blog

V Praze startuje filmový festival Malé oči. Vedle legendárních filmů se o zábavu postarají i tvořivé dílny

9. ročník festivalu Malé oči je tady! V žižkovském kině Aero a Biu Oko na Letné se uskuteční 12. a 13. listopadu. Malí diváci si užijí skvělé projekce a bohatý doprovodný program. Na svá dětská léta však mohou zavzpomínat i dospělí. Pražská kina totiž promítnou starší filmy jako Doručovací služba čarodějky Kiki, Železný obr nebo Ať žijí duchové! Chybět nebude ani předpremiéra české pohádky Princezna zakletá v čase 2. Letošní téma je „Překvapivá kamarádství“.

Máme velkou radost, že můžeme být jedním z partnerů letošního festivalu Malé oči, protože věříme, že vedle knižních příběhů si vaši pidilidi jistojistě rádi užijí i skvělý filmový příběh. A tyhle si navíc stoprocentně užijete i vy společně s nimi!

V pražských kinech Aero a Bio Oko bude hlavním lákadlem japonský animovaný film Doručovací služba čarodějky Kiki, který je nasazen na základě loňského úspěšného návratu do kin filmu Můj soused Totoro stejného režiséra, Hajaa Mijazakiho. Do Bia Oko se chystá také delegace tvůrců k premiéře filmu Kvík a také jedna z autorek Mlsných medvědích příběhů, Kateřina Karhánková, která zde uvede svou krátkou novinku Bábovka o dětech ze sídliště, akční kraťas je o dětech ze sídliště, o únosu jedné hračky a její záchraně. Hlavní hrdinové musí překonat riskantní výzvy včetně kopání tunelu pod hřištěm a honičky na kole. Nakonec se zrodí i nové překvapivé kamarádství. V programu nebude chybět ani klasika Oldřicha Lipského z roku 1977, Ať žijí duchové! či předpremiéra pokračování úspěšné české pohádky Princezna zakletá v čase 2.

V žižkovském kině Aero se bude promítat animák O myšce a medvědovi, rodinné drama Medvěd, novinka Kvík a dobrodružné animovaný film Železný obr, lehce opomíjený celovečerní debut režiséra Brada Birda, který později natočil třeba Úžasňákovi nebo Ratatouille.

Zábava však ani letos nekončí jen v sále. Dramaturgové připravili pro malé návštěvníky i jejich a kamarády doprovodný program. Jeho specialitou bude tzv. Kino všemi smysly, interaktivní program, který návštěvníkům nabízí možnost podívat se v kině na místa, kam se běžný divák nedostane – od pokladny, přes kavárnu, sál až po promítací kabinu. Kina chystají pro děti ve spolupráci s Aeroškolou green screen dílnu, herní dílnu, herní koutek stolních her Albi a řadu zajímavých stánků, kde budou mít připravené různé aktivity skauti a skautky.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

V průběhu listopadu a prosince festival navštíví ještě další města:
• 11.–13. 11.: Uherské Hradiště – Kino Hvězda
• 12. 11.: Zábřeh na Moravě – Kino Retro
• 20. 11.: Prostějov – Kino Metro 70
• 2.–4. 12.: Hradec Králové – BIO Central
• 10.–11. 12.: Brno – Univerzitní kino Scala

Vydáte se se svými knihomolčaty i za filmovým dobrodružstvím? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora