blog

Reese’s Book Club: Studnice skvělých knižních tipů

Pokud tipy na skvělé čtení sbíráte nejen od svých přátel-knihomolů, ale třeba i na základě doporučení ze sociálních sítí, určitě vás neminul Reese's Book Club. Pod tímto pojmem se skrývá fenomén současné doby, o který se postarali nadšení milovníci knih a jedna americká herečka.

Reese Witherspoon si všichni můžeme pamatovat třeba jako svéráznou Elle ze slavného filmu Pravá blondýnka nebo jako umíněnou Madeline ze seriálu Sedmilhářky. Kromě natáčení filmů se herečka věnuje naplno i své druhé vášni, kterou s ní sdílíme – knihám. O svou závislost se rozhodla podělit na svém instagramovém účtu a v roce 2017 založila čtenářský klub. Ten spojuje komunitu vášnivých knihomolů a knihomolek s láskou objevovat nová jména světové literatury, netradiční pojetí knih a sdílet navzájem své pocity. Od svého založení si klub získal reputaci díky podpoře kariéry úspěšných spisovatelek jako jsou Celeste Ng nebo Megan Miranda. A kvalitní výběr se Reese rozhodně upřít nedá!

Jak Reesin book club funguje?

Velmi přímočaře: každý měsíc Reese Witherspoon vybere knihu, kterou budou zapojení knihomolové a knihomolky po zbytek měsíce číst – jedinou podmínkou je, že v centru dění stojí žena. Popularitu klubu a potažmo i zvolených knih dokazují i čísla na sociálních sítích a fakt, že se díla téměř vždy vyšplhala za pár dnů na žebříčky bestsellerů. Podle zahraničních médií se od každého titulu neprodalo méně než 10 tisíc kusů! Žlutá nálepka klubu, která se poté objeví na každé knize, je pro spoustu čtenářů a čtenářek záruka úspěchu. Na základě předlohy vznikly i úspěšné filmy a seriály.

Reese taky založila mediální společnost Hello Sunshine, která napomáhá dostávat ženy a ženské příběhy do pozornosti více očí, více do mainstramu. Společnost se zabývá projekty jak filmovými, tak televizními nebo podcastovými. Z nejznámějších počinů můžete znát například seriál The Morning Show nebo seriálová zpracování knih Little Fires Everywhere (Ohníčky všude kolem) nebo Daisy Jones & The Six.

Čtenářský klub Martinus

V Martinusu tento book club pečlivě sledujeme a jím se inspirujeme při výběru dalších knih do vlastního čtenářského klubu. Na začátku roku vybereme knihu, kterou společně čteme a poté o ní diskutujeme v naší opečovávané facebookové skupině. Po celý měsíc máme knihu za výjimečnou cenu (a kód na poštovné zdarma, mrk mrk) a na naší stránce navíc najdete inspiraci na další tituly, které jsme společně v klubu četli a některé z nich se objevily i u Reese’s Book Club. Pojďme se na ty, které jsme s Reese měli společné, mrknout! Za všechny dáme všechny naše končetiny do ohně. Plus přidáváme i přiblížení té, kterou Reese vybrala pro svůj klub minulý měsíc. 

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

Kde zpívají raci | Delia Owens

Děj vypráví o tajemné dívce Kye. Všichni ji znají pod přezdívkou dívka z bažin, ale málokdo ví, jaká Kya ve skutečnosti je a jakou bolest si nosí v srdci. Během dětství ji opustila celá rodina a dívka se musela postarat sama o sebe. Do příběhu navíc zasáhne vražda v místním městečku, ze které je podezřelá právě Kya. Čeká vás nespoutaná příroda, romantika a tíživé tajemství, jež se vine celý příběhem.


Takový prima věk | Kiley Reid

Emira pracuje jako chůva u rodiny Chamberlainových a moc neví, co má v životě dělat. Vše se změní, když je díky incidentu v supermarketu obviněna z únosu dítěte, jež má na starost. Je to z jednoho důvodu – protože je černošského původu. Matky holčičky nechce celou záležitost nechat jen tak, a proto se snaží vymyslet způsob, jak Emiře pomoci. Celá situace ústí v napínavé rozuzlení.


Starling House | Alix E. Harrow

Poslední horkou novinkou ve čtenářském klubu herečky je kniha Starling House. Ta je zatím k dostání pouze v angličtině, ale není vyloučeno, že se jednou dočkáme českého překladu. Příběh je zasazen do malého městečka Eden, v němž žila samotářská ilustrátorka a autorka. Jednoho dne však záhadně zmizela a zanechala po sobě jen tajemné sídlo Starling House. Jedná se o gotické fantasy, které vám bude dělat společnost během dlouhých mrazivých večerů. Dokonale zvolená kniha pro toto období, nemyslíte?


Reese’s Book Club je komunita lidí, kterou spojila stejná láska – láska ke knihám. Cílem je poznávat nejen nové autory a autorky, ale i vyzdvihnout jejich styl a téma, se kterým přichází. Díky této skupině mohou čtenáři všude po světě objevit dosud neznámé autory a autorky a přidat si tak na svůj seznam další knihu, jež je zaujme. A těch nemáme nikdy dost!

Čtěte také  Petra Dvořáková: Když píšu, jsem každou postavou, za kterou mluvím

Michaela Kováříková

Jsem sběratelka pohledů, opravdová milovnice kaváren a knihomolka, jejíž vášní je současná česká literatura. Pro Martinus píšu rozhovory a články. Snažím se ke každé knize přistupovat s pokorou a láskou. Do snídaně jsem schopna uvěřit v šest nemožností a na cesty s sebou balím minimálně tři knihy.

Příspěvky autora