a záporech nejen v rámci samotného zdravého stravování, ale třeba také z pohledu ájurvédy nebo tradiční čínské medicíny.

Čtěte také  5 důvodů, proč si přečíst Klub rozkoše

V poslední době jsou velmi oblíbené takzvané superpotraviny (superfoods), jež jsou většinou prezentovány jako exotické plodiny v malých pytlíčcích, často za exotické ceny. Vzhledem k tomu, že Hančiným hlavním posláním je zdravý život bez zatížení organismu a vlastně celého ekosystému, tak vám na několika stránkách možná otevře oči. Zjistíte, že ony superpotraviny jsou všude kolem nás. Navíc s ohledem na lokálnost budou pro naše zdraví mnohem přínosnější než ty, které cestovaly přes půl světa. Borůvky z lesa, české vlašáky od babičky nebo obyčejné kysané zelí. Oproti acai prášku doslova za pakatel.

Pokud znáte a máte rádi sérii Hančiných bioknih, budete nadšeni i touto. Informace z těch původních jsou kompletně zaktualizovány, doplněny o nové a moderní recepty. V kuchařce můžete čekat stejný grafický styl, autorčin tón a velmi rychle se zorientujete. I zde můžete čekat užitečné tipy, kde nakoupit, na co si při nákupu biopotravin dát pozor a pokud jste v tomto „oboru“ noví, přečtete si, proč je dobré kupovat co nejvíce bioproduktů a jak z domácnosti vytvořit bezpečné, chemikáliemi nezatížené místo.

Povídání o světě biopotravin a dalších produktů je věnována přesně polovina knihy, ta druhá však již náleží jen a pouze receptům, které jsou rozděleny do přehledných kapitol přesně tak, jak jste zvyklí. Oproti té předchozí zde můžete čekat i kapitolu masovou.

  • POLÉVKY – originální receptury a ozdravené klasiky, z nich nelze vynechat fenomenální cuketovou koprovku,
  • SALÁTY A POMAZÁNKY – spousta tipů na rychlé večeře se zeleninou i obilovinami,
  • BEZMASÁ JÍDLA – zde najdete mnoho receptů s luštěninami, protože bílkoviny jsou důležitým stavebním kamenem našeho zdraví a právě ty z rostlinných zdrojů bývají i lépe stravitelné,
  • BIOMASO – této kapitole kraluje šéfkuchař David Šašek, jehož jednoduché a výborné pokrmy budete chtít vařit pořád dokola,
  • ZELENINA & PŘÍLOHY – dvě kapitoly plné neotřelých vegetariánských nápadů,
  • SLADKÁ JÍDLA – to nejlepší na závěr – bezmála 30 úžasných sladkých jídel k snídani, ke kávě, na nervy a pro radost.
Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Musím se přiznat. Ke každé recenzi testuji několik jídel, která najdu na stránkách knihy. Cuketovou koprovku znám již nějakou dobu a vy ji rozhodně musíte vyzkoušet, protože je vážně úžasná. Čokoládový koláč s červenou řepou jsem však pekla poprvé a především proto, abych mohla vyfotit a vy následně porovnat, jak funguje recept v reálu. Jenže byl tak neskutečně dobrý, že na fotku prostě nezbyl ani drobeček. Takže – strana 296, mísy, metly, zapnout troubu a bránit vlastním tělem! 🙂

Na velké části knih mi něco nesedí. Buď fotografie, chaotické postupy nebo už jen to, že vidíte, jak byla kuchařka spíchnutá horkou jehlou. Ale tady? Na každé jedné stránce vidíte, že Hanka je skutečnou biovílou, která o tomto směru nepíše jen chytré články, ale že tak skutečně žije, ví o čem mluví a hlavně je o celém přístupu absolutně přesvědčená. Kuchařka je plná opravdového života a tak milá, že jí budete listovat každý večer, kdy vám bude ouvej. Uvidíte totiž, že krása se skrývá všude. Klidně i za mozolnatýma rukama farmářů a představitelů zajímavých projektů, s nimiž si můžete přečíst na 13 rozhovorů.