blog

Představujeme martinusácký Čtenářský klub a náš lednový tip na knihu

V letošním roce vás ještě víc než kdy dřív budeme ponoukat k tomu, abyste toho co nejvíc přečetli. Budeme společně hledat #vicecasunacteni a nebudeme si dávat malé knihomolské cíle! Je to hlavně proto, že věříme, že svět, ve kterém žijí převážně knihomolové, je světem bez zbytečné hlouposti všeho druhu, je plný fantazie, laskavého humoru a moudrých lidí. A kdo by nechtěl v takovém světě žít!

Přemítali jsme, čím bychom vás přiměli alespoň jednou měsíčně (ano, víme, že pro někoho je to směšně málo, ale taky víme, že čas na čtení se někomu vážně těžko hledá) otevřít knihu a začíst se do příběhu. Napadlo nás, že klub pro všechny čtenáře by k tomu mohl být ideálním pošťouchnutím! A tak prosím přivítejte vznik našeho nového martinusáckého miminka a přidejte se do našeho Čtenářského klubu! 🙂

Jak to funguje? Je to úplně jednoduché a zapojit se může úplně každý. Stačí se přidat do naší facebookové skupiny. Jednou za měsíc představíme knihu, kterou si daný měsíc přečteme, budeme o ní debatovat, diskutovat, rozebírat ji, vymýšlet alternativní konce, rozčilovat se nad nesympatickou postavou, adorovat hlavního hrdinu atakdále, atakdále… 🙂 Při nákupu této knihy od nás navíc po celý měsíc dostanete poštovné zdarma. Nevybíráme pouze novinky, ale zkrátka knihy, za které bychom dali všechny končetiny do ohně a v posledních letech zarezonovaly v knižním světě. Věříme, že tahle knižní výzva mnohé z vás přiměje přečíst minimálně dvanáct knih za rok 😉

Překvapivě snadno se Martinusáci shodli, že první knihou, kterou bychom měli představit ve Čtenářském klubu, je Napětí od Naomi Aldermanové. Pro některé to byla dokonce ta vůbec nejlepší kniha roku 2018! Kniha vyšla poprvé v originále v roce 2016, u nás až o dva roky později u nakladatelství Argo. Je to už čtvrté dílo Naomi Aldermanové, která byla ale do jejího vydání známější tím, že psala scénáře pro zombie videohry. Dá se říct, že něco z postapokalyptických videoher pak přenesla právě do Napětí, které se odehrává na pomezí sci-fi, dystopie a thrilleru.

Hned od několika postav vám je vylíčeno, jak by svět vypadal, kdyby se moc přesunula z rukou mužů do rukou žen. Doslova. Dospívající dívky totiž v sobě objevují schopnost vytvářet v těle elektrickou energii a výboji z prstů nejen nevinně poškádlit nebo zastrašit, ale taky mučit a zabíjet. Jiskřivý příběh má neuvěřitelnou sílu a vryje se vám pod kůži od prvních stránek; je to přesně ten typ knihy, která vás zkrátka posadí na zadek a budete si přát, aby nikdy neskončila. Je návykově čtivá, napínavá, strašidelně reálná, chytrá a štiplavě vtipná. Není divu, když se mentorkou Naomi Aldermanové právě při psaní Napětí stala spisovatelka Margaret Atwoodová. A víte, že Napětí mezi své oblíbené knihy v roce 2017 zařadil i Barack Obama?

My jsme se zamilovali do Napětí od prvních stránek a doufáme, že to budete mít podobně 🙂 Těšíme se na vás v našem Čtenářském klubu!

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy