blog

Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

Co pěkného se za poslední měsíce urodilo na poli české literatury? A které knížky od českých autorů a autorek by si zasloužily své místo pod vánočním stromečkem? Tohle je pětice mých knižních oblíbenců, které se mi letos dostaly pod ruku a které s radostí doporučuji dál. Ať už jako dárek pro vaše blízké nebo jako povánoční tip pro ty, kterým Ježíšek nadělí poukázku.

Není náhoda, že všech 5 tipů by se dalo popsat jako společenské romány, ty si i ze světové literatury vybírám nejraději. Tyhle se i těm světovým svou kvalitou rozhodně vyrovnají a navíc jsou zasazeny do českého prostředí, které je nám všem známé a příběhy si tak umíme krásně zasadit do co nejreálnějších kulis. 

Těla | Klára Vlasáková

Po úspěšné prvotině Praskliny potěšila spisovatelka a scenáristka Klára Vlasáková české čtenáře a čtenářky novým románem Těla. Ve své druhotině se zaměřila na vztah matky a dcery, na jejich pouta, rozepře a emoce, a zároveň tu dává prostor také tématu stárnutí. V Tělech sledujeme ovdovělou šedesátnici Marii, která zrovna vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.

Za mě je to ideální knižní dárek pro kamarádku, ségru nebo maminku. Ale pokud chcete obdarovat muže, který se nebrání čtení o ženských tématech, věřím, že text bude zajímat i jeho.


Srpny | Jakub Stanjura

Je už váš milovník české beletrie zahlcený “malými lidskými osudy na pozadí velkých dějinných událostí”? Darujte mu Srpny, literární debut Jakuba Stanjury, který se věnuje závažnému tématu gaslightingu – zvláštní formě manipulace, která v oběti vyvolává pochybnosti o vlastní racionalitě, paměti i celkovém vnímání reality. Na české literární scéně velmi neokoukané téma.

Útlá knížka s nápaditou obálkou rozkrývá fungování vztahu mezi manipulátorem a jeho obětí. Hlavní hrdinkou příběhu je tu Daniela, která vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty pravidelně přicházejí každý srpen. Slunečné prázdninové dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá.

Čtěte také  Knihy na e-booky na jakoukoli dovolenou (nebo na kanape)

Rozložíš paměť | Marek Torčík

Literární událost roku. Titul, který by čtenářům a čtenářkám české tvorby neměl v knihovně chybět. Takové přívlastky si ještě před samotným vydáním vysloužil román básníka Marka Torčíka. Jeho křehký debut je unikátním pokusem vnést do českého prostoru témata světové literatury. Vypráví o matce, otci a dědečkovi, o šikaně, alkoholismu nebo o vyrovnávání se s odlišnou sexuální orientací. Rozebírá na jednotlivé součástky nejen vlastní vzpomínky, ale i jakousi kolektivní paměť celé rodiny. I svým stylem by se ale román Marka Torčíka mohl řadit mezi celosvětově úspěšné autory jako jsou Ocean Vuong nebo Édouard Louis.

Pokud hledáte čtení pro náročnějšího čtenáře nebo čtenářku, sáhněte po téhle. Věřím, že o autorovi i o tomhle románu ještě hodně uslyšíte. A zaslouženě!


Fosílie | Michal Kašpárek

Vybírat čtení pod stromeček pro mužské čtenářstvo bývá často pořádný oříšek. Ale právě Fosílie Michala Kašpárka by mohly být to pravé! Autor v románu zkoumá mezigenerační vztahy i mezilidské střety, ale také třeba stárnoucí muže.

Fosílie řeší vztah dědečka, otce a dcery. Tři generace, tři různé životní postoje a tři rozdílné pohledy na svět. Zatímco děda tráví důchod nad konspiračními teoriemi a píše o nich knihu, otec, počítačový expert, si rád vypočítává, jak je úspěšný a co všechno udělal pro blaho rodiny. A dcera? Z té se stala ekologická aktivistka, která se čím dál více utápí v depresi z pomalu hořící planety.


Počkej na moře | Veronika Opatřilová

Zjevením na poli české literatury byl pro mě letos bezpochyby román Veroniky Opatřilové. Nejen krásnou obálkou a zpracováním (to se v poslední době nakladatelství Prostor nesmírně daří), ale především pro českou autorku neotřelým námětem a zvolenými kulisami. Román Počkej na moře citlivě zachycuje vztah dvou mužů v šedesátých letech. Mladý student ze švédského Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tu strávil semestr studiem angličtiny. Brzy potkává staršího muže, profesora literatury a poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat. Mezi muži propukne láska, která by navzdory uvolněné atmosféře šedesátých let mohla mít pro jejich životy nedozírné následky.

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Počkej na moře bude bavit ty, kdo si libují v podmanivých příbězích s melancholickou atmosférou i čtenáře a čtenářky, kteří si zamilovali bestseller Dej mi své jméno.

Barbora Maršíček

Baru už nějaký ten pátek sdílí svoje čtenářské nadšení na instagramu a knížkám se věnuje i v práci. Nejradši čte současnou beletrii, baví ji tvorba Sally Rooney, Delphine de Vigan nebo třeba Petry Soukupové. Kromě čtení si ujíždí na popkultuře 80. let a pořadu Amerika hledá topmodelku.

Příspěvky autora