blog

Our Shared Shelf: Feministický book club od čarodějky z Nebelvíru

Jednou z našich nejoblíbenějších světoznámých knihomolek není nikdo jiný než čarodějka, ambasadorka UN Women Goodwill a herečka Emma Watson. Dnes slaví 28. narozeniny a při té příležitosti jsme se rozhodli, že vám blíže představíme její slavný literární book club Our Shared Shelf.

 

První zmínky o onlajnovém knižním klubu se objevily na Twitteru v lednu 2016. Emma Watson jakožto britská ambasadorka Women Goodwill a hlavní tvář kampaně HeForShe (a nyní také TimesUp), si dala za úkol přečíst co nejvíc knih a esejů o rovnosti pohlaví. Kvalitního čtení na tohle téma našla doslova mračna a rozhodla se, že si seznam literatury nenechá pro sebe. Na platformě pro čtenáře Goodreads.com založila online book club, který pojmenovala Our Shared Shelf, tedy v překladu Naše sdílená knihovna, jelikož knihy, které přečetla, nechtěla pouze sdílet ostatním, ale chtěla znát i názory ostatních čtenářů.

Our Shared Shelf zaznamenal okamžitý úspěch – jak jinak – a nyní čítá přes dvě stě tisíc členů. Jeho instagramová verze je na tom podobně. Protože je Emma na obou sociálních sítích aktivní, docela klidně se vám může stát, že s vámi bude diskutovat ve skupině knižního klubu, nebo repostne vaši fotku s aktuálně probíranou knihou. Pro březen a duben 2018 je to mimochodem debut od Terese Marie Mailhot s názvem Heart Berries, který byl vybrán pro svou drásavou upřímnost, bolest schovanou mezi řádky a výstižnost. Přečtěte si, co o knize napsala Emma Watson.

Our Shared Shelf je nekonečnou studnicí inspirace pro všechny, kteří touží číst kvalitní, dechberoucí feministické příběhy; od Amerikány až po Ženy, které běhaly s vlky. Tipy na knihy od Watson můžete ovšem získat v podstatě z každého jejího interview; a to nejen z těch, při nichž byla zpovídána, ale také třeba z těch, které vedla pro Vogue. Za všechny uvádíme příklad rozhovoru s Marjane Satrapi, jenž pojednává zdaleka nejen o Persepolis a je pro každého přínosem. A to ani nezmiňujeme, že čas od času Emma kupříkladu v londýnském metru schovává knihy pro náhodné čtenáře. Jejím cílem – stejně jako naším – je zkrátka a dobře šířit literaturu a přimět lidi po celém světě, aby moudrost hledali zejména na stránkách knih.

Čtěte také  Knižní dárky ke Dni matek

Pokud náhodou teď smutníte, že není nějaká taková česká onlajnová verze book clubu, nezapomeňte na naši oblíbenou alternativu 😉 Pravděpodobně už ji znáte, ale kdyby náhodou ne – jeden skvělý čtenářský klub u nás vede Jakub Pavlovský alias Bookscalling a díky němu se můžete potkat s ostatními čtenáři nejen na Goodreads, ale při jeho čtenářských klubech a salonech i v nějaké pražské kavárně a rovnou se také seznámit s autory knih.

Kdo z vás už je členem Our Shared Shelf? A kdo se chystá na další book club od Bookscalling? 🙂

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora