blog

Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky

Uhranula vás dystopická série Smrtka? V tom případě zbystřete! V českých knižních vodách se totiž objevil titul s názvem Kosení, který si rozhodně nemůžete nechat ujít. Není to sice čistokrevný „čtvrtý díl“, jen povídkový soubor. Zato však výživný a až po okraj naplněný perfektně vymyšlenými příběhy.

Hned zkraje bych ráda upozornila na to, že Kosení si užijí především fanoušci série Smrtka. V opačném případě byste se pravděpodobně mezi řádky ztráceli a už vůbec byste knížku patřičně nedocenili. Autor zkrátka předpokládá, že už jste tuhle „vražednou“ trilogii četli… TAKŽE! Víte, co dělají nanity? Jak funguje Nimbus a kdo je to nezvedenec? Tušíte, jaký je rozdíl mezi pokosením a zmrtvením? Ano? V tom případě jste narazili na modrý poklad letošního čtenářského podzimu!

Tento chytře poskládaný soubor příběhů vás zavede do různých etap „postmortálního věku“. Podíváte se do mládí smrtky Curieové a Faradaye. Do dob, kdy se o spravedlnost staral tajuplný Lucifer. Nebo nahlédnete pod plášť katastrofě, ke které došlo během neúspěšné kolonizace na Marsu. Základem všech povídek jsou každopádně pečlivě vybrané „ingredience“, takže se fakt nemusíte bát, že by autor při psaní jakkoli vařil z vody.

Každá z povídek má navíc osobitý nádech a originálním způsobem vás ohromí. Občas se nad nimi filozoficky zamyslíte, jindy na vás zničehonic vybafnou „známé tváře“ nebo vám autor vyrazí dech nápaditou myšlenkou či zajímavou pointou. Některé z příběhů dokonce působí, jako by na samostatné zpracování čekaly, a vyplňují prázdné mezery v původním příběhu.

Neal Shusterman píše zkrátka skvěle a umí čtenáře zaujmout. U nás mu ostatně vyšla nejen trilogie Smrtka, Nimbus, Zvon, ale také známý titul Sucho nebo dva díly populární série Bez šance. Ale abychom nikomu neupírali zásluhy, podotkněme ještě, že na několika textech povídkového souboru Kosení tento americký spisovatel pracoval se spoluautory (s Michelle Knowldenovou, Davidem Yoonem a dalšími). Výsledek každopádně stojí za to!

Od Kosení jsem měla velká očekávání. Tenhle svět mi chyběl a na „pokračování“ jsem vyloženě dostala chuť – proto jsem ráda, že se takhle povedlo. Je to super nálož čtivých smrtících příběhů, které vás nadchnou, překvapí, zamyslíte se nad nimi. A co víc – umožní vám znovu zavítat do oblíbeného dystopického prostředí, jemuž vládne inteligence jménem Nimbus a rozporuplný Cech smrtek!

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora