blog

8 knih, se kterými se zachumláte do podzimní nálady

Jsme opravdu velcí fanoušci podzimu, protože i když čtení v jakémkoliv období má své klady, to podzimní je zkrátka jiné a specifické. Proto i knihy, které v něm rádi čteme, jsou jiné a specifické a rádi bychom vám je v tomhle článku představili. Podzimní knižní inspirace je tu!

Tak nějak mi připadá, že s příchodem podzimu konečně můžu přestat předstírat a vymýšlet si výmluvy, proč někam nejdu a chci jednoduše zůstat doma a číst si. Většina lidí to totiž má podobně – zachumlat se v křesle s šálkem čaje a dobrou knížkou je ideální pomocník proti špatné náladě, která na leckoho přichází s upršeným počasím a studenými rány. Rozhodla jsem se, že vám v tomhle článku představím osm oblíbených knih, které se do tohohle scénáře (rozuměj – kniha, křeslo, koláček, kafe) báječně hodí a v podzimních dnech plných křupavého listí a mlhy se čtou zkrátka skvěle.

Neviditelný život Addie LaRue // Victoria Schwab

Tohle je román, který by si měl přečíst každý, kdo má v oblibě romantiku, krapet fantasy a cestování v čase. Protože já jsem fanynkou všech těchto tří záležitostí a navíc jsem všude možně slýchala velmi kladné ohlasy na autorku i její nejnovější knihu, vrhla jsem se s Addie po hlavě do jejího neobyčejného dobrodružství. A nelituju ani trochu! Zpočátku mi sice trvalo, než jsem se do knížky začetla, jakmile jsem se ale opravdu ponořila do příběhu, byla jsem nesmírně zaujatá a v závěru trochu smutná z toho, že se s ním musím rozloučit. Pro ty, co stejně jako já propadli příběhu Zakletého v čase (nebo třeba filmu s Blake Lively jménem The Age of Adaline), je to vynikající varianta, jak si to cestování v čase užít ještě o trochu déle a zase trochu jinak.

Příběh vypráví o tom, jak se ve chvíli největšího zoufalství rozhodně Addie uzavřít faustovskou dohodu, díky které bude žít navěky, ale s prokletím: nikdo z lidí, s nimiž se setká, si ji nebude pamatovat. Tak začíná její neskutečný příběh, oslnivé dobrodružství, které se odehrává napříč staletími a kontinenty.

Kaštánek // Soren Sveistrup

To by bylo, abych si sem nepropašovala alespoň jeden thriller! Už poněkolikáté tady i na svém Instagramu dávám tip na Kaštánka, ultimátně výborný thriller, který mě držel v napětí od začátku až do konce. A co víc, má perfektně temnou severskou atmosféru, která se k podzimnímu období výborně hodí. Nenechte se ale zmýlit, nejde o knihu, která by ve svém žánru zapadla mezi desítky dalších podobných; Kaštánek má natolik vypilovaný příběh i charaktery jednotlivých postav, že vám rozhodně z paměti nevyklouzne. K tomu navíc doporučuju i netflixovou adaptaci, která je opravdu zdařilá.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

O čem to je? Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?

Vlčí ostrov / Lajla Rolstad

Jedna z nejpodzimnějších knih, jakou znám – vezme vás do kanadské přírody a její čtení je v podstatě meditativní záležitostí. Máme ji momentálně v elektronické verzi nebo si hlídejte, zda se neobjeví přečtená z Knihovrátku 😉

Lékař kdysi říkal autorce Lajle, že musí brát léky a vést bezpečný a předvídatelný život, aby svou nemoc dokázala zvládnout. Ona se však rozhodne pro pravý opak – žít nezávisle na cizí pomoci a odlétá do Kanady a následující měsíce tráví uprostřed divočiny nebo na cestách, mezi lidmi dobrovolně žijícími na okraji společnosti v odlehlých oblastech.

Noční cirkus // Erin Morgenstern

No jémine, to by bylo, abych tu nezmínila jednu ze svých nejoblíbenějších knih! Obsahuje romantiku, kouzla, špetku fantasy, tajemné cirkusové prostředí a hrdiny a hrdinky, které si okamžitě zamilujete. Morgenstern dokáže vyprávět tak, že vás okamžitě polapí do své neopakovatelné atmosféry a spletitých příběhových linek a učaruje vám tak, že zkrátka nemůžete přestat číst.

Nebývale úspěšný románový debut s podmanivou magií sleduje v několika časových rovinách nebezpečnou hru dvou kouzelníků, v níž jsou v sázce životy jejich učedníků. Co když ale cirkus, jenž má být jevištěm nemilosrdného souboje, k sobě Celii a Marca připoutal mnohem víc, než by si jejich mistri vůbec dokázali představit? Navštivte tajemný cirkus, jenž přijíždí bez ohlášení, aby na svá noční představení roztáhl černobílá šapitó a poskytl svým návštěvníkům opravdu nezapomenutelné zážitky.

Čtěte také  Knižní tipy z KVIFF

Šeptuchy // Alena Sabuchová

Jedna z prvních knih, na kterou mi padl zrak, když jsem v knihovně hledala knihy, co se dobře čtou na podzim, byly právě Šeptuchy od Aleny Sabuchové. Myslím, že svou náladou skvěle padnou do podzimního období a že se budou líbit všem, kteří hledají „něco jako Kateřinu Tučkovou“, ale třeba zrovinka nechtějí číst tlusté knihy a víc se jim hodí tenké čtení – nenechte se ale zmást, na několika desítkách stran je nahuštěno tolik emocí a prožitků, že na konci budete mít pocit, jako byste prožili tlustý román.

Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji Podlasí provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Fenomén hranic a jejich (ne)překočitelnosti seneustále vrací. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy se překrývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoliv, zkušenost s životem na periferii si ponesou vždy s sebou.

Kde zpívají raci // Delia Owens

Přiznávám se, že si teď dost myslím na rereading téhle knihy, která patřila mezi ty nejoblíbenější v našem Čtenářském klubu (stejně jako Neviditelný život Addie LaRue). Není se čemu divit, ten příběh je originální, s detektivní zápletkou, s hlavní postavou, které nelze nefandit. Plus k tomu přidejte fakt, že si na podzim užijeme adaptaci na filmovém plátně a rereadingu se jednoduše nedá odolat.

Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu a příběhem opuštěné dospívající dívky Kyi, která se učí důvěřovat lidem. Je taky o líčení záhadné vraždy s překvapivým koncem. Delia Owens nám v knize připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že my všichni podléháme úžasným tajemstvím přírody.

Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

Drobky v peřinách // Petra Varaďová & Marie Maderová

Rozhodla jsem se na konec vykročit z beletrie a přidat i dvě knihy z jiných žánrů, které se mi tematicky hodí k podzimu. Zrovinka ta první obsahuje pikošky k celému roku, ovšem mě to k ní táhne nejvíc na podzim a v zimě. Je krásná, nejkrásnější, je laskavá a pomalá a je v ní nekonečno inspirace nápadů a tipů. Jsem moc ráda, že jsem si ji ulovila už loni a že mě provází celým rokem – ulovte si tu svou taky, abyste měli jednoho slow společníka na celý další rok.

Autorky knihy přibližují život našich předků a zároveň s lehkostí a vtipem sobě vlastním nabádají k osvojení dávných zvyků a rituálů, které mohou vést k vědomějšímu a spokojenějšímu životu v souladu s přírodou. Čekají tu na vás popisy tradic, inspirace našimi babičkami, tipy na recyklaci, rozhovory s výjimečnými lidmi o tradičním řemeslu a pomalý přechod z jednoho období do dalšího.

Madly, Deeply // Alan Rickman

Na závěr tu dám ještě knihu v angličtině, kterou mám ve svém wishlistu hodně, hodně vysoko. Alana Rickmana jsem jako herce zbožňovala (nejen jako dokonalého Severuse Snapea) a nesmírně mě bavily i rozhovory s ním, proto si nechci nechat utéct jeho memoáry – deníky, které vychází v říjnu a anotace slibuje, že půjde o popisy všedních a obyčejných každodenních situací velmi nevšedním a anekdotickým způsobem. Je to jistě troufalé, doporučovat knihu, které ještě nevyšla, ale troufnu si na to, protože věřím, že to bude knížka plná zajímavých myšlenek, upřímná a vtipná, kterou zkrátka budu chtít mít v knihovně. A pokud byste raději českou verzi, už se v knižních kuloárech špitá, že určitě vyjde a vy si můžete v našem knihkupectví už nastavit upozornění, abyste o ní měli informace jako první.

Co si přečtete letos na podzim vy? Nezapomeňte číst náš newsletter a sledovat náš Instagram pro další knihomolské tipy!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora