blog

Proč si hledat více času na čtení

Dlouho jsem nerozuměla tomu, proč je nutné hledat si více času na čtení. Čtení mi připadalo jako nejlepší věc na světě a tudíž mělo logicky přednost přede vším. Když vyšla nová detektivka Roberta Galbraitha, prostě jsem tu přednášku ve škole „zatáhla“, jednoduše jsem na tu párty nešla nebo jsem zkrátka byla celou noc vzhůru, když bylo třeba. Žádná velká věda.

Do určitého věku, když jste knihomol, je hledání času na čtení ta nejjednodušší věc na světě. Rodiče jsou rádi, že netrajdáte po večerech venku a držíte se dál od počítače, takže vám s radostí přispívají na rozrůstání vaší domácí knihovny. Pravděpodobně máte kartičku do veřejné knihovny, kam vás zase nutí chodit vaši učitelé češtiny. Když nepotřebujete jedničky, ale tu písemku z matiky vám stačí uhrát na čtyřku, máte spoustu času na čtení vlastně pořád. Letní prázdniny ani nezmiňuju.

Že čas na čtení není samozřejmost, ale člověk se musí naučit ho hledat, jsem poznala, až když jsem začala pracovat. Když práce není něco, co můžete čas od času vynechat, když si občas musíte pracně hledat i na čas strávený s přáteli a rodinou, když se vám prostě děje život a starosti a povinnosti, tak jdou některé koníčky stranou. Nebo nejdou stranou úplně, ale víte, že vám chybí trávit s nimi více času. A tak si často úpěnlivě přejete, aby už přišla ta dovolená na chalupě, kterou celou pročtete a vynahradíte si tak ty měsíce bez knížky. Protože pořád víte, že čtení je ta nejlepší věc na světě.

Postupně mi tedy došlo, že jestli chci číst častěji, než o dovolené, musím si umět čas na čtení najít. A to nejen nárazově, musím si ze čtení vytvořit pravidelný návyk, bez kterého se každodenně prostě neobejdu. Protože tu nejde „jen“ o to, že je to můj oblíbený koníček (a o důležitosti zábavy bychom se tu mohli bavit věčnost), ale je to věc, která bez diskuze každého vzdělává, díky které mu roste fantazie, pracuje na své empatii, slovní zásobě a rozhledu. Čtení je něco, díky čemu se z nás jednoduše stává lepší člověk – a jakmile začnete čtení vnímat takhle, nejen jako oddychovou dovolenkovou záležitost, rozhodně se vám na něj bude hledat čas mnohem lépe.

Čtěte také  Bibliodiverzita: O co jde a proč je důležitá

Způsobů, jak si najít více času na čtení, je samozřejmě asi tak milion. Od poloviny května jsme vám je začali postupně přinášet i na našich sociálních sítích a pokud budete chtít tipy na více času i ve vašem feedu, stačí nás sledovat na Facebooku a Instagramu 😉 Každému funguje něco jiného a je samozřejmě nejlepší, když toho vyzkoušíte víc, abyste věděli, v čem se nakonec najdete. Když to vztáhnu na sebe: čtení v tramvajích, v metru, v autobuse, ve vlaku – to na mě zkrátka nefunguje. Většinou u čtení rychle ztrácím pozornost, koukám, kde co lítá, mám nepříjemný pocit, že mě spolucestující sledují a čtou mi přes rameno (nemůžu si pomoct!). V dopravních prostředcích si zkrátka nejradši narazím sluchátka a vypnu. Šla jsem na to tedy odjinud a pořídila jsem si do těch sluchátek pár audioknih. Způsob čtení, kterému jsem dlouho nemohla přijít na chuť, se nakonec velmi osvědčil právě tam, kde jsem si čtení s klasickou knihou neuměla představit.

Zvykla jsem si na to, že můj noční stolek musí vždycky obsahovat nějakou knihu. Zvykla jsem si na to tak, že když jdu spát, úplně automaticky už sahám po knize, kterou mám na nočním stolku a před usnutím si ještě aspoň pár stránek přečtu. A velmi si užívám víkendová rána, kdy nemusím vstávat a první hodinu soboty nebo neděle ještě strávím s knížkou v posteli. Věřte mi, že když začnete den s novým příběhem, už z principu prostě bude stát za to.

Kromě toho jsem přestala číst příběhy, do kterých se nedokážu začíst. Moje obsesivní srdíčko z toho bylo ze začátku trošku nešťastné, zkrátka jsem nechtěla mít ten „nedokončený“ pocit, ale ve výsledku je to vlastně velká úleva. Čtu jen knihy, které mě maximálně baví, protože ztrácet čas čtením něčeho, co vlastně číst nechci… kde je pak ta radost? Netrapte se a čtěte knihy jen proto, že vás těší, ne proto, že je musíte mít dočtené. Stejně tak zkuste občas aplikovat své dovolenkové dny jen na čtení – obvykle kvůli dovolené někam jezdíme, bereme si tam s sebou knihu a doufáme ve více času na čtení. Já to mám podobně, až na to, že pár dní v roce si šetřím na tzv. knihomolské volno. Jednoduše si vezmu volno uprostřed týdne, celý den nevylezu z postele a jen čtu a čtu a čtu. Obvykle to bývá tehdy, kdy vychází novinka od některého z mých oblíbených autorů a já ji zkrátka potřebuju okamžitě přečíst.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Do budoucna si plánuji perfektně zorganizovat knihovnu, aby se mi v ní lépe hledaly všechny ty nepřečtené knihy (co si budeme povídat, takových jsou tam pořád spousty) a vytvářet si knižní wishlisty nejen pro radost, ale taky pro lepší organizaci nepřečtených knih. Wishlistů mám totiž mraky, ale zapomínám si z nich odškrtávat přečtené knihy, pak na ně na půl roku zapomenu a zase se k nim vracím. Co je ale vůbec nejdůležitější a slíbila jsem si, že na to nikdy nezapomenu – budu v sobě neustále pěstovat vědomí, že knihy jsou jedna z nejlepších věcí na světě. Knihy jsou vědění, moudrost, zábava, radost, potěšení, rozptýlení a útěcha. Vynasnažím se, abych jich kolem sebe měla vždycky dostatek – to je základ – a budu tu svou lásku ke čtení šířit dál. Jelikož více času na čtení můžete najít i tak, že se v jeho hledání budete společně s dalšími čtenáři podporovat, a to ať už online nebo offline. A nikdy prosím neztraťme tu báječnou radost z nového příběhu – tu nezkrotnou chuť vykašlat se na všechno a všechny jen proto, abyste si mohli přečíst ještě jednu stránku.


Protože v našem knihkupectví víme, že najít si více času na čtení je leckdy pořádný oříšek, rozhodli jsme se, že vám to alespoň maličko usnadníme naší letní soutěží. Je to úplně jednoduché – každý nákup nových knih až do konce června míří do slosování o ceny, které vám čas na čtení poskytnou. Základem jsou samozřejmě poukázky na knihy dle vašeho výběru, taky na vás čeká výpomoc v úklidu od Lidské síly a dopravu po městě už řešit taky nemusíte, protože to za vás zvládne Liftago 😉 Zkusíte štěstí?

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora