blog

Knihovrátek oslavuje první rok. Jak se mu daří?

Neuvěřitelné, jak ten čas letí! Člověk sotva přečte pár příběhů a kolem něj proletí celý rok. Už je tomu víc než 365 dní, co jsme se zatajeným dechem spustili naši knihomolskou službu jménem Knihovrátek a nutno podotknout, že celý následující rok jsme se s ní ani krapítek nenudili. Pojďme si trochu shrnout, co se vlastně stalo a co už máme za sebou!

Ještě jednou ve stručnosti, co to vlastně ten Knihovrátek je a jak jej můžete využít i vy 😉 Jde o knihomolskou službu, jejímž cílem je ještě lépe spojovat lidi s jejich vytouženými knihami. Na stránce Knihovrátku rychle zjistíte, zda vykupujeme vaše přečtené knihy a za jakou hodnotu. Následně je zabalíte a zdarma pošlete přes Zásilkovnu do našeho skladu. Jakmile je zkontrolujeme, získáte svou odměnu – poukázku na další nákup v našem knihkupectví. Na přečtené knihy pak v našem knihkupectví samozřejmě natrefíte, můžete tak získat dávno vyprodané knihy nebo i novější tituly za přívětivější cenu.

O tom, jaká byla úskalí spuštění takové služby, proč jsme se rozhodli do toho jít a co přesně nám občas podkopávalo kolena se můžete dopodrobna dočíst v tomhle článku s naším CEO Michalem Meškem. Ve stručnosti: nevěděli jsme, jestli takový objem nových zásilek do skladu zvládneme rychle zpracovat. Naši knižní skřítci ale fungují na jedničku a vedle palet s novými knihami teď bez problémů vybalují i vaše zásilky s knihami přečtenými.

O tom, že bude naše zákazníky služba bavit, jsme ani v nejmenším nepochybovali; už několikrát se nám osvědčilo, že to, co baví nás, martinusácké knihomoly a knihomolky, obvykle baví i naše zákazníky. I tak nás ale ohromilo, že se nám za rok podařilo vykoupit přes 300 000 knih a stovky tisíc přečtených knih už dostalo svou druhou šanci a opět dělají v knihovně radost dalším čtenářům a čtenářkám. Z toho máme obrovskou radost!

Taky toužíte po nějaké knize, která už je dlouho vyprodaná a nikde není k mání? Často se nás zákazníci ptají, proč nakladatelství vyprodanou knihu zkrátka znovu nedotiskne. To by se ale u celé řady knih jednoduše finančně nevyplatilo, protože zájem o ni zkrátka není tak velký, aby pokryl celý další náklad. Díky Knihovrátku ale máte šanci potkat se i se svou vytouženou vyprodanou knihou. Stačí, když u konkrétního titulu zadáte svou e-mailovou adresu a pokud nám ji někdo pošle do Knihovrátku, přijde vám upozornění ve chvíli, kdy se objeví v našem skladu – pak už stačí párkrát kliknout a je vaše! Takhle už se nám podařilo zpátky do oběhu vrátit desítky tisíc knih, které byly beznadějně vyprodané.

Knihovrátkovské pikošky

Zajímalo by vás, o které přečtené knihy je největší zájem? I takové pikošky jsme pro vás posbírali 😉 Nejkratší dobu se u nás ve skladu ohřály knihy Ostrov Lhářů od E. Lockhart, 1Q84 od Haruki Murakamiho, Poslední království od Bernarda Cornwella nebo O čem mluvím, když mluvím o běhání taktéž od Murakamiho – všechny tyhle knihy se ve skladu neohřály ani dvacet čtyři hodin a hned si je v přečtené verzi někdo ulovil.

Tou nejstarší přečtenou knihou, kterou jsme vykoupili, je kouzelné anglické vydání Nekonečného příběhu od Michaela Endeho (a rovnou vás musíme zklamat, že si jej už zase někdo koupil). Tím “stářím” je myšlen rok vydání – konkrétně tahle kniha vyšla v roce 1984, je jí tedy letos osmatřicet let. Pořád byla ale v perfektním stavu – do Knihovrátku totiž přijímáme pouze knihy jako ze škatulky, nebo lehounce poškozené, jen tak, aby to nijak nekazilo zážitek ze čtení – díky tomu máte jistotu, že vám v přečtené verzi nikdy nedorazí žádný salát 😉

Ještě jednu pikošku pro vás máme – tipli byste si, jaké knihy zákazníci nejčastěji chtějí vykoupit? Nebudeme vás dlouho napínat – jsou to knížky ze série Fifty Shades of Grey, Harry Potter a Prokleté dítě nebo Greenova hitovka Papírová města. Tak co, byli vy byste ochotní tyhle knihy poslat dál? 😉 Na druhé straně jsou samozřejmě ty nejžádanější knihy, o kterých jsme pro vás už psali v jenom z předchozích článků na blogu.

Ke knihovrátkovským prvním narozeninám si přejeme, abyste díky téhle martinusácké službě nacházeli to, co vám bude dělat radost – dlouho vyprodané knihy i poukázky na nové příběhy. Těšíme se na další příběhy společně s vámi a děkujeme, že se s Knihovrátkem kámošíte!

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora