blog

#kniznimlsani: Příběhy z kuchyně 2

V dalším Knižním mlsání si představíme kuchařku, která potvrzuje, že mlsat se dá i bezlepkově a bezlaktózově úplně v pohodě. Na zoubek se jí podívala naše milá Rebarbora z reBarbora's kitchen, mrkněte a nechte se nalákat!

Pokud jste milovníci sladkého, či jen rádi pečete, zbystřete, tato kniha vás určitě nadchne. Obsahuje totiž více jak sto různorodých sladkých receptů, které mají na svědomí Marta Marčáková z blogu The story of a cake a Martina Dorkinová z blogu Stvory z kuchyne. A že jim to spolu báječně ladí dokazuje i to, že tato sladká publikace je už jejich druhá a neméně úspěšná než ta první.

Kniha je sice ve slovenském jazyce, ale myslím, že překážka to určitě není, alespoň já tedy nenarazila na nic, s čím bych měla problém.

Velkým kladem knihy je, že více jak polovina receptů je také bez lepku či laktózy, takže pokud máte takováto potravinová omezení a máte rádi sladké, bude pro vás tato kniha skvělou inspirací. Zároveň je rádcem, jak mlsat i trochu lehčeji. Recepty jsou tématicky rozděleny do několika kapitol, podle toho, na co máte zrovna chuť: bobule, zahrádka či exotika, kde najdete sladké ovocné recepty, pak také ořechy či zelenina – ano, i třeba z batátů či cukety si můžete upéct něco na zub. A pak je tu celá kapitole věnovaná mé lásce, tedy karamelu a čokoládě.

Čokoládový dort, čokoládový nepečený koláč, čokoládová kaše, čokoládový pudink, čokoládové nebe. Už při prohlížení fotek budete v nebi, což možná víte, pokud znáte sociální sítě autorek. Fotky jsou dechberoucí a chutěnavozující 🙂

Samotné recepty jsou tak různorodé, že si vybere určitě každý. Nechybí zde dezerty z mouky klasické i bezlepkové, např. kaštanový cheesecake, který mě osobně zaujal velmi (ano, je v něm hodně čokolády!) a vy byste ho určitě taky měli zkusit. Nepečená klasika, ale i bezlaktózová. Najdete zde i několik různých kaší, které jsou tak oblíbené k snídani. Holky ve své knize nezapomněly ani na zmrzku a džemy. A víte, co je nejlepší? Že v každé kapitole najdete tohle všechno. Tedy třeba tu kaši – čokoládovou, ořechovou, z ovoce bobulového i exotického.. To je pestrost!

Čtěte také  Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat

Jak už jsem zmínila, hodně receptů je bezlepkových a bezlaktózových a tomuto je zasvěcen i začátek knihy, kde Maťka a Maťka nejdříve vše osvětlí. Nejprve si zde můžete přečíst o bezlepkových moukách, které autorky používají. Mandlovou mouku zná už dnes asi většina lidí, ale víte jak správně používat mouku rýžovou nebo to, že mouka je i z quinoi či jablečná? I o těchto moukách si můžete přečíst, jak je používat.

Od lepku se pak přesuneme k laktóze a opět se zde dozvíte, čím co lze nahradit. Jak to udělat, když chcete karamel bez laktózy? A jak nahrazovat vejce, mléko..? Ohledně mléka jsou zde i tipy na to, jak si rostlinná mléka připravit doma i jak s nimi zacházet. S touto knihou tedy budete na pečení dobrot připraveni dokonale. Tak co, už se vám sbíhají sliny na něco dobrého? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora