blog

8 knižních tipů po dokoukání seriálu Daisy Jones & The Six

Není tajemstvím, že jsme knihám Taylor Jenkins Reid naprosto propadli, stejně jako velká část knihomolského světa. Její knize Daisy Jones & The Six se dařilo tak, že se dočkala seriálové adaptace, která zrovna běží a je to pastva pro oči!

Ze seriálu Daisy Jones & The Six úplně sálá teplo 70. let v Kalifornii, esteticky je to naprosté blaho a my se obáváme, že až seriál skončí, nebudeme mít dost. Pokud to máte stejně, dali jsme pro vás dohromady hned osm tipů na čtení, které nám atmosféru světa Daisy Jones & The Six připomínalo, abyste po dokoukání seriálu necítili pověstnou prázdnotu po tomhle příběhu.

Daisy Jones & The Six | Taylor Jenkins Reid

První tip pochopitelně patří předloze seriálu, samotné knize Daisy Jones & The Six. Kapela, která začínala zkoušením v garáži a vystupováním na maturitních plesech, se v 70. letech na dostává na vrcholek slávy, jsou jednou z nejznámějších skupin na světě. Po veleúspěšném koncertu se kapela náhle rozpadá. Teď, o několik dekád později, odhalují pravdu. Hudba, sláva, vztahy, závislost, večírky… Tahle kniha nás pohltila a přiznáváme, že máme stejnou husí kůži i u seriálu!


Sedm manželů Evelyn Hugo | Taylor Jenkins Reid

Kniha, která autorce na sociálních sítích vysloužila pomyslnou královskou korunu. Tenhle bestseller se formou rozhovoru věnuje jedné z nejslavnějších hereček Hollywoodu 50. let. Evelyn Hugo po svou kariéru šokovala veřejnost, nikdy ale nedostala příležitost se vyjádřit ke svým sedmi (ano, sedmi!) manželstvím a celý svůj životní příběh vyprávět ze svého pohledu. Knížka odkrývá krásu i pokrytectví celé druhé poloviny 20. století, všemožná tabu, svázanost společnosti. Kniha je přesným opakem povrchnosti Hollywoodu. A jak jsme naznačili v naší recenzi, je to právě sedm manželů z názvu, na kterých nám při čtení záleželo paradoxně úplně nejmíň. 


Malibu v plamenech | Taylor Jenkins Reid

Trojici doporučení na autorčiny knížky, které volně pojí téma celebrit, uzavírá Malibu v plamenech. Ta ukazuje rodinu světoznámého zpěváka Micka Rivy a věnuje se zejména jeho dětem. Jaké to je stát se slavným, protože jste potomkem někoho slavného, a tedy aniž by to byla vaše volba. Celá kniha je popisuje jeden den, kdy se čtyři sourozenci chystají uspořádat jednu ze svých proslulých oslav. Skrze flashbacky ale samozřejmě nahlédneme i do minulosti a panejo, i tenhle příběh odkryl hodně věcí zpod pokličky životů celebrit. Stejně jako u Daisy a Evelyn jsme si přáli, aby nešlo o fiktivní postavy, ale mohli jsme si o nich vygooglit víc!

Čtěte také  Kvíz: Která hrdinka z knížek Taylor Jenkins Reid jsi?

High Fidelity | Nick Hornby

High Fidelity, česky Všechny moje lásky, je knížka taky sakumprásk celá protkaná hudbou. Rob vlastní londýnský obchůdek s vinylovými deskami a duší je to klasik, který uznává hudbu jen na vinylu a žádnou, která by byla nahraná později než v 70. letech. Takže i přesto, že je kniha z roku 2000, má stejně ten pocit dob dávno minulých. Rob je hudbou posedlý možná i proto, že se mu v osobním životě moc nedaří. I tahle skvělá kniha se dočkala už dvou zpracování, filmového i seriálového. A baví nás v jakékoli formě.

Mary Jane | Jessica Anya Blau

Tip na čtení s tou správnou atmosférou z hudebního prostředí máme i pro milovníky young adult čtení. Už z podtitulu románu Mary JaneSex, drogy, rokenrol a jedna zakřiknutá knihomolka v Americe 70. let – muselo být jasné, že se mu musíme podívat na zoubek. Mary Jane se jako spořádaná mladá dívka, která miluje knihy a zpívání v kostele, dostane na brigádu do domu baltimorského psychiatra, který je úplně opačný, než by se zvenčí zdálo. Všude panuje chaos, nepořádek a doktor se stará o odvykací kúru slavným rockovým hvězdám. Asi netřeba dodávat, že život Mary Jane se obrátí o 360 stupňů směrem, který si pro ni matka rozhodně nepřála.


Nokturna | Kazuo Ishiguro

Máloco z tvorby britského nobelisty Kazua Ishigura bychom si nechali ujít. Nokturna je kniha pěti volně propojených příběhů, které jsou všechny silně spjaty s hudbou. A jak postavy bolestivě zjišťují, často dochází k rozporu mezi tím, co hudba slibuje, a život přináší. Ať už se jedná o ženu, která předstírá, že umí hrát na violoncello, nebo saxofonistu, který si po odchodu své ženy chce nechat vylepšit vzhled za pomoci plastických chirurgů, mají vypravěči a potažmo povídky bez výjimky společnou melancholii, odtrženost od reality, naději, velké sny a touhy.

Čtěte také  Kde zrovna jsem: Všední život jako něco mimořádného

Utopia Avenue | David Mitchell

V této knize Davida Mitchella sledujeme dechberoucí příběh o vzestupu psychedelické rockové kapely Utopia Avenue od jejích počátků ve vlhkých sálech zapadlých britských městeček až po úspěšné vystoupení v USA na konci 60. let. Ani tato knížka nezapomíná na opojné večírky a privilegia báječného života slavných, ale samozřejmě nezapomíná ani na odvrácenou stranu této nablýskané mince. Drogy, (volná) láska, drogy, poraněné duše a někdy i smrt protíná osudy postav. Kniha se čte úplně sama a asi nemusíme zdůrazňovat, že nám svět Daisy Jones velmi evokovala.


Just Kids: Jsou to jen děti | Patti Smith

Jako poslední tip, za který ale dáme všechny naše končetiny do ohně, je memoárová knížka Just Kids: Jsou to jen děti Patti Smith. Autorka nám dává pohlédnout do světa od konce 60. let optikou svého pozoruhodného života. Od doby, kdy jako mladá žena opustila domov, aby se v New Yorku stala umělkyní, nebo alespoň múzou jiného umělce. Umělec, který se stal mužem jejího života (i když ne tak, jak si Patti původně představovala), byl Robert Mapplethorpe, fotograf a vizuální výtvarník. Společně prožili mládí téměř bez peněz, ale s obrovskou láskou k umění. Když Robert na konci 80. letech zemřel na AIDS, Patti mu slíbila, že o jejich vztahu napíše knihu. A přesně takhle intenzivní ta kniha je. Patti Smith je pro nás živoucí Daisy Jones nebo Evelyn Hugo, neodbytně zajímavá bytost.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora