blog

Přechodné období: Skvělý debut pro ty, co si užívají atmosféru a emoce víc než děj

Jak se nám líbila kniha Přechodné období, debut Veroniky Bálkové? Přečtěte si naši podrobnou recenzi a dejte nám vědět, zda vás kniha zaujala.

Český debut vydalo nakladatelství Paseka, kde mě taky na tuhle knihu speciálně upozornili, že prý by se mi mohla zamlouvat. Pustila jsem se do ní tedy ihned po vydání a hned na úvod prozradím, že mě opravdu nezklamala a s radostí ji budu doporučovat dál.

Veronika Bálková pochází z Českých Budějovic, vystudovala právnickou fakultu a pro mě je velmi příjemnou svěží změnou na poli současného českého románu. V anotaci její příběh přirovnávají k Hájíčkovi, Hanišové či Anně Bolavé – docela vysoká laťka pro začínající spisovatelku, ale nutno říct, že Bálková se z mé pozornosti do budoucna určitě neztratí.

Kdybych měla Přechodné období k němu přirovnat, nejblíže tomu mi přijde asi opravdu zmiňovaná Anna Bolavá, byť je mnohem “bolavější” než kniha Veroniky Bálkové. Podobají se ale plynulým stylem psaní, do kterého okamžitě zabřednete, i tím, jak citlivě i realisticky popisují českou přírodu. 

V knize se rozvíjí osudy Kateřiny, která se z nespecifikovaných důvodů přestěhovala k babičce na vesnici a snaží se najít klid na dlouhých procházkách se psem. Na jedné takové vycházce objeví otráveného orla mořského, což ve vesnici spouští celou řadu událostí, nečekaných setkání, drobného detektivního pátrání. A do toho z Kateřininých poznámek a interakcí pomalu odhalujete, co stojí za její snahou držet se stranou, proč odešla z práce a vůbec z celého svého předchozího života.

Sama preferuju a mám ráda pomalejší čtení, kde se na mě nehrne přehršel akce a zvratů, kde si můžu vychutnávat atmosféru a ponořit se do povahy hlavní postavy co nejvíc to jenom jde, takže Přechodné období bylo vyloženě to pravé pro mě. Drobná detektivní zápletka je vítanou ingrediencí příběhu, i když nikoli tím nejdůležitějším. Nicméně tam, kde bych už možná ztrácela pozornost, mě nutila číst dál. Jako velké plus vnímám i skvělé zachycení toho, jak funguje česká vesnice, její propletené vztahy, politikaření i drobné společenské události.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Sakumprásk, s radostí bych Přechodné období doporučila ke čtení všem, co nepotřebují při čtení pospíchat, užívají si víc emoce a atmosféru než děj jako takový a preferují otevřené konce, nebo ještě lépe – chtějí se právě s takovými knihami seznámit a vyzkoušet je, tohle totiž může být skvělý odrazový můstek právě ke knihám Anny Bolavé nebo třeba Veroniky Opatřilové.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora