blog

Proč dát šanci Bridgertonovým, ačkoli nečtete červenou knihovnu

Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory a Hyacint. Je vám ta abecední řada křestních jmen povědomá? Ano, jsou to mladí, krásní a sympatičtí Bridgertonovi. A přestože mi červená knihovna jako žánr není vůbec blízká, tady jsem udělala výjimku.

Budu upřímná, když jsem sérii o sourozencích Bridgertonových četla, bylo to snad poprvé v životě, co jsem si přes knihu dala jiný obal, aby nebylo vidět, co čtu. Trochu jsem se styděla. Ale pak mi jedna moudrá duše v Martinusu řekla, že v rámci knih není nic jako guilty pleasure, že knihy jsou prostě jen pleasure. A měla pravdu.

Historické romantické romány, harlekýnky, červená knihovna, po těhle knihách v knihkupectvích nesahám. Jenže jsem si v dlouhém a nudném covidovém lockdownu zkraje roku 2021 pustila na Netflixu Bridgertonovi. Seriálu jsem jako mnozí další úplně propadla a brzy došlo i na celou knižní sérii.

Bridgertonovi se stali fenoménem ze dne na den

První řada seriálu měla premiéru 25. prosince 2020 a okamžitě začala trhat žebříčky sledovanosti. Během pouhých 28 dní seriál sledovalo bezmála 82 milionů domácností po celém světě a ten, kdo ho neviděl, o něm alespoň slyšel.  Druhá řada debutovala 25. března 2022 a byla ještě úspěšnější než ta první. Seriál je stále jedním z nejúspěšnějších počinů Netflixu vůbec a jeho scenárista a spoluproducent Chris Van Dusen se nechal slyšet, že díky takovému zájmu by série mohla běžet celých osm sezon.

Bridgerton v sobě kombinuje zdánlivě neslučitelné – do divácky oblíbeného období regentské Anglie zakomponovali tvůrci nejen spoustu odvážných sexuálních scén, ale také některé zástupce anglické aristokracie představují herci tmavé barvy pleti.

Ale postupně. Příběh se odehrává v Londýně na počátku 19. století – britská smetánka a život plný večírků, čajových dýchánků, ale také intrik, milostných pletek a drbů. V kurzu byla móda, pompéznost, exotická architektura a uvolněné mravy. Historická romantická komedie, ve které mladí tajně kouří cigarety na zahradní houpačce a na večírcích smyčcové kvarteto hraje skladby Billie Eilish, může vypadat jako variace Pýchy a předsudku s pestřejším obsazením a nadrženějšími postavami. Nad občasnými historickými nesrovnalostmi velkoryse mávneme rukou.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Za projektem stojí geniální showrunnerka Shonda Rhimes, seriál získal velkolepý rozpočet a tohle kombo je na výsledku opravdu znát. Například tvůrci kostýmů se rozhodli místo klasického nákupu historických kostýmů navrhnout a vyrobit svoje. Díky tomu mohli do seriálu přidat více barev a moderního nádechu. Jen pro první sezónu bylo zhotoveno téměř 7 500 kostýmů. Mimochodem, intimní scény, kterými je celý seriál protkaný, byly dopředu důkladně promyšleny a natrénovány, dohlížela na ně dokonce „režisérka intimních scén“.

Dobrou zprávou je, že Netflix potvrdil natáčení třetí a čtvrté řady. Třetí řada vyjde na Netflixu už tento rok (nejspíš až ve druhé polovině, ale oficiální termín Netflix ještě nezveřejnil). A teď se konečně dostáváme k tipu na zkrácení dlouhého čekání. Ano, předpokládáte správně, jsou to knihy!

Zkraťte si čekání na třetí řadu a pusťte se do knih

Julia Quinn vydala první knihu ze série o Bridgetonových už v roce 2000, ale knihy se staly hitem až v roce 2021, právě díky seriálu. Nové vydání tak má naštěstí novou obálku, protože ta původní je opravdu grafický průšvih.

Osm sourozenců, osm knih, každá věnovaná jednomu z nich.  Ačkoli jste viděli první dvě série na Netflixu, nepřeskakujte knihy, začněte od prvního dílu. Jak už to tak bývá, knižní předloha se v mnohém liší. V seriálu je pár skrytých narážek na knihy. Takže pokud čtenář vidí čmeláka nebo včelu ví, že na něj autoři skrytě pomrkávají.

Knihy vyšly jen v paperbackové podobě, každá má kolem 300 stran, je to takové lehké a odpočinkové čtení na pár večerů nebo jako jednohubka na víkend. Je vám asi jasné, že z první kapitoly pochopíte, kdo, kde, s kým a jak to celé dopadne. Ale vlastně to vůbec nevadí, zážitek ze čtení vám to nevezme, budete chtít číst dál až do konce. Autorka píše velmi čtivě, příběhem sice pluje jen tak po povrchu, hlubších myšlenek nebo výraznějšího vývoje postav se nedočkáme, v knihách není ani příliš popsána doba, ve které se příběhy odehrávají. Ale i přes to všechno si čtení užijete.

Čtěte také  Tove Janssonová a fenomén z Muminího údolí

3 tipy na závěr pro skalní fanoušky

Julia Quinn nelenila a po úspěchu Bridgetonových přidala do svého portfolia ještě Bridgertonovi prequel, a ne jeden, rovnou dva – Trochu jiná slečna Bridgertonová a Za vším hledej Bridgertonovy.

Výkonné producentky seriálu Bridgertonovi Shonda Rhimes a Betsy Beers daly dohromady všechny svoje zážitky z natáčení seriálu a vznikla nádherná kniha Inside Bridgerton. Kniha nabízí exkluzivní pohledy do zákulisí, včetně průběhů castingů, rozhovory s herci i štábem a samozřejmě spoustu fotografií. U nás je knížka k dostání jen v originální anglické podobě.

A to nejlepší nakonec. Julia Quinn společně s Shondou Rhimes finišují další bridgertonský projekt o královně Charlottě, kterou ze seriálu Bridgertonovi už znáte. Čeká nás velký milostný příběh mladičké královny Charlotty a krále Jiřího III. První díl seriálu Netflix uvede už 4. května 2023. Kniha vychází ve stejnou dobu, na překlad do češtiny si ale budeme muset nějaký čas počkat.

Markéta Patková

Markéta je copywriterka na rodičovské. Svůj čas velmi nerovnoměrně dělí mezi čtení knih, psaní textů, skotačení po hřištích s dcerou Medou a popíjení cappuccina v dejvických kavárnách.

Příspěvky autora