blog

Červená propiska: Hravá čeština je zajímavá pro všechny

Přečtěte si rozhovor s korektorkami Karlou a Sabinou, které stojí za úspěšným projektem s názvem Červená propiska. Pořádají školení, mají úspěšný instagramový profil, podcast s názvem Čeština je láska a navrch ještě dvě knihy o češtině - 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, které vyšly loni a novinku jménem 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny.

Červenou propisku znáte nejpravděpodobněji díky proslulým instagramovým diktátům, které si každý týden zkouší tisíce lidí. Se zakladatelkami projektu, korektorkami Karlou a Sabinou, jsme si popovídali o jejich zbrusu nové knize 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny, vyzvídali jsme, jaké chyby nejčastěji Češi dělají a samozřejmě jsme se potřebovali dozvědět tipy na jejich oblíbené knihy.

Víte, kdo je vaším „srdcovým“ fanouškem? Jsou to studenti, kteří potřebují trénovat do školy, copywriteři, kteří potřebují perfektní češtinu k práci, nebo někdo úplně jiný? Nebo zkrátka každý člověk má podle vás v sobě snahu zlepšovat svou mateřštinu?

 To je na úvod celkem těžká otázka. Statistiky na Instagramu říkají, že největší zastoupení mají lidé od 18 do 34 let, avšak zprávy nám píšou zástupci všech věkových kategorií. Myslíme si, že hravá čeština je zajímavá pro všechny. Studenti si s námi znalosti doplňují a pracující je oprašují.

Co všechno ve vaší novince čtenáři a čtenářky najdou?

Najdou tam 100 častých chyb, na které jsme při své korektorské praxi narazily, oblíbené diktáty a latinsko-český slovníček bohemistických pojmů, s nimiž se setkáváme ve slovnících a odborných publikacích. Kniha není psána „suchou“ odbornou formou, snažily jsme se přidat užitečné příklady, pomůcky a vlastní poznámky. Dbaly jsme při psaní na hravost a jednoduchost. Čtenáři mají v knize i prostor na vlastní poznámky a mohou si odškrtávat naučené výrazy.

Jaké nejčastější chyby dělají Češi při psaní?

Těch je hodně, spíše záleží na typu textu. Kupříkladu na sociálních sítích se vypouští interpunkce a chybuje se v číslovkách, ke kterým mají lidé tendenci připínat ocásky (do 18-ti let, v 6i barvách, do 8mi hodin a jiné paskvily). V e-mailové korespondenci dělají lidem problém velká a malá písmena, zápisy dat a oslovení. V odborných textech, jako jsou bakalářské a diplomové práce, se setkáváme s takzvanou „slovní vatou“ (vycpávková slova) a hyperkorektností.

Jaké největší změny nebo posuny vnímáte v českém jazyce za poslední roky?

Nejvíce nás ze strany sledujících překvapil samotný zájem se vzdělávat i po škole. Lidé s námi sdílí své úspěchy (maturita, olympiáda z češtiny, pochvala od šéfa v práci, přijímací zkoušky aj.), což je úžasné. Máme pocit, že si lidé i díky knižním influencerům našli cestu k pravidelnému čtení. To rovněž dopomáhá k obohacení slovní zásoby a zlepšování se kupříkladu v pravopisu.

Co vy a čtení v poslední době – máte na něj vůbec čas?

Čteme moc rády, avšak s dětmi a prací je náročnější si ten čas najít. Oblíbily jsme si i audioknihy, které pravidelně posloucháme. Blíží se podzim, a tak bude na čtení více času, navíc podzim úplně vybízí k tomu si uvařit šálek horkého čaje, zachumlat se do deky a přečíst si nějakou napínavou detektivku.

Čtěte také  Ladislav Zibura: Sbíral jsem odvahu napsat něco velmi osobního

Jaký žánr nebo autoři ve vaší knihovně převažují?

Každá máme dosti odlišný knižní vkus.

Karla: autobiografické publikace, prvoplánové romantické příběhy, motivační knihy, historické romány z 20. století, současnou poezii.

Sabina: detektivky, psychologické thrillery, fantasy, oddechové romány, povídky.

Máte v knihovně nějakou knihu, ke které máte obzvlášť silný vztah? Nějakou srdcovku z dětství nebo třeba unikátní úlovek?

Sabina: Já zbožňuju Harryho Pottera, o kterém jsem napsala i diplomovou práci. Mám jak české a anglické vydání, tak i celoilustrované a jiné knihy z kouzelnického světa. Také sbírám Malého prince v různých jazycích, mám doma dokonce i dětskou verzi této publikace.

Karla: Já jsem se za celý život hodně stěhovala, takže většinu knih před každým stěhováním rozdám. Asi nemám vyloženě jednu, ke které bych měla speciální vztah. Nechávám si knihy, které si plánuji znovu přečíst a znovu s postavami příběh prožít. V poslední době si kvůli plánovanému stěhování do zahraničí kupuji spíše e-knihy :-).

Kterou knihu přečtenou v poslední době byste doporučily dál?

Karla: V poslední době jsem přečetla: Listopád, Se špetkou skořice, Pařížská knihovna a chystám se na horkou novinku Majonéza k snídani. Všechny tyto publikace mě velmi oslovily.

Sabina: Já bych doporučila Všechno nejlepší, Anno! Tato kniha mě mile překvapila a po dlouhé době jsem se od čtení nemohla odrhnout. Také mám ráda knihy od Patrika Hartla, už se těším na jeho novinku, která má brzy vyjít.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora