blog

Svět knihy 2022: To nejlepší z letošního programu

Rok se s rokem sešel a největší knižní veletrh ve střední Evropě je tu znovu! Tentokrát od čekání uteklo krapet míň vody, protože v roce 2021 jsme Svět knihy přivítali až na podzim. To ale neznamená, že bychom se na ten letošní těšili méně, ba naopak. Tématem letošního veletrhu je totiž Itálie, takže je už teď jasné, že program bude parádní.

Náš nejoblíbenější veletrh se letos koná 9. až 12. června a my si nemůžeme nechat ujít příležitost propídit se programem a najít pro vás ty nejlepší akce, které byste si na letošním Světu knihy neměli nechat ujít. Jak už možná víte, zemí pro letošek je Itálie – host Světa knihy se vždy vybírá s dlouhým předstihem, ale samozřejmě bude mít letos výraznější prostor i ukrajinská literatura.

Co vás letos čeká a nemine? Čtěte dál!

  • Setkání s Donatellou Di Pietrantonio, čtvrtek, 18:00, Literární sál v Italském kulturním institutu – autorka Navrátilky a Návratu do Borga Sud představí své dvě sondy do života na italském venkově.

 

  • Literatura – hlas, kterého je třeba, pátek, 20:00, Velký sál – významná spisovatelka Světlana Alexijevičová bude debatovat o literatuře jako o hlasu, v době globálních otřesů a nepokojů.

 

  • Zákruty ženské emancipace v díle Eleny Ferrante, pátek, 15:00, Literární sál v Italském kulturním institutu – překladatelka Eleny Ferrante Alice Flemrová a literární publicista Jan Bělíček budou diskutovat o Ferrantiných emancipovaných hrdinkách.

 

  • Když literatura osvobozuje, pátek, 14:00, Francouzský institut – povídání o knize Svolení, která odstartovala celospolečenskou debatu, společně s její autorkou Vanessou Springorou.

 

  • Tajemství bestsellerů Radky Třeštíkové, pátek, 18:00, stánek Albatros Media – spisovatelka, jejíž knihy jsou pokaždé českou literární událostí a patří k našim nejprodávanějším současným spisovatelkám o tom, proč jsou její knihy tak oblíbené.
  • Shari Lapena – královna thrillerů ze sousedství, sobota, 11:00, Velký sál – beseda světoznámé autorky populárních thrillerů, která přijela představit svůj nejnovější román Nepříliš šťastná rodina.

 

  • Lucie a Nicole z A Cup of Stylesobota, 14:00, stánek Slovartu – úspěšné blogerské a vlogerské duo ACOS na debatě o svých úspěších, začátcích, psaní knih a vydávání diářů.
Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

 

  • Fiktivní versus opravdové zločiny, sobota, 16:15, stánek Albatros Media – moderátorka úspěšného podcastu Opravdové zločiny, ostřílený investigativní novinář a badatel, který zkoumá neobjasněné případy společně na jedné debatě o zločinech.

 

  • Psaní, příběhy, podcasty, sobota, 15:00, stánek Albatros Media – spisovatelka Markéta Lukášková, která tvoří podcast Příběh, který se opravdu stal, vypráví o své tvorbě a během debaty nahlédnete do její autorské dílny.

 

  • Role kultury a literatury ve válečné době, neděle, 11:00, České centrum mezinárodního PEN klubu – autoři ukrajinského a českého PEN klubu budou diskutovat o tom, co spisovatelé mohou a měli by dělat za války.

 

Doufáme, že jsme vás jaksepatří navnadili na následující literární pražské dny a že si užijete knihomolský prodloužený víkend!

 

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora