blog

Tipy na malá nakladatelství

Nedávno jsem se na blogu rozepsala o bibliodiverzitě a tak vám nyní chci dát pár tipů na malá a nezávislá nakladatelství, díky kterým můžete bibliodiverzitu podpořit a zároveň třeba vystoupit ze své čtenářské komfortní zóny.

Už vás nabídka velkých nakladatelských domů nudí? Chcete objevit nové spisovatelky a spisovatele nebo nová témata, o kterých jste ještě nečetli? Rozšířit si obzory o nějakém celospolečenském problému? A co takhle zkusit nový žánr? Vydejte se na průzkum nabídky malých a nezávislých nakladatelství, které na knižní trh přináší čerstvý vítr a mnohdy se zaměřují na nemainstreamová témata. Malí nakladatelé mají také menší náklad knih, proto se může stát, že už některá díla budou na Martinusu vyprodaná, ale vždycky tu je Knihovrátek a díky němu najdete v našem knihkupectví i přečtené verze knih.

wo-men

Artové nakladatelství wo-men možná budete znát díky feministickým esejům právničky Šárky Homfray Proč jsme tak naštvané?, které čtenáři vzali útokem a jsou vyprodané. Wo-men založila v roce 2012 dokumentaristka Barbora Baronová a nakladatelství svou činnost orientuje na umělecké literárně-fotografické dokumentární knihy.

Tip: Kniha Milk and Honey Kateřiny Olivové, která představuje 32 rozhovorů s umělkyněmi a umělci, kurátorkami a kurátory, aktivistkami a aktivisty na téma mateřství, otcovství a rodičovství.


Bylo nebylo

Pro nakladatelství Bylo nebylo je charakteristická hravá forma autorských knih i poezie, které jsou psány poetickým jazykem. Od roku 2012 vydávají knihy pro dospělé i beletrii pro děti, které bývají nezřídka ručně vázané. Knihy často vynikají svou vizuální formou, za což můžeme děkovat Anně Pleštilové a Heleně Černohorské, které za Bylo nebylo stojí.

Tip: Kapesní atlasy v podobě poznávacích kartiček na provázku. Můžete si je tak brát s sebou do přírody a zavěsit na batoh, aby byly po ruce hned, jak uslyšíte nějakého ptáka, narazíte na neznámý lišejník nebo uvidíte zvláštního brouka.


DobráDetektivka

DobráDetektivka se specializuje na „Cosy Mysteries“ aneb knihy z anglického venkova, ideální pro milovníky slečny Marplové nebo Vražd v Midsomeru. Za Dobrou detektivkou stojí Ivana Mertlová, která knihy sama překládá.

Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Tip: Detektivka Smrtelně nebezpečná tajemství spisovatele Iana McFadyena, ve které je hned na začátku ve svém domě nalezen oběšený význačný matematik a bývalý poradce vlády, jehož smrt bude komplikovanější než se může zdát.


One Woman Press

One Woman Press založila v roce 1997 Marie (Chřibková) Noe s cílem podporovat kvalitní literaturu psanou ženami. Původně nakladatelství OWP vydávalo především překladovou beletrii s feministickým pohledem na život, umění i literaturu. Nyní se soustředí na knihy spojené s aromaterapií a ženami v duchovním světě.

Tip: Eseje Tři Guineje a přednášky Vlastní pokoj Virginie Woolf, které se řadí ke klasickým dílům feministického myšlení.


Gnóm!

Gnóm! se s nadsázkou označuje za „jednomužné” nakladatelství, které vydává fantastiku „v trochu jiném kabátu“. Za nakladatelstvím stojí Jakub Němeček, který ho založil v roce 2016 a od začátku se zaměřuje převážně na pečlivě vybranou fantastiku. Pokud jste sci-fi a fantasy nepřišli na chuť, protože vám to přijde jako brak a nelíbí se vám obálky knih těchto žánrů, tak vás Gnóm! příjemně překvapí.

Tip: Eseje Ursuly K. Le Guinové Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající nebo o tom, kdo chodil do školy pro čaroděje dřív než Harry Potter.


Perplex

Nakladatelství Perplex vzniklo v roce 2006 z podnětu literárních nadšenců Martina Kubíka, Jana Kunzeho a Dana Jedličky a zaměřuje se na současnou českou poezii. V prvních letech existence bylo záměrem vydávat a propagovat umělce z moravskoslezského regionu. Dnes už vydávají sbírky básnířek a básníků nehledě na jejich rodný kraj.

Tip: Sbírka básní Vykřičník jak stožár od Olgy Stehlíkové, kterou můžete znát jako autorku knihy pro mládež Mojenky.


Dybbuk

Nezávislé nakladatelství Dybbuk funguje již od roku 2001 a označuje se za nakladatelství pro náročnější čtenáře, které vzrušuje četba a myšlení. V Dybbuku vydávají knihy, které je osobně zajímají a u nichž mají jistotu nadčasové kvality, ať už se jedná o beletrii nebo populárně-naučné knihy. Najdete tu literaturu z minoritních jazykových oblastí nebo z okrajů literárních žánrů.

Čtěte také  Knižní tipy z KVIFF

Tip: Poslední česky vydaná kniha významného islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona Tvá nepřítomnost je tmou, kterou vypráví muž, který neví, kdo je, jak se v té islandské vesnici objevil a ani to, jak je možné, že ho všichni znají.


Lirego

Lirego je rodinné nakladatelství, které se zaměřuje na české autorky a autory různých žánrů. Najdete tu historické romány, naučnou literaturu, cestopisy nebo dětské dobrodružné knihy.

Tip: Šestidílná série historických románů Jaromíra Jindry s názvem Vzpomínky budějovického kata. V každém díle vzpomíná vykonavatel trestu na různé soudní případy, v nichž se objevují např. bývalý vojenský bubeník, přízrak umrlce nebo bylinkářka.


Literárna bašta

A jako takový bonus pro vás mám ještě tip na slovenské nakladatelství živé literatury Literárna bašta, které vzniklo v roce 2017. V něm se zaměřují na knihy s tematickým přesahem, vydávají proto queer literaturu, knihy zaměřené na lidská práva nebo knihy o duševním zdraví. Od letošního roku také organizují festival TRANZ pro literární překladatele.

Tip: Eseje Prečo sa už s bielymi nerozprávam o rase britské novinářky Reni Eddo-Lodge, ve kterých hledá řešení, jak k rasismu přistupovat a jak se přiblížit ke společné zodpovědnosti za spravedlivou společnost.

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora