blog

Tipy na knihy, které si teď potřebuju přečíst

Taky máte pořád ve svých wishlistech tuny knih, které potřebujete číst? Ten můj doslova praská ve švech a nemyslím si, že by někdy zmizel, protože za každou přečtenou knížku se v něm objeví tři další. Pokud si tedy chcete přidat do toho svého wishlistu pár dalších, podělila jsem se s vámi v tomhle článku o knížky, které teď mám v merku na čtení já.

Ještě ani nezačala podzimní sezóna a už se na nás valí jedna skvělá novinka za druhou! Michaela Klevisová, Andy Weir, nové absyntovky… původní česká i zahraniční překladová literatura má teď rozhodně co nabídnout. Pokud byste se chtěli mrknout na to, na jaké knihy si teď brousím drápky já (knihomolka, která pro vás fotí a píše na sociálních sítích našeho knihkupectví), tak čtěte dál! A nezapomeňte mi dát na našem Facebooku nebo Instagramu vědět, jestli vás některá z níže zmíněných knih láká taky 😉

Prokletý kraj // Michaela Klevisová

Velké přiznání: ještě jsem od Michaely Klevisové nic nepřečetla. Já vím já vím, je to smutné! Ale touhle knihou to už napravím, fakt. Jednak se mi hodně zamlouvá proto, že nejde „jen“ o detektivku jako takovou, ale dává dohromady téma detektivní zápletky s mezilidskými vztahy. Jednak taky právě z Pošumaví pocházím a jsem zvědavá, jak na mě tenhle můj rodný kraj bude z vyprávění Michaely Klevisové působit.

Pokud jste četli i předchozí Klevisové knihy, tak je tohle jednoznačně něco, co potřebujete do své sbírky v knihovně, to je samozřejmost, ale pokud jste na tom třeba náhodou podobně jako já – jde o „stand alone román“, tedy o knihu mimo série a můžete si ji v pohodě přečíst, i když třeba neznáte slavného inspektora Bergmana. Pustíte se do ní taky?

Život na míru // Marek Rabij

Vydání každé absyntovky bedlivě sleduji a po delší pauze teď vycházejí dvě reportážní knihy od nakladatelství Absynt za sebou. Ta první tu bude v září, jmenuje Země nomádů a ano, jde o knižní předlohu toho filmu, co letos dostal Oscara (nejen) za nejlepší film. Mě ale spíš zaujala druhá kniha jménem Život na míru, tenká malá knížka, která vypráví o přesčasech, dětské práci, dlouhých směnách, továrnách v rozpadajících se barácích… jednoduše řečeno, vypráví o fast fashion.

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Myslím, že je to přesně taková ta kniha, kterou potřebuje každý, koho čas od času přepadne touha pořídit si teď hned okamžitě rychle na sebe něco nového a neonošeného – po dočtení téhle knihy vám bude jasné, že ne, další nové tričko opravdu nepotřebujete.

Případ astrologických vražd // Soji Shimada

Občas mi připadá, že je můj čtenářský záběr příliš úzký, a tak pátrám po nových knižních trzích a skrytých pokladech mimo hranice Evropy. Takový detektivkový poklad přináší do naší krajiny nakladatelství Paseka, které vydalo Případ astrologických vražd – japonský román, ve kterém musí Kijoši Mitarai během jednoho týdne vyřešit záhadu strašlivých vražd, která trápí Japonsko už čtyřicet let.

Tuhle knihu, kterou mimochodem The Guardian zvolil jako jednu z deseti nejlepších detektivek se záhadou „zamčeného pokoje“, přeložili manželé Cimovi a jestli vám tohle jméno něco říká, nedivím se – Anna Cima totiž před třemi roky právě u Paseky vydala knihu Probudím se na Šibuji, za kterou si odnesla Magnesii Literu za Objev roku.

A Slow Fire Burning // Paula Hawkins

Pro ty z vás, kterým nevadí čtení v angličtině a máte v oblibě napínavé thrillery, přihazuju jednu výjimečnou záležitost – zbrusu nová kniha autorky Dívky ve vlaku vychází už na konci srpna. Ale nebojte, český překlad by se měl objevit už v půlce listopadu ještě letos!

Přiznávám se, že po Dívce ve vlaku pro mě další kniha od Hawkins, která se jmenuje Do vody, byla krapet zklamáním, z největší části ale proto, že má očekávání byla poměrně vysoko. Co si budeme povídat, další knihy od Gillian Flynn, co jsem četla po Zmizelé, už mě taky tolik neoslnily, i přesto mě ale bavily. V tomhle žánru si podle mě stále stejnou úroveň drží snad jen Shari Lapena. To ale neznamená, že bych se na novinku od Hawkins netěšila, naopak, nemůžu dospat a nesmírně se těším, až se ponořím do dalšího, pořádně napínavého příběhu.

Čtěte také  Více stran = více knihomolské radosti! 6 tipů na bichle jako stvořené pro podzimní čtení

Poslední dopis od milence // Jojo Moyes

Poslední knihou, kterou bych vám tu ráda doporučila, je Poslední dopis od milence 😊 To je zase žánrový skok někam úplně jinam, konkrétně do romantických oddychovek. Ale proč by ne! Moje knihovna je žánrově velmi pestrá a rozmanitá, máte to taky tak?

Tohle není tak docela novinka, je to „jen“ nové vydání s přebalem podle adaptace od Netflixu, kterou tam můžete najít mezi novinkami právě teď. Já už jsem od Jojo Moyes pár knih přečetla a vždycky to pro mě byl nesmírně příjemný únik od reality, s radostí jsem se dojala a poplakala si. Tahle kniha mě ale míjela, tak bych si na ni teď v následujících dnech ráda udělala čas. A na adaptaci na Netflixu taky. Podle mě je tou nejlepší kombinací přečíst nejprve knihu a jako dodatek si dát i filmovou verzi, abych mohla žít v příběhu ještě o fous déle a zjistila, jak moc moje představa odpovídá představám režiséra. Máte to taky tak? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora