blog

Čtenářský klub v září: Proč si přečíst Mazl tov

Pokud se vám nechce číst celý článek a radši byste se rovnou dozvěděli, proč si to tedy máte přečíst, abyste si to rovnou mohli přečíst, tady to máte: přečtěte si tu knihu, protože je chytrá, čtivá a velmi milým způsobem pomáhá čtenářům a čtenářkám nahlédnout pod pokličku kultury, která je většině lidí do jisté míry velkou neznámou.

Pokud se vám nechce číst celý článek a radši byste se rovnou dozvěděli, proč si to tedy máte přečíst, abyste si to rovnou mohli přečíst, tady to máte: přečtěte si tu knihu, protože je chytrá, čtivá a velmi milým způsobem pomáhá čtenářům a čtenářkám nahlédnout pod pokličku kultury, která je většině lidí do jisté míry velkou neznámou.

Zřejmě vás to bude bavit, pokud se vám zamlouvala další kniha našeho Čtenářského klubu, Vzdělaná od Tary Westoverové. Vůbec teď ovšem nemám na mysli situace, které v příběhu hraničily nebo dokonce byly násilné a morálně špatné. Mám na mysli situace, ve kterých hlavní hrdinka narážela na nepochopení většiny kvůli své víře, na předsudky a taky na formu vyprávění. Mazl tov napsala spisovatelka a novinářka Margot Vanderstraeten a už z podtitulku je zřejmé, že se taktéž jedná o paměti: Má léta u ortodoxní židovské rodiny.

Přečetla jsem si tu knihu po shlédnutí jedné z populárních netflixových sérií jménem Unorthodox, na kterou mě navedl algoritmus a páni, trefil se mi do vkusu! Po téhle minisérii jsem se chtěla o židovské kultuře a náboženství dozvědět víc, protože seriál ukazuje spoustu aspektů běžného života Židů, ale detailně je nepopisuje, tudíž bez dalšího googlení se člověk, který s judaismem nepřišel do kontaktu, nic nedozví.

Doporučení na knihu Mazl tov na mě o pár dní později vykouklo z jedněch bookstagramerských končin a hned jsem se pustila do čtení. Pokud jste taky viděli seriál a těšili byste se, že díky knížce objevíte další příběh, ve kterém se žena osvobodí z osidel ultraortodoxní komunity, musím vás rovnou zklamat. Na druhou stranu, je to neméně zajímavé, protože tentokrát se na komunitu díváte očima mladé, vzdělané, nevěřící ženy, člověka, který právě možná komunitu lehce odsuzuje z velké části proto, že o ní vlastně nic neví.

Čtěte také  Vzpomínky na něj: Colleen Hoover opět nezklamala

Důležité je taky poznamenat, že rodina Schneiderů (což je z pochopitelných důvodů pseudonym) je moderně ortodoxní, nikoliv ultraortodoxní, což je postupně čím dál tím víc zřejmé; už třeba jen tím, že nejstarší dcera může mluvit do výběru nápadníka nebo chodit na autoškolu. Hlavní výhodou a vlastně i zcela zásadním důvodem pro přečtení knihy jsou už zmiňované informace o judaismu a praktikujících Židech – co si budeme povídat, googlení nikdy nebude tak přitažlivé, jako je kniha, která často polopaticky vysvětluje i ty nejznámější svátky. Díky tomu, že Margot Vanderstraeten měla při příchodu do židovské rodiny asi tolik informací o jejich náboženství jako jsem měla před přečtením knihy já, byl to pro mě naprosto ideální způsob, jak získat víc informací skrze přívětivé vyprávění.

Přívětivé je to první, co mě napadlo, ale hodí se klidně i milé, klidné, možná občas lehce zábavné. Není to drama, spíš taková mozaika zápisků, ve kterých se prolínají i Margotiny osobní vztahy (velmi tu zpočátku rezonuje její vztah s Nimou, politickým uprchlíkem z Íránu) a intenzivní setkávání se s členy rodiny Schneiderů, zejména s jejich nejstarší dcerou a synem se postupně během let přetaví do občasných návštěv jednou, dvakrát do roka, ale ani navzdory intenzivním začátkům nekončí Margotiny přešlapy vůči židovským zvykům a tradicím. Ty jsou skoro vždycky roztomilé nebo směšné.

Důvod, proč jsem si přála, aby se knížka četla v zářijovém Čtenářském klubu, je samozřejmě nasnadě, byla bych ráda, kdyby kniha podobně jako mně i dalším lidem přiblížila víc židovskou kulturu, tradice, náboženství. Kromě toho jsem ale hledala silný příběh s přesahem – ten vnímám zejména v tom, že autorka opouští moralizování a předsudky a aniž by musela dát stranou své zásady a přesvědčení, ukazuje, že vzájemnou tolerancí se dá k druhému člověku přiblížit bez ohledu na všechny společenské a náboženské odlišnosti.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Na samotný závěr ještě připomínám, že až do konce září máme knihu Mazl tov v našem Čtenářském klubu, což znamená, názory na ni můžete přidávat nejen přímo na náš web ke knize, ale třeba taky do naší facebookové klubové skupiny, ve které taky najdete speciální slevový kód, díky kterému budete mít Mazl tov během září s poštovným zdarma 😊

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora