blog

In & Out 2024: Jaký by měl být tento rok?

Začátek roku (za který považujeme celý leden) se nese v duchu nových plánů, předsevzetí a predikcí - jaký asi nastupující rok bude? Co můžeme udělat pro to, aby byl co nejlepší?

Myslíme si, že u některých aspektů našeho života platí, že každý svého štěstí strůjce a že se vyplatí vědomě si stanovit cíle, kterých chceme dosáhnout. U těch knihomolských jsme si téměř jisti! Aby byl váš rok 2024 čtenářsky úspěšný, doporučujeme nastudovat, co je in a může vám zvednout náladu a vyhnout se věcem, které by měly zůstat out

IN

Rande v knihkupectví 

Není nad poklidné romantické chvilky s vaší drahou polovičkou. A pokud se procházíte v teple knihkupectví mezi horami knih, krásná atmosféra je zaručena! V našem brněnském Martinusu najdete i gaučíky, na kterých si můžete kousek knihy přečíst i společně! A samozřejmě to platí i pro kámošská rande! 

Nekonečný knižní wishlist

Konec vyčítání si, že se váš seznam knih, které si chcete přečíst, neustále prodlužuje! Je krásné, že máte pro čtení vášeň a pořád objevujete zajímavé knihy. Svůj wishlist si můžete založit i u nás na webu, kde si ho můžete přehledně organizovat a naopak z něj dělat krásné místo. 

Čtenářský klub Martinusu 

Sdílet svoje čtenářské dojmy je násobená radost ze čtení! Proto máme tak v oblibě naši opečovávanou facebookovou skupinu Čtenářský klub Martinus, kde debatujeme nejen o knihách, které daný měsíc vybereme do společného čtení. 

Knižní akce s autory a autorkami

Knižní akce, besedy a křty jsou události, za kterými jsme nejochotnější vylézt z našich čtecích koutků. Podebatovat o knize, která se nám líbila, nebo se naopak nechat nalákat na novou přímo od autorstva dané knihy je unikátní zážitek, který doporučujeme každému. Akce v našem knihkupectví vždycky včas oznamujeme na sociálních sítích, mějte tedy oči na stopkách! Tento rok pro vás máme připravenou celou spoustu skvělých knižních setkání. 

Sbírání záložek 

Záložek nemáme nikdy dost! Kolik knižních hrdinů jste na našich záložkách už nasbírali? 

Čtěte také  Knižní horoskop na rok 2024

Koupit celou sérii, aniž bychom přečetli jediný díl 

No, přece nebudeme riskovat, že by vydavatel u dotisku změnil vazbu a nám by série v knihovně neladila! 

Objevování neznámých autorů a autorek 

Číst knihy svého oblíbeného autorstva je super, v tomhle roce ale chceme poznat další a další styly psaní i náhledů na svět – proto jsme odhodlaní vystoupit ze své komfortní zóny autorů a autorek. Jdete do toho s námi? 


OUT

Číst jen jeden žánr

Jak jsme řekli, 2024 je o vystupování z komfortní zóny. Je skvělé vědět, co se nám líbí a dobře se nám čte, je ale načase vyzkoušet, jestli nám neunikají skvělé žánry, kterým jsme zatím nedali prostor.

Dočítat knihy, které se nám nelíbí 

Dočítat knihy, do kterých nejsme začtení a nic nám nepřináší, nechme v roce 2023. Myslíme, že je to jedině způsob, jak se nechat od čtení odradit nebo dokonce uvrhnout do čtecí krize. Ne, díky! Raději sáhněme po dalším čtení, které pro nás a naše momentální rozpoložení bude vhodnější a užijeme si ho. 

Soudit ostatní za jejich oblíbené knihy

Vaše kamarádka má nejradši romantické slaďárny, zatímco vy saháte jen po filozofických spisech? Dobře pro vás oba! Na literární snobismus nevěříme a myslíme, že je skvělé, když si každý knihomol a knihomolka najde to ideální čtení pro sebe. Každému se, nejen v knihách, líbí něco jiného a jedno není lepší ani horší než druhé. Nechme ostatní číst! 

Věřit na „guilty pleasures“

Stud za knihy, které se nám líbí, necháváme rovněž daleko za sebou. Čtenářský vkus stejně jako cokoli jiného je pestrý a je v pořádku užít si i něco třebas bizarnějšího! 

Dávat spoilery ostatním knihomolům

To by mělo být jedenácté přikázání. Nalákejte nás, naznačte, o čem knihy jsou, ale nechte nás zápletku rozplést samotné! 

Čtěte také  Divadelní adaptace našich oblíbených knih

Vracet knihy poničené 

Každý knihomol má své knihy v jiném stavu – někdo je bere do rukou jedině v rukavičkách, někdo láme hřbety a zakládá rohy. K půjčeným knihám bychom se ale vždycky měli chovat tak, abychom jejich stav nezhoršili. Může nás to stát pořízení nové knihy! 

Špatný pocit, když nečteme „dost“

Kdo určuje, co je číst hodně a málo? Dokud čtete, baví vás to a dokážete si najít čas na čtení v tomhle hektickém světě, tleskáme! To je na čtení nejdůležitější, mělo by zůstat zábavou, poučením, odpočinkem, ale ne další povinností. Pokud to nejsou třeba skripta, samozřejmě 🙂 

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora