blog

Klasika do uší pro každého

Buďme k sobě upřímní - číst klasickou literaturu není jen tak. Běžně se totiž nejedná o úplně oddychovou beletrii, co zhltnete na jedno posezení. Člověk u ní musí vnímat každé slovo. Být přítomný. Přemýšlet. Vidět úmysl skrytý za zdánlivě jednoznačnými větami… A pak ty archaismy!

Sednout si doma nad klasiku zkrátka není něco, co uděláte po náročném dni v práci nebo ve škole. A pokud ano, po pár větách se vám pravděpodobně začnou samy od sebe zavírat oči a mozek odpluje do krajin plných obláčků a jednorožců. Ale co když za vás čtou uši? Když posloucháte audioknihu, oči odpočívají, ruce mají volnost a nohy vás můžou vzít někam na procházku, zatímco se vám v hlavě odehrává celý příběh. A čtení klasiky bude najednou bolet o trošku míň…

Abychom vám trochu usnadnili hledání té vaší pravé audioknižní klasické lásky, vybrali jsme pár tipů, za které dáme ucho do ohně. Až do 26. června v rámci aktuálního měsíce audioknihy máme navíc komplet všechny audioknihy se speciální 15% slevou.

Přemýšlivým uším, které ocení příběh s hloubkou ne nepodobnou Mariánskému příkopu, doporučujeme natáhnout lalůčky po Tulákovi po hvězdách od Jacka Londona. Z cest do jiných životů se vrátí bohatší o mnoho příběhů – a hlavně myšlenek. A kdyby jim jedna kniha nestačila, můžou se zamyslet nad hodnotou lidského bytí při poslechu knihy Thomase Manna Smrt v Benátkách.

Ze zkušenosti víme, že uši myslitelé často nacházejí zalíbení i v příbězích, které nabízí mnohé interpretace a nejsou tím, čím se na první pohled zdají být. Stávají se z nich pak uši – hledači smyslu a podrobují díla zevrubné literárněvědné analýze. Tomuto druhu sluchových fajnšmekrů nelze nedoporučit Proměnu a Zámek od Franze Kafky. 

Romantické uši se slabostí pro emancipované hrdinky a rodinné vztahy určitě potěší Emma od Jane Austen nebo Malé ženy od Louisy May Alcott. Můžou se tiše zasnít u idealizovaného života 19. století a proslechnout, že ani tehdy nebylo vše růžové a zahalené v hedvábí.

Uši pohodáře nemůže nic rozradostnit víc, než návrat do dětství. Jejich bubínek se zatetelí blahem, když jim nabídnete klukoviny, co provádí hrdinové knihy Bylo nás pět od Karla Poláčka. A jestli by náhodou chtěly trochu povyrůst, příběhy alotrií, co dokáží tropit dospělí, se doslechnou v Rozmarném létu Vladislava Vančury.

Čtěte také  3 důvody proč stále čteme Pýchu a předsudek

Pokud vaše srdce bije pro cesty do neznáma a život okořeněný špetkou adrenalinu, nejspíš budete mít dobrodružné uši. Ty by mohly zaplesat radostí nad klasickou Verneovkou, jako jsou třeba Dvacet tisíc mil pod mořem nebo Dva roky prázdnin, a zalíbit by se jim mohl i Daniel Defoe a jeho Robinson Crusoe. Pokud by ale oba dva považovaly za příliš dětskou literaturu (s čímž nesouhlasíme), vždycky můžete jejich vybranému sluchu nabídnout Tři mušketýry nebo Hrabě Monte Christa od Alexandra Dumase.

Uši antiutopisty jistě potěší, že si můžou vyzkoušet život v nejznámějších děsivě vyvinutých společnostech (naštěstí fiktivních) i v audioknižní podobě a nemusí se na to neustále doptávat očí, které si nejhorší čtenářské prožitky pro jistotu nechávají pro sebe. Uším se dostane plného dystopického zážitku poslechem 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho i 1984 nebo Farmy zvířat od George Orwella. V případě, že by se radši držely místních vod, vždycky se můžou rozhodnout pro Válku s mloky od Karla Čapka.

Na své si přijdou i uši – milovníci sci-fi. Je sice pravdou, že pokud hledají svůj oblíbený žánr v klasice, musí hodně poulit boltce, i tak se ale neodejdou s prázdnou. Jejich žízeň po jiných civilizacích může uhasit Válka světů Herberta Wellse nebo Nadace od Isaaca Asimova.

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora