blog

5 prověřených klasických knih, které potěší každého

Sestavili jsme seznam pěti neprůstřelných, časem a mnoha čtenáři prověřených (a taky tak trochu vánočních) klasik, které by měly uspokojit i toho největšího literárního labužníka pod sluncem. Pojďte se jim společně s námi mrknout na zoubek!

Najít pod stromečkem knihu je od nepaměti jediným opravdovým vánočním cílem každého knihomola. Kupování dárků pro jakýkoliv z jeho poddruhů je pak vyloženě procházka růžovým sadem (knihomol thrillerový prahne po napětí, knihomol romantický po lásce a knihomol fantastický se touží vydat do světa plného magie), stačí prostudovat jejich knihovnu, vyškrtat už zastoupené tituly z daného žánru a máte vystaráno… Až na jednu výjimku. Uspokojit labužnické srdce knihomola náročného nikdy není jen tak.

Knihomol náročný své knihy pečlivě vybírá. Jejich nákupu předchází důkladná rešerše,  detailní průzkum momentální čtecí nálady a vnitřní debata nad dostatečnou multižánrovostí vlastního čtecího repertoáru. Ani jednu z těchto věcí kupující dárku na obdarovaném provést nemůže, pokud nechce knihomolovi zkazit překvapení.

A tady přicházíme na řadu my.

Sestavili jsme seznam pěti neprůstřelných, časem a mnoha čtenáři prověřených (a taky tak trochu vánočních) klasik, které by měly uspokojit i toho největšího literárního labužníka pod sluncem.

Když se řekne Vánoce a klasika, mozek skoro až automaticky doplní Charles Dickens. Jeho Vánoční koleda se dočkala tolika zpracování, že snad ani neexistuje možnost, že o téhle povídce ještě někdo neslyšel. Přesto ji dáváme na první místo. V té změti filmů, oper, baletů a muzikálů se totiž původní předloha možná tak trochu ztrácí. Přitom zpomalit u knihy, která nám připomíná, na čem o Vánocích opravdu záleží, je jedním z nejlepších knihomolských dárků vůbec.

Asi už neodmyslitelnou součást zimních svátků tvoří pohádky. Princezny, princové, draci, královny a králové – ti všichni a mnozí další kolem nás krouží v nejrůznějších tvarech a barvách. Proč ale dávat přednost jim, když jste pod stromečkem našli jednoho z největších autorů pohádek, co kdy žil? Sněhová královna Hanse Christiana Andersena rozehřeje srdce každého poctivého pohádkomila a připomene mu, že dobro vždycky vítězí nad zlem.

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Neumíme si představit lepší dobu, kdy se vydat za dobrodružstvím, než když za okny padá sníh a domov voní jako cukroví. Ne, nepřišli jsme vyhnat milovníky knih z domácí vánoční pohody do zmrzlého marastu, chceme jen připomenout, že nebezpečné výpravy se nejlépe pořádají z pohodlí měkkého křesla s hřejivým hrnkem v ruce. S tím by určitě souhlasil i Bilbo Pytlík, kdyby mu J. R. R. Tolkien nepřipravil trochu jiný osud, když psal Hobita – a rozhodně s tím bude souhlasit i knihomol, kterému tuhle expedici nadělíte.

Jen máloco pohladí na duši tolik, jako když na nás v balícím papíru čeká střípek lásky. Jeden takový vepsal Jaroslaf Seifert do své básnické sbírky Maminka. Vzpomíná v ní na dětství, na domov a na svou maminku a potěší každého knihomola, který už odrostl školním lavicím a jeho srdce tepe pro staré časy.

Vánoce jsou svátky klidu, míru a pokoje. Aspoň to si každý rok snažíme všichni hromadně namluvit, když v obložení nákupních tašek a třiceti rolí balícího papíru bojujeme o ten jediný správný vánoční stromek, který si na just jako svůj osudový zvolily i dvě další rodiny. Když potom poražení (protože zatímco jsme vedli třístrannou bitvu o to, kdo zahlédl jakou větev první, přišel někdo čtvrtý a stromek nám za zády vyfoukl) a promrzlí vracíme domů, svět vypadá všelijak, jen ne klidně a pokojně. A přesně na tyhle chvíle jsou tu knihy jako Saturnin od Zdeňka Jirotky. Tenhle osobitý sluha, který v každé situaci zachovává klidnou hlavu a nachází poněkud neobvyklá řešení, zvedne náladu i největšímu vánočnímu morousovi. Obzvlášť pokud ho najde pod vlastoručně vybojovaným stromkem, který má možná na jedné straně o polovinu víc větví než na druhé, ale aspoň má osobnost!

Čtěte také  Romantika, která nezklame

 

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora