blog

RECENZE: Dvě běžecké knížky pro Holky ve formě

9.12. 2015

Běháte? Nebo se chystáte začít? Vyběhněte ještě před tím, než budou plné parky těch, kdo si dali novoroční předsevzetí! 😉 Lenka a Bára z blogu Holky ve formě se pro vás podívaly na zoubek dvěma knihám pro začínající i pokročilé běžce a běžkyně s různými cíli. Mrkněte, jak knížky Běhání pro ženy a Běhání – Fitness i maratony hodnotí zkušené sportovkyně a vyberte si tu, která vám lépe sedne!

holkyveforme

Recenze od Lenky: Běhání pro ženy

Do ruky se mi dostala knížka Běhání pro ženy od Gabriely Gaudlové. Je plná rad a informací o běhání. Samozřejmě speciálně sestavených pro něžné pohlaví. Běhání žen a mužů je prostě jiné a každé má svá specifika, která autorka hned v začátku zmiňuje. Takže je tady konečně knížka pouze pro nás, ne jen univerzální průvodce pro všechny. Řekla bych, že je určená hlavně pro začátečnice, ale rozhodně i pokročilejší běžkyně zde mohou najít užitečné informace. Nebo se alespoň ujistit v některých oblastech, kde třeba stále trochu váhají.

Trochu mě překvapilo, že hned na začátku se Gabriela věnuje speciálním kapitolám určeným pro těhotné běžkyně, matky s kočárky a ženy nad 50 let. Ani do jedné skupiny zatím nepatřím, takže jsem je přeskočila. Ale až nastane některá z těchto životních etap, určitě se ke knížce vrátím.

Pak přišly na řadu rady ohledně běžeckého vybavení – jaké materiály zvolit, v čem vyběhnout, co by vám nemělo chybět atd. Dokonce je tady hodně oblíbené téma mezi běžci – jak vázat tkaničky. Další kapitola se věnuje bezpečnosti, což je fajn si přečíst zvlášť nyní, kdy už běháme za tmy. Část s názvem Jak začít jsem také vynechala, protože už nějaký ten pátek běhám, ale pro nováčky je jistě užitečná. Na dalších stránkách knihy se dozvíte spoustu věcí o stylu běhu, běžecké abecedě a skladbě tréninku. Jsou tu i vzorové tréninkové plány. Následuje návod na to, jak si vést tréninkový deník. To je podle mě pro každou běžkyni, která to myslí vážně důležitá věc. Stejně tak důležité je umět se správně protáhnout. K tomuto tématu je přidáno mnoho instruktážních fotografií.

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

Jak se kniha blíží ke svému závěru, přidává autorka rady ohledně výběru správných závodů a cest ke zlepšení časů. Nezapomněla ani na nejčastější chyby běžkyň. Zaujala mě také kapitola o plánování času, protože si myslím, že hlavně v začátcích je důležité si umět všechny aktivity správně rozvrhnout. Kdo chce běhat dlouhodobě, měl by vědět, že důležitá je také regenerace a jídelníček. Tomu jsou věnovány poslední kapitoly, kde se dozvíte o doplňkových sportech, nemocech a zraněních a také o správném stravování. Úplnou tečkou jsou pak nejčastější otázky a odpovědi.

Celkově se mi knížka líbila a určitě bych jí doporučila všem dívkám a ženám, které se odhodlávají s běháním začít nebo těm, které už mají nějaké kilometry za sebou, ale potřebují doplnit některé informace. Kniha je příjemným průvodcem v běžeckém světě a je dokreslená hezkými fotografiemi. Je vidět, že autorka ji napsala převážně z vlastní zkušenosti. Odkazuje se ale také i na světové běžce a běžecké trenéry, což je zajímavé zpestření. Určitě hezký dárek pod stromeček, který potěší.

 

behej

Bářina recenze: Běhání – fitness i maratony

Před časem se mi dostala do ruky kniha od Richarda L. Browna s názvem Běhání, fitness i maratony, kde mimo jiné najdete 78 tréninkových plánů pro začátečníky i maratonce.

Kniha je rozdělena do tří částí, příprava na běh, sestavení tréninkového plánu a tréninkové plány.

Mě jako pokročilejšího běžce první část moc neoslovila. Ne proto, že nebyla zajímavě napsaná, ale protože všechny uvedené informace jsem již znala a nebyly pro mě žádnou novinkou. Pro běžce začátečníky je to stručně a smysluplně napsaný úvod do toho, co je při běhání čeká. Velká část je věnována zdraví, regeneraci, zátěži a adaptaci organismu na zátěž. Jedna podkapitola se věnuje běžeckému vybavení a první část je uzavřená kapitolu o zátěži a ženském organismu.

Čtěte také  Než se stihnu rozloučit: Čtenářský zážitek provoněný kávou

Druhá část knihy už pro mě byla mnohem zajímavější, věnuje se sestavením tréninkového plánu. V první podkapitole se řeší pojem VO2 max, který je stěžejní pro veškeré tabulky a bez toho aniž byste znali své VO2 max, se nebudete schopni v tabulkách orientovat. Nepřijde mi to zrovna šťastné, jelikož kniha je pro začátečníky a hned po nich chceme, aby se orientovali v odborných termínech a zašli si na testy. Spoustu lidí to může i odradit, a běhání jim může přijít moc velká věda. Upřímně, ani já sama se v tom moc neorientuji a hodnotu VO2 max neznám a netrénuji podle toho. Naopak mi tu chybí kapitola o tepové frekvenci a jak trénovat podle tepovky.

Běhy jsou tu pak dále rozdělené dle zaměření a tipu tréninku na fartlek, tempový běh, intervalový běh, rychlostní běh a také přípravu na závod. Opět je ale pro všechny tréninky stěžejní znát svou hodnotu VO2max. Část druhé kapitoly je věnována cvičení, cross tréninku a také jak si máte vést správně běžecký deník. Cviky a teorie, které se tu používají, mi přijdou lehce zastaralé a fotky nejsou moc motivující a inspirativní. Chtělo by to více barevných fotek a méně textu. Z popisku u některých cviků není moc jasné, jak je člověk má provést. Poslední třetí část je věnována tréninkovým plánům, které jsou dělené dle vzdáleností, čili trénink na kratší tratě, půlmaraton, maraton. Tréninky jsou dělené na týdny a zajímavostí jsou krátké osobní příběhy a citáty, které stránky s tabulkami dělají zajímavější a čtivější. Na závěrečných stránkách autor nezapomněl na důležitost regenerace.

Když bych měla knihu shrnout několika málo slovy, tak je určitě zajímavá, jinak poskládaná a psaná příjemnou formou. Na druhou stranu je v ní spousta odborných termínů, zbytečně moc teorií a kapitol ne o běhání samotném. Autorem je trenér a fyziolog, který s trenérskou dráhou začal již v roce 1963, tudíž jeho přístup nepatří zrovna k nejmodernějším.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

Recenzi bych ukončila jedním z citátů uvedených v knize od Christophera McDougalla: „Pokud si nemyslíte, že jste zrozeni k běhu, popíráte nejen dějiny ale také sami sebe.“