blog

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow: kniha nejen o přátelství a videohrách

Knížka Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow je v zahraničí velmi velmi oblíbenou, je to vidno především na sociálních sítích. Pokud to máte jako já a jste skeptičtí, když je kolem něčeho příliš velké haló, hype, tady zpozorněte - tahle kniha si ho zaslouží.

Gabrielle Zevin je americká spisovatelka a scénáristka, ve volném čase taky hráčka videoher. Na kontě má několik úspěšných knih i scénářů, Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow ale láme rekordy. Proč je tahle kniha tak úspěšným bestsellerem? Ze spousty různých důvodů.

Příběh nám ukazuje především přátelství Sama a Sadie. Oba na začátku příběhu studují na prestižních amerických univerzitách a poprvé je potkáváme když na sebe narazí na vlakové zastávce. Neviděli se od dětství, kdy se v osmdesátých letech sblížili poprvé – poznali se v nemocnici, kde se Sam léčil po autonehodě, při které zemřela jeho matka, a Sadie navštěvovala svou sestru léčící se z rakoviny. Sadie je prvním člověkem, se kterým Sam po nehodě promluví – a to při hraní videoher. Jejich společná láska k videohrám nikdy nezmizela a po setkání na zastávce ji znovu prožívají společně.

V dospělosti začnou videohry sami vytvářet. Psát příběh, programovat, tvořit postavy, všechno od píky. Pro oba hry představují svět svobody. Svobody od nezdravých vztahů, od bolesti duševní i fyzické, ztráty milovaných. Svět, kde můžou být kýmkoli, koho si sami navrhnou.

Užijete si knihu i pokud nejste gamers? Rozhodně. Mně hry nechávají naprosto chladnou a ději to v mých čtenářských očích neuškodilo. Pár kapitol je věnovaných ději ve videohře, kterou spolu Sadie a Sam stvořili, je ale v ději tak daleko, že jsem už byla dostatečně polapená a neodpuzovalo mě to. Nepřekvapivě je i děj hry provázán s dějem mimo hru. Ale dost spoilerů! Kniha je krásná právě v tom, jak děj plyne. Nenuceně, lehce, hravě, přístupně, oddechově, ač jsou v knížce skutečně závažná témata.

Jediná věc, kterou bych knize dokázala vytknout, byly některé vlastnosti hlavních dvou postav. Bylo nadmíru zajímavé pozorovat, co s nimi udělá úspěch, chyběl mi ale nějaký hlubší vývoj, růst. Na druhou stranu mi na trhu obecně chybí knihy, kde by v ústředí stálo přátelství heterosexuální ženy a heterosexuálního muže. Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow není romantická kniha, ale je v ní spousta lásky. Ať té přátelské, tak mezi rodinou, partnerskou, všeobjímající.

Sečteno a podtrženo, kniha si mě i přes malé výtky získala. Vedlejší postavy byly vykresleny jako osoby z masa a kostí (moji oblíbenci jsou samozřejmě Marx a Samův dědeček!) a z příběhu se mi po dočtení vůbec nechtělo. Angličtina originálu je za mě v pohodě přístupná, pokud byste ale preferovali překlad, který český zatím bohužel není, můžete sáhnout po slovenském.

Čtěte také  Dareba: Román o síle dívčího přátelství v mužském světě meziválečné Itálie

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora