blog

Proč číst knihy Sylvie Plath?

Spisovatelku Sylvii Plath zná celý svět především protože zemřela velmi mladá a taky kvůli způsobu jejího skonu. Sylvia Plath byla ale mnohem více než její smrt a její dílo je pro literaturu nesmírně důležité, i když toho nestihla ve svém životě napsat mnoho. Proč i dnes číst Sylvii Plath se dočtete v tomto článku.

Sylvia Plath (1932 – 1963) byla jednou z nejpozoruhodnějších amerických spisovatelek, básnířek, esejistek. Je známá především pro svoje brilantní introspektivní psaní. Po celý život bojovala s duševní chorobou a prožila bouřlivé manželství s básníkem Tedem Hughesem. Plath si tragicky vzala život ve věku 30 let, ale zanechala po sobě hluboký literární odkaz, který uchvacuje čtenáře dodnes. Proč je četba jejích knih stále relevantní? Z jakých důvodů čtenáři Sylvii Plath tak obdivují?

Prvním důvodem je samozřejmě její význam pro literaturu. Sylvia Plath je všeobecně uznávána jako jedna z nejvlivnějších básnířek a spisovatelek 20. století. Její díla jsou dodnes studována, analyzována, oslavována, milována. Autorčino novátorské používání jazyka, silná obraznost a introspektivní zkoumání osobních prožitků rezonují se čtenáři i dnes a nabízejí naprosto jedinečný a hluboký umělecký zážitek. Nehledě na to, že v jejím díle nacházejí inspiraci i jiní autoři a umělci!

Plath často psala o problémech s duševním zdravím, včetně depresí, úzkosti a osobní cesty za sebepoznáním. Její syrové a upřímné líčení těchto zážitků stále může poskytovat útěchu čtenářům, kteří se potýkají s podobnými problémy. Autorka připomíná důležitost povědomí o duševním zdraví, sebevyjádření a sílu literatury, která tato nelehká témata osvětluje.

Sylvia Plath se ve svých dílech často zabývá tématy souvisejícími s genderovými rolemi a společenskými očekáváními, kterým ženy v její době čelily. Její díla nabízejí kritický pohled na složitost ženské identity, ambice a omezení daná patriarchálními strukturami, které byly za doby jejího života mnohem silnější, než jsou dnes. I když by se možná ve své době sama neoznačila za feministku, její dílo je i dnes stále aktuální a podporuje diskuze o rovnosti žen a mužů, posílení postavení žen a neustálých bojích, kterým ženy (a nejen ženy) čelí.

Přestože Plath ve svých dílech často odráží své osobní zkušenosti a emoce, dotýká se také univerzálních témat lásky, ztráty, identity a lidského údělu. Její zkoumání těchto základních aspektů lidské existence rezonuje napříč časem i kulturou, díky čemuž je její dílo blízké a relevantní pro čtenáře z různých prostředí. I proto její dílo jen tak nezestárne. 

K přečtení doporučujeme především její částečně autobiografický román Pod skleněným zvonem, který vyšel v roce 1963, tedy v roce autorčiny smrti. Ten nás zavede do příběhu Esther Greenwood, talentované mladé ženy, jež se v Americe 50. let 20. století potýká s duševní nemocí a společenským tlakem. Je protkán tématy jako je hledání vlastní identity, autenticity a genderových rolí. Pokud vyhledáváte knihy, které vás nutí se zamyslet, Pod skleněným zvonem byste neměli vynechat. Za pozornost stojí i její poezie, která je bez výjimky vysoce imaginativní, sugestivní a přesto se čte poměrně snadno. Její sbírka Ariel patří mezi moje osobní oblíbence.

Čtěte také  5 knih, které chci číst v červnu

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora