blog

Tajemná komnata Alana Rickmana

Všichni známe charismatického, ale i tak trochu protivného profesora Snapea, kterého jsme z počátku neměli rádi, aby pak přišel závěrečný díl Harryho Pottera a mohli jsme ho všichni milovat. Ale kdo byl vlastně jeho představitel Alan Rickman? V jakých dalších rolích se proslavil a v jakém směru vynikal?

Nyní máme perfektní příležitost nahlédnout pod pokličku světoznámého herce formou jeho deníků. Deníky přinášejí pohled nejen do hercova veřejného života, ale i do soukromého a to z období mezi lety 1993 a 2015. Alan Rickman nebyl jen uznávaným hercem a režisérem, ale i skvělým kamarádem a manželem.

O předmluvu se postarala herečka Emma Thompson. Ta ho popsala jako laskavého, velkorysého a inteligentního člověka, na kterého vzpomíná jako na svého největší parťáka.

,,Měl velkorysou duši jako málokdo a na ostatní míval vždy spoustu času, až jsem se divila, jestli vůbec někdy spí nebo má čas sám pro sebe.”

Život Alana Rickmana

Alana Rickmana mohli diváci poprvé spatřit ve filmu Smrtonosná past v roce 1988. Na Hollywood měl herec pokročilý věk, bylo mu 42 let. To mu však nezabránilo, aby svým ztvárněním psychopata přilákal pozornost diváků a zasloužil si obrovský ohlas. Do té doby se jeho kariéra odvíjela převážně na britském území, kde zářil v divadle Royal Shakespeare Company. Herec dokonale předvedl, že je stejně skvělý na obrazovce jako na jevišti. Herectví bylo jeho posláním a prostředkem k lepšímu pochopení toho, co znamená být člověkem.

Po několika letech, kdy pracoval jako grafik, získal stipendium pro nejlepšího studenta na Královské akademii dramatických umění a zde se rozhodlo o jeho budoucnosti v podobě herecké profese. Po Smrtonosné pasti následovaly filmy jako Robin Hood: Princ zbojníků (1991), Rozum a cit (1995), nebo Galaxy Quest (1999). Ptáte se, kdy přišel ten zlomový rok v podobě role Severuse Snapea? Zlomový rok 2000 nebyl jen novou dekádou pro všechny ostatní, ale pro Alana Rickmana znamenal získání osudové role učitele lektvarů. Alan Rickman se snažil vyhnout škatulkování do určitého typu postav a byl na sebe při přípravě rolí velice přísný. Stejnou soustředěnost vyžadoval i od ostatních.

Čtěte také  I'm Glad My Mom Died: Životopis plný bolesti

Se svojí manželkou Rimou Hortonovou se seznámil, když mu bylo 16 let a oba spojovala vášeň pro amatérské divadlo. Stal se z nich pár, jenž rozdělila až hercova smrt v roce 2016.

Nebraňte se zapisování svých pocitů

Psaní deníku může být prospěšné v mnoha směrech. Slouží pro utřídění myšlenek, zaznamenání svých vzpomínek, ke kterým se můžete vracet a lidé to mnohdy vnímají jako náhradu psychologa. Proč si Alan Rickman psal deníky není sice zřejmé, ale mohlo to být z podobných důvodů. Jisté je však to, že jakmile si deníky začal psát, stal se z této činnosti zvyk, kterého se nevzdal. Od roku 1972 si vedl kapesní deník, kam si zaznamenával schůzky, výročí, natáčení, nebo třeba návštěvy zubaře. Vzniklo jich celkem 27. Roku 1992 si začal psát mnohem obsáhlejší záznamy o svém životě a práci. Těchto záznamů je celkem 26 a několik z nich je barevně ilustrováno. Poslední zápis učinil 12. prosince roku 2015, kdy už mu nezbývalo příliš času. Už nějakou dobu psal méně a podepsalo se to i na zápisech, jež jsou heslovité. Nevíme, zda si herec přál deníky vydat, ale pokud by nebylo jejich vydání schváleno, přišli bychom o hercovy pocity, myšlenky, vrcholy a pády – a to by byla obrovská škoda.

Otevřete si libovolnou stránku deníku, začtěte se do poznámek a myšlenek fenomenálního herce a prohlédněte si fotografie a ilustrace, které pro svůj deník vytvořil. Tato kniha je přímo stvořená proto, aby byla čtena pomalu a nahodile.

  1. srpna 2000

18:30 Nasedáme do auta a jedeme do Sieny, abychom se dostali na Il Campo před setměním. Do baru Patio, odkud jsem kolem osmé večer zavolal do LA a řekl OK na HP.

  1. ledna 2007
Čtěte také  Nina Špitálníková: Poprvé poukazuji na to, jak mohou Severokorejci vnímat svobodu

Rima má narozeniny. Dopol. župany, káva, rozbalování dárků.

  1. prosince 2010

Králova zahradnice

9:30 Začínají se sjíždět herci.

10.15 Přijíždí Kate Winsletová. Intimní a zvláštní – poznat ji v jejích 19 a pozorovat, jak je jí 35.

  1. prosinec 2015

12.30 Radnice Shoreditch.

Michaela Kováříková

Jsem sběratelka pohledů, opravdová milovnice kaváren a knihomolka, jejíž vášní je současná česká literatura. Pro Martinus píšu rozhovory a články. Snažím se ke každé knize přistupovat s pokorou a láskou. Do snídaně jsem schopna uvěřit v šest nemožností a na cesty s sebou balím minimálně tři knihy.

Příspěvky autora