blog

Lekce chemie: Román plný originálních prvků a nečekaných reakcí

Možná jste kolem téhle knížky prošli, aniž by vás zaujala, protože… no, chemie s vámi přece nemá nic společného. Ale pozor! Tohle fakt není nudná učebnice plná vzorečků, kterou jste na střední znechuceně otevírali a usínali nad nezáživnými uhlovodíky. Naopak – Lekce chemie je poutavou knihou a určitě byste jí měli dát šanci.

Těžko tomu uvěřit, ale mega úspěšná Lekce chemie je autorčiným debutovým románem. Bonnie Garmus knížku vydala začátkem loňského roku a poté byla tahle pecka rychlostí blesku přeložena do mnoha jazyků, včetně češtiny. Mimo to se připravuje seriálová adaptace, která by měla mít premiéru ještě letos. (Už aby to bylo…!) Nicméně nepředbíhejme a vraťme se k originálu.

Prostřednictvím románu Lekce chemie nás autorka zavádí do padesátých let, kdy v americké společnosti vládne testosteron a pokrokově smýšlející žena nemá příliš šanci se prosadit. Ani ve světě chemických laboratoří ne. Proto se vědecky orientovaná Elizabeth Zottová v jednu chvíli ocitá před televizními kamerami, aby se stala tváří Večeře v šest. Pořadu, z něhož posléze učiní národní trhák. Tahle žena totiž zvládá nejen výborně vařit, ale také umí své kulinářské umění atraktivně prolnout s chemickými poznatky. A kromě toho se jí do pořadu daří vpašovávat své progresivní myšlenky a šířit tak emancipační vlnu.

Elizabeth Zottová je vůbec pozoruhodná postava. Mírně asociální – to ano – ale natolik svá, že si ji prostě zamilujete. Jde si vlastní cestou, nezdráhá se říkat nahlas, co si myslí, a její originální uvažování… to vás zkrátka baví sledovat. Kávu si Elizabeth vaří pomocí laboratorního vybavení, svého psa jménem „Šest-třicet“ systematicky učí rozumět lidské řeči, přísady na vaření označuje chemickými vzorečky. A jak se zbavila arogantního šéfa televizního štábu… no… to si raději přečtete sami.

Určitě si tedy přijdete na své, pokud máte rádi beletrii spojenou s feminismem. Pokud se chcete rozdurdit nad absurditami souvisejícími s genderovou nerovností v polovině dvacátého století. Ale i kdyby tohle téma nebylo vaším šálkem čaje, nevzdávejte to. Text má více vrstev a vsadíme se, že si tohle čtení užijete určitě, pokud zkrátka toužíte po dobrém příběhu.

Čtěte také  Kalmann: Forrest Gump z Islandu

Lekce chemie je plná energie, molekul, osvěžujících prvků a už teď vzbudila tolik pozitivních reakcí, že by bylo škoda se s ní minout, tak ji nepropásněte!

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora