blog

U jezera: Kvalitní sonda do nefunkční rodiny

Výborná sonda do nefunkční rodiny – tak by se dal ve stručnosti shrnout románový debut Davida Jamese Poissanta od nakladatelství Paseka. Ale nebojte, podíváme se mu na zoubek podrobněji!

Po téhle knize jsem sáhla víceméně náhodně, protože mi ji před pár týdny doporučila kamarádka a mně se chtělo číst něco plné emocí, rodinných problémů a vůbec, pořádně se porýpat v lidských bolístkách. Zároveň jsem potřebovala něco, co se bude snadno číst, lehce plynout a přečtení mi zabere tak akorát jeden víkend. Nemohla jsem v tu chvíli sáhnout po lepší knize; U jezera je přesně takové a bylo mi perfektním víkendovým společníkem.

David James Poissant byl doteď známý jako autor povídek, nicméně poprvé se českým čtenářům představuje svým prvním románem U jezera. Vlastně to dává smysl; tři páry a jejich životní osudy sice skvěle fungují dohromady, klidně si ale dovedu představit, že by se román rozpadl na tři separované povídkové příběhy a taky by to dávalo smysl. Během tří dnů u skutečného jezera na rodinné chatě pronikáme do vztahů mezi manželi Lisou a Richardem a jejich dvěma syny, mezi Michaelem a jeho manželkou Diane a mezi Thadem a jeho přítelem Jakem.

Je to opravdu takové, jako byste vzali sondu do bublající horké vody plné emocí a vložili ji hluboko dovnitř, abyste zjistili, jaká je tam teplota. Každý hrdina či hrdinka postupně odkrývá svou pravou tvář, ať už tím, k čemu se napřímo přizná, nebo tím, jak se zachová. Nutno říct, že mužští hrdinové jsou primárně k politování, ženské hrdinky zase nadmíru zajímavé a barvité charaktery, které mě bavilo sledovat daleko víc.

S klidným svědomím přiznávám, že to není kniha, kterou si budu napořád pamatovat, nebo něco, k čemu bych se chtěla vracet. Na závěr mě lehce zklamalo, že se rozuzlení odehrávalo spíš pod taktovkou happyendu a zaklapla jsem ji nakonec trochu rozčarovaná. Pokud ovšem hledáte rychlý únik do knižního světa, kam pohodlně vkročíte a o fous bolavější odejdete, U jezera může být tím pravým únikem i pro vás.

Čtěte také  5 knih, které chci číst v červnu

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora