blog

Knižní mlsání: Pravé a lahodné jídlo

1.09. 2017

Naše oblíbená food blogerka Kamila Opl z blogu Tvoříme domov se zaměřila na další knižní novinku na kuchařské scéně – Pravé a lahodné jídlo od Chrissy Freer. Čím jí kuchařka nejvíc zaujala a co se jí nezdálo? Přečtěte si v naší nejnovější recenzi ze sekce Knižní mlsání!

Chtěli byste začít zdravěji žít, ale nevíte jak se do toho pustit? Pak pro vás bude Pravé a lahodné jídlo skvělým průvodcem. Nenásleduje žádný z konkrétních směrů (strava bez lepku, veganství…), takže nejste nuceni hned v počátku ze spíže vyházet vše, co máte rádi nebo by vám chybělo.

Zdravé stravování je především o pár základních pravidlech a vlastně i zdravém rozumu. Pokud ze svého jídelníčku vyřadíte zpracované potraviny (konzervy, polotovary, ale také bílý cukr a mouku…) a nahradíte je těmi v čisté podobě, uvidíte, jak se během krátké doby začnete cítit lépe. A přesně o tom tato kniha je. Žádné striktní zákazy, ale jemné vedení na cestě za zdravějším tělem i duší. Autorka nepřináší pouze recepty, kterých je v knize více než 100, ale především spoustu informací.

Dozvíte se vše podstatné o jednotlivých surovinách a jejich formách, které lze na trhu nalézt. Většina lákavých a velmi jednoduchých receptů uvádí na svém konci tipy, jak jídlo přetvořit na alternativu veganskou/bez lepku/bez ořechůKaždá kapitola tak poskytne nejen záplavu nápadů, ale hlavně spoustu důležitých informací.

Hlavním posláním knihy Pravé a lahodné jídlo je ukázat, že i při rychlém vaření můžeme jíst jako králové, aniž bychom si na talíř sypali jídla z pytlíku či krabičky, která jsou zpola hotová, ale zároveň nemají s pravou chutí moc společného. Najdete zde taková, která jsou opravdu čerstvá, mají v sobě nejvíce živin a tělu přináší maximum. Rozhodně musíte vyzkoušet dokonalou snídaňovou granolu slazenou pouze datlemi, je prostě božská.

Čtěte také  Co si přečíst po Čtvrtém křídle?

Stránky jsou rozděleny do osmi kapitol, v nichž vám postupně budou představeny jednotlivé suroviny, z nichž jsou připraveny hlavní chody, snídaně, ale i dezerty a mnoho dalšího:

  • OBILOVINY – kde sami můžete porovnat rozdíly mezi běžnými a bezlepkovými obilovinami, poznáte, zda je lepek skutečně takovým strašákem, jak se o něm traduje a v neposlední řadě vám budou ukázány výhody celozrnných variant oproti těm zpracovaným;
  • LUŠTĚNINY – i přesto, že fungují jako skvělý zdroj rostlinných bílkovin, jsou často přehlíženy – autorka tak radí, jak je více zařadit do jídelníčku a zároveň přidává pár tipů, jak s nimi naložit, aby byly stravitelnější;
  • MASO A TOFU – maso z bio chovů má neoddiskutovatelnou kvalitu, v této kapitole zjistíte proč a co vše vlastně pojem bio maso obnáší;
  • VAJÍČKA, SEMÍNKA, OŘECHY – kapitola plná superpotravin a zdravých tuků, které se v poslední době dostávají do popředí zájmu, vás zavede do tajů domácího zpracování všech těch drobných semínek nebo ořechů;
  • suroviny ZE ZELENINOVÝCH ZÁHONKŮ – jaká zelenina je skutečně čerstvá a kdy má největší množství živin se dozvíte právě v této kapitole, která vám zároveň ukáže, jak ovlivňuje barva zeleniny obsah zdraví prospěšných látek;
  • MOŘSKÉ PLODY & ryby, jejichž spotřeba u nás je zoufale nízká, jsou zásadní zásobárnou pohonu pro celé tělo aneb omega-3 mastných kyselin, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu, paměť, ale i stroj nejdůležitější – srdce – nechte se proto inspirovat k jejich častějšímu zařazení do jídelníčku;
  • MLÉČNÉ PRODUKTY – mléko a mléčné výrobky získávají v poslední době nálepku něčeho špatného – zdali je tomu skutečně tak, se dočtete právě v této kapitole;
  • a plodiny ZE SADŮ – ovoce ve všech možných podobách je pro náš organismus skutečnou bombou, na těchto stránkách vám tak budou ukázány rozdíly, které mezi jednotlivými způsoby zpracování panují.
Čtěte také  Rovnýma nohama do Maasverse & tipy, co číst

Mně osobně tohle dělení trošku vadí, jelikož kuchařku většinou otevírám proto, že si chci připravit nějaký dezert, salát nebo třeba rychlou večeři. Ne proto, že mám pytlík rýže a nevím co s ním. Na druhou stranu, pokud se zdravým stravováním začínáte, bude pro vás koncept kuchařky velmi srozumitelný, jelikož se s konkrétními surovinami budete seznamovat formou jednotlivých chodů a jejich využitím. Na samém konci knihy naleznete vysvětlení výrazů, které vás v textu mohou zaskočit. Fotky jsou krásné, mají takový snový nádech – určitě zde nespatříte přibarvenou skutečnost, skvěle se tak naladíte na odlišné a hlavně jednodušší smýšlení o jídle. Jediná věc mě mrzí – a to sice, že v knize, jež je fajn pomocnou rukou do neznámých vod, se občas najde chyba v překladu. Naštěstí je vždy poměrně zjevná, a tak si s ní každý hravě poradí.

Australanka Chrissy Freer je jednou z těch, kteří zdravému jídlu opravdu rozumí. Jako nutriční specialistka zaměřující se na holistický přístup ví, jak fungují procesy v těle a jak na člověka strava působí. Zároveň píše články ze svého oboru do mnoha časopisů – ať již těch, které se primárně věnují jídlu, tak těm o zdraví. Informace, které dostanete, jsou tak nejen zajímavé a přínosné, ale především odborné, což je v době, kdy si každý může napsat co chce, skvělý bonus. Dnes, kdy je velká část populace postižena nemocemi, které si zpravidla způsobujeme sami nevhodným stravováním, vám tato kniha podá pomyslnou pomocnou ruku na cestě za zdravějším a spokojenějším já.