blog

6 skvělých knih, které vás spolehlivě rozpláčou

Hledáte knihy, jež si budete navždy pamatovat jako ty, které vás chytly za srdce a při jejich čtení jste nemohli zadržet příval slz? Zavzpomínali jsme na díla, jež si nás od začátku do konce získala svou vřelostí, emocemi, napětím od prvních stránek, ale i jsme u nich uronili nějakou tu slzu.

Vybrali jsme tři knihy z klasické literatury a přidali tři díla ze současné literatury. Kapesníčky připraveny, jde se na ně.

Sophiina volba: 720 stránek emočního koktejlu

Román o volbě, kterou musí hlavní hrdinka učinit v nejhorší době, jakou si lidstvo pamatuje. Sledujeme zde dvě linky – rok 1947 a dále se ve vzpomínkách vracíme do koncentračního tábora Osvětimi, kde Sophie Zawistovska prožila ty nejhorší okamžiky svého života. Sophie postupně vypráví svůj příběh a vzpomíná na osudové rozhodnutí, kdy se musela rozhodnout, jestli zachrání svoji dceru nebo syna. Sophiina volba je román o vině a odpovědnosti, kdy hlavní hrdinka nedokáže zapomenout na svou minulost. Mnoho přeživších druhé světové války mnohdy nedokázali vést nový život a válka jim vzala nejen milované, ale i kus sebe.


Růže pro Algernon: Působivé dílo americké literatury

Děj příběhu se točí kolem Charlieho Gordona. Ten je mentálně retardovaný, ale touží se vzdělávat a dochází do večerní školy. Tam ho pro svou píli učitelka doporučí do experimentu, který mu má IQ zvýšit. Tento pokus byl prozatím prováděn pouze na myších, ale nakonec je experiment úspěšný. Mladík má za úkol psát si deník a zaznamenávat si své pocity. Společnost mu navíc dělá laboratorní myš Algernon, na kterou byl použit stejný pokus. Postupně však Algernon ztrácí na vitalitě a Charlie si uvědomuje, že to stejné čeká i jeho. Zajímavostí románu je fakt, že nejdřív vyšel jako povídka a o sedm let později ji autor přepracoval do románové podoby.


Na Větrné hůrce: Rozervaný Heathcliff a nesmrtelná láska

Když se řekne Na Větrné hůrce, možná si pod tímto pojmem vybavíte romantismus a rozervaného hrdinu – pojmy, které vám učitelka češtiny vštěpovala do hlavy. Pokud si už nevzpomínáte, o čem kniha je, dovolte nám krátké připomenutí. Nešťastná láska, 19. století, stará Anglie, vřesoviště, komplikované vztahy…Ponořte se do románu, který vypráví o lásce mezi Heathcliffem a Kateřinou. Tuto knihu musíte číst pečlivě a pozorně – obsahuje celou plejádu jmen. Odměnou vám bude nádherný, ač smutný příběh velké lásky, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Čtěte také  Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

Zlodějka knih: Když je Smrt vypravěčem

Zlodějka knih je příběh, který se odehrává během druhé světové války v Německu. Vypráví o dívce Leisel, která se dostává do pěstounské rodiny a postupně si s náhradními rodiči buduje silný vztah. Spřátelí se s Rudym a Židem Maxem, kterého ukrývají v domě rodiče Leisel. Motivem románu jsou knihy – hlavní hrdinka jednoho dne ukradne na pohřbu hrobařskou příručku. I když neumí číst, v knize si listuje a touží si ji jednou přečíst. Od té doby se stává zlodějkou knih. Co je na románu jedinečné je jeho vypravěč – Smrt. Ta nás provází na každém kroku a komentuje dění v příběhu.


Malý život: Román, který (ne)budete chtít dočíst

Pokud vám ještě žádná kniha nezlomila srdce, tato to zcela jistě udělá. Malý život je příběh o čtyřech spolužácích z vysoké školy, kteří mají sny a chtějí si je splnit. Stěhují se do New Yorku i za předpokladu, že nemají žádné peníze a soustředí se na svůj cíl. Postupně se víc dozvídáme o postavách – máme zde začínajícího herce Willema, malíře Džejbího, architekta Malcolma a právníka Juda. Všichni si nesou nějaké trauma z dospívání. Postupně se dozvídáme, jaké tajemství v sobě ukrývají. Román řeší aktuální témata jako je LGBT tématika, zneužívání a sebepoškozování.


Hana: Pod obálkou se skrývá silný příběh

Málokdo by pod kouzelnou obálkou, kde je vyobrazen věneček čekal tak emotivní příběh, jako je román Hana. Hořkosladký příběh, který líčí skutečné události jež zasáhly Valašské Meziříčí. Během druhé světové války a po ní – v roce 1954, se ve městě objevila smrtící tyfová epidemie. Hlavní postava devítiletá Mira během epidemie přijde o celou svou rodinu. Nezbývá jí nic jiného než se nastěhovat k tetě Haně. Ta je však považovaná za podivínku, která nemluví a ve své mysli ukrývá děsivé vzpomínky na koncentrační tábor. Cítí se provinile za to, že přežila a nedokáže žít běžným životem. Najdou si k sobě cestu?

Čtěte také  Jak začít číst v angličtině, aniž byste to vzdali hned po prvních stránkách

Michaela Kováříková

Jsem sběratelka pohledů, opravdová milovnice kaváren a knihomolka, jejíž vášní je současná česká literatura. Pro Martinus píšu rozhovory a články. Snažím se ke každé knize přistupovat s pokorou a láskou. Do snídaně jsem schopna uvěřit v šest nemožností a na cesty s sebou balím minimálně tři knihy.

Příspěvky autora