blog

#kniznimlsani: Manželé v kuchyni

20.11. 2017

Kamila z blogu Tvoříme domov si tentokrát posvítila na kuchařku Manželé v kuchyni, která je skutečnou královnou všech dosavadních kuchařek, alespoň podle toho, jak o ní Kamila píše. Schválně, přečtěte si sami o tom, co všechno skvělého v ní najdete a věříme, že nejeden z vás v ní uvidí i krásný dárek pod stromeček 😉

Když jsem si před více než rokem na Instagramu přečetla zprávu o tom, že Jirka s Marikou, autoři blogu kitchenstory.cz, vydávají vlastní kuchařku, juchla jsem si. O některých věcech totiž již dopředu víte, že budou stát za to. A když navíc sledujete celou tu dlouhotrvající práci, která za takovým dílem stojí, máte radost o to víc. Blogeři si knihu vydali vlastním nákladem za pomoci mnoha a mnoha lidí, ochotných přispět k realizaci tohoto skvělého nápadu. Kampaň na HitHitu jim získala kompletní částku a ti, kteří vložili své peníze, si mohli za svou pomoc vybrat mimo jiné i výbornou večeři u manželů doma.

V ruce pak nedržíte nějaký suchý receptář, ale osobní dílo plné radosti, zápalu a více než patrného času, který byl knize věnován. Na kuchařce se totiž pracovalo celý rok, žilo se s ní. Autoři následovali běh ročních období, s fotografy sdíleli svůj každodenní život, ale i významné události a svátky. To, co bylo pro Jirku s Marikou zpočátku pouze koníčkem, se rozvinulo v práci. Jejich dobroty můžete najít na všelijakých akcích a rádi na ně budete stát frontu.

Recepty jsou z velké části bez laktózy a lepku. Ne proto, že by blogeři toužili po tom následovat moderní směr, ale jelikož musí. Na pozadí příběhu zjistíte důvod – Jirkovi diagnostikovali Crohnovu chorobu, která umí být velmi nepříjemná, nicméně její průběh se dá, kromě léků, ovlivnit také vhodnou stravou. Celý tento problém tak manželé pojali jako výzvu a pustili se do vaření, jež je i přes svá omezení neuvěřitelně poctivé a plné chuti. To je ostatně patrné hned z obsahu v úvodu knihy. Ta je rozdělena do čtyř velkých sekcí respektujících roční období, tedy Jaro, Léto, Podzim a Zima.

Čtěte také  Feministické knihy, se kterými můžete oslavit MDŽ

Hlavní témata obsahují vždy tři podkapitoly, laděné v rámci tradic, oslav nebo prostě jen událostí, jež jsou s určitou dobou spojené. Vždy se dočkáte i krátkého příběhu či vysvětlení, proč byla zvolena právě ta konkrétní kapitola.

  • Na jaře se tak budete pomalu probouzet a sbírat první bylinky, podíváte se do zákulisí svatby Lukáše a Verunky Hejlíkových a zpříjemníte si líné ráno pořádně poctivými jídly,
  • v létě společně oslavíte první zahradní úrodu, užijete si prázdniny na chalupě nebo se vypravíte k vodě či moři a prostřednictvím receptů načerpáte tu správnou dovolenkovou atmosféru,
  • podzim přináší nejen volání divočiny a s ním spojené hřejivé zvěřinové chody, ale také finální sklizeň všech darů přírody a především recepty, zahřívající tělo i duši v sychravém počasí,
  • a nakonec zima, jež s sebou přináší recepty na velké oslavy, těšení se na Vánoce spojené s přípravami na ty správné svátky klidu, míru, dobrého jídla a veselí, spojené s koncem roku.

Protože jsem knihu testovala v pořádném psím počasí, je jasné, že mýma rukama prošly spíše jídla zahřívací a taková, která umí vytvořit úsměv na rtech. Ze zkušenosti vím, že recepty z blogu dokonale fungují a ty z kuchařky mě v tom jedině utvrdily. Třeba ořechová bábovka z podzimní části je tak úžasná, že bych nejraději nikdy víc nejedla nic jiného. Šípkový sirup jsem sice stihla vyrobit tak tak, ale už u nás aktivně bojuje proti všem možným i nemožným bacilům. No a chai! Moje srdcovka. Málokdo jej umí připravit tak, aby byl skutečně dobrý, nechutnal po vodě a zároveň nebyl přeslazený. Co vám budu povídat, ten ze strany 164 rozežene všechny chmury!

Taková malá perlička na závěr –  fotografie v knize jsou pořízeny na klasický film, autoři tak do jejich vyvolání nevěděli, zda se povedly a vše se nebude muset fotit znovu. A jak už jsem psala výše, kuchařka není pouze o receptech, ale o všem, čím jídlo může být. Již od pradávna spojuje lidi a vy tak díky tomu nahlédnete do soukromí nejen samotného páru, ale i jejich rodiny a přátel. Na stránkách uvidíte příbuzné, „kolegy“ ze známého gastrokroužku a vlastně každého, kdo se na knize podílel. Abych byla zcela upřímná – nemít kuchařku Manželé v kuchyni již doma, chtěla bych jí dostat znovu!

Čtěte také  Jak začít číst v angličtině, aniž byste to vzdali hned po prvních stránkách