blog

Novoroční předsevzetí podle postav z klasické literatury

S kolika předsevzetími jste vkročili do nového roku? S jedním, dvěma, nebo třeba s deseti? Chcete letos víc číst, zkusit nový žánr nebo se podívat na některé z míst, kde se odehrávají jedny z největších světových příběhů? My jsme volání nového roku a jeho motivačnímu potenciálu neodolali po svém a pustili jsme se do divokých představ, s jakými novoročními předsevzetími by asi tak do nastávajícího roku vstupovali hrdinové děl klasické literatury.

Ti depresivní

V horečkách a se svým zločinem v zádech by se do nového roku tiše sesunul Raskolnikov. S vinou tisknoucí mu hrdlo a dusící jeho životní sílu by se pravděpodobně nijak nerozpakoval vypůjčit si své předsevzetí z desatera přikázání – a s jednoduchým “nezabiješ” na rtech by odpočítal poslední vteřiny starého roku.

Zato Dorian Gray by do prvních minut po půlnoci skočil po hlavě, vědom si své nepokřivitelné dokonalosti. Předsevzetí patří nedokonalým. To až nad ránem, ve chvíli, kdy okolní svět utichne, podlaha lepí rozlitým šampaňským a hlava tepe únavou, až tehdy by se mu do mysli tiše vkradla touha po tom umět cítit. Umět milovat… Nejspíš by ji rychle zahnal skleničkou zapomenutého šumivého vína.

Ti podivínští

Řehoř Samsa by do nového roku vstoupil po všech šesti, pravděpodobně by se ale nejdřív na jeho prahu na moment zastavil a nejbližší okolí zkontroloval pomocí tykadel. Představujeme si, že by jeho předsevzetí znělo lidským uším asi takhle “brzbrmklpltktkmtlbrz” – volně přeloženo – “už nikdy nejíst žádný podezřele vypadající ovoce”.

K záměru nečinit v nastalém roce dietní chyby by pravděpodobně s nadšením (a zlověstným smíchem pro efekt načasovaným přesně na chvíli, kdy hodiny začnou odbíjet půlnoc) přistoupil i hrabě Drákula. Nejspíš by ale volil poněkud jiná slova, například “dávat si sakra pozor, komu se rozhodnu pít krev”.

Ti “romantičtí”

Romeo Montek by se svým smyslem pro dramatično do prvních minut dalšího roku vpadl s taseným mečem, připraven bít se za svou lásku. Třídenní lásku (to jen abychom věděli, s jak moc horkou hlavou pracujeme). Nedostatek životních zkušeností a záliba v tragických koncích by jednoho z nejznámějších (a nejpošetilejších) shakespearových šlechticů pravděpodobně vedla k takovému nerozvážnému předsevzetí, jako je třeba “zemřít pro lásku”, my mu ale velmi důrazně doporučujeme změnit to na “pokusit se nedělat ukvapená rozhodnutí”.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

S Romeem by se pak mohl chytit za ruku Werther a odběhnout s ním vstříc zapadajícímu slunci (nebo vybuchujícímu ohňostroji, to necháme na vaší představivosti). Jedna z nejznámějších postav romantické literatury by totiž do dalšího roku měla vstoupit v podobném duchu. První slova pronesená po půlnoci by měla znít “zamiluju se do skutečné osoby, ne do svojí představy”.

Pokud jste se ještě nerozhodli, jaké předsevzetí bude pro vás v roce 2023 to pravé, náš malý hrdinský seznam vám v inspiraci asi nijak výrazně nepomůže. Může vám být ale podnětem ke čtení – pokud nějakou postavu neznáte, nebo třeba nevíte, proč jsme jí přiřkli takové předsevzetí, je na čase otevřít knihu, ve které vystupuje, a začíst se.

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora