blog

Pride month: Queer knížky, které samozřejmě můžete číst kdykoli

Rozumí se samosebou, že duhové knížky můžete číst úplně kdykoli. Mezinárodní dny/měsíce čehokoli spíš berme jako prostor pro ještě více inspirace a prostor pro debatu, která jindy může bojovat o naši pozornost s jinými tématy, neméně důležitými.

Proto jsme si pro vás připravili článek plný tipů na čtení podle všemožných žánrů, ve kterých dnes queer linky můžeme najít. Jsme přesvědčeni, že každá kniha, díky které se i queer lidé můžou cítit viděni a slyšeni, má své místo a v našich knihovnách jich najdete spoustu 🙂 

Světová beletrie 

Velkým rybníčkem je samozřejmě světová beletrie, často takové knihy nazýváme společenskými romány. Ostatními tématy i přístupem ke queer tématům se liší a máme děsnou radost, že jich vychází čím dál více a jsou tak rozmanité. Doporučit můžeme například kultovní román Dej mi své jméno, který voní létem, Malý život, který zbořil BookTok i mnohá knihomolská srdce nebo třeba Rozhovory s přáteli, které se kromě tématu bisexuality věnuje třeba ne tolik prozkoumanému tématu endometriózy. Kromě těchto profláklých a zaslouženě milovaných titulů bychom rádi vypíchli třeba knihu Den, která brilantnímu Michaelovi Cunninghamovi vyšla teď už i v češtině a maximálně stojí za přečtení, stejně jako jeho legendární Hodiny. Ruku do ohně dáme i za knížky Shuggie Bain a Young Mungo oceňovaného Douglase Stuarta a za Knihu krve nebinárního autorstva Kim de l’Horizon, která je perfektním experimentem, který vás donutí přehodnotit i to, jak třeba přemýšlíte o jazyku. 

Česká beletrie

Moc nás těší, že i do české beletrie pro dospělé se queer témata dostávají, i když je nutno říct, že mnohem více se v našem tuzemském prostředí dostává prostoru duhové čtení pro dospívající, tzv. young adult publikum. Za poslední dobu můžeme rozhodně vypíchnout knihy Veroniky Opatřilové Počkej na moře a Píseň L. (kterou jsme i vybrali jako knihu Čtenářského klubu), stejně jako Rozložíš paměť Marka Torčíka (i tu jsme v Klubu měli!). Oba dva perfektně a citlivě popisují queer lidskou zkušenost, která ale není jediným středobodem knih, ale je tam velmi podstatná. Zmíníme taky starší knížku Rok perel, která je náročnější na čtení, ale rovněž obohacující. 

Čtěte také  To nejlepší z červencových a srpnových knižních novinek 2024

Klasická literatura

Nejen queer knihy, ale literatura obecně staví na tom, co už bylo napsáno. Jakékoli téma, které se nám zdá nové a moderní, už tu pravděpodobně v nějaké obměně bylo a máme štěstí, pokud bylo zdokumentováno. LGBTQ+ knih v klasice nenajdeme kvanta, máme ale pár oblíbenců, které by byla škoda doma nemít. Prvním je proslulý Obraz Doriana Graye, který kromě queer dandy linky má prvky gotiky a pochmurna. Doporučit můžeme i Nerozlučné od feministické ikony Simone de Beauvoir, což je její autobiografická kniha, která nás velmi zasáhla. Jedinečnou knihou je taky Orlando od Virginie Woolf, které líčí trans zkušenost už takhle brzy v historii – naše společnost by se od Virginie mohla učit. Nemůžeme zapomenout ani na Barvu nachu, která už patří spíš mezi moderní klasiky (jako i třeba Cunninghamovy Hodiny), ale je skvělá a určitému zubu času už odolala, tak ji zařadíme sem (i když to samozřejmě není tak podstatné) (a opět, i tahle byla v našem Čtenářském klubu). 

Fantasy 

Queer a jiná společenská témata se dostávají i do žánrů vzdálenější realismu společenské prózy a tím se dostává mezi širší a rozmanitější čtenářstvo, z čehož máme hroznou radost. Čím víc se s tématy tohohle typu budeme setkávat, tím budeme empatičtější a budou nám připadat samozřejmá. Duhová témata perfektně zachycuje třeba TJ Klune ve svých roztomilých cozy fantasy knížkách, například V životech loutek nebo Pod šeptajícími dveřmi. Pokud byste raději sáhli po fantasy knize plné mytologie, konkrétně té řecké, nesmí vám v knihovně chybět Achilleova píseň, právem velmi populární kniha. Jestli vaše srdce baží spíš po „serióznější“ fantasy, nenechte si ujít třeba rozsáhlou knihu Převorství u pomerančovníku s brilantní queer linkou, nebo Babylon, která se navíc zaobírá překladatelstvím a jazykem. 

Čtěte také  Květen, lásky a čtení čas! 6+1 tipů na zamilované knížky

Young adult contemporary

Neboli knížky pro dospívající, které řeší současná témata. Jsou tak obdobou společenských románů, jen cílí na mladší publikum, mládež přibližně ve středoškolských letech. Jinými slovy taky v letech, kdy se mladí lidé často hledají a je extrémně cenné, že knihy pro ně s queer linkami vychází a čtenář/ka se tak nemusí se svými pocity cítit sám/sama. My můžeme s klidným srdcem doporučit třeba trans knížku Felix až navěky, což je téma, které by si jistojistě zasloužilo ještě více pozornosti. Málo frekventovaným tématům se věnuje třeba i Alice Oseman, autorka legendárních Srdcerváčů – její kniha Bez lásky se věnuje tématům asexualitě a aromantičnosti (ano, i ty jsou samozřejmě součástí LGBTQ+ komunity!) a její Radio Silence, která se nyní chystá v českém překladu, má hned několik queer postav (gay ženy i muže, asexuálního muže, bisexuálku…). I v českém prostředí knihy pro mladé čtenářky a čtenáře vznikají a kvalitou se světovým můžou rovnat – třeba Tamařino souhvězdí, Supertajný seznam věcí nebo Letní bouřky

Non-fiction 

Pochopitelně nemůžeme opomenout non-fiction, tedy knihy buď z rybníčku odborné a naučné literatury, nebo třeba textů vlastních pocitů, rozhovorů apod. Novinář Filip Titlbach má na kontě právě knihu rozhovorů s různými queer osobami s velmi různými životními příběhy, které jsou jeden do jednoho cenné, Byli jsme tu vždycky si rozhodně pořiďte, pokud ji doma ještě nemáte. Velmi zajímavá je například kniha Sister Outsider, je velmi feministická a spíše pro náročnější čtenářstvo, která velmi řeší intersekcionalitu témat jako je LGBTQ+, feminismus, rasa, třída, věk. The LGBTQ + History Book je krásná velkoformátová kniha plná různých queer zkušeností a moc jí to bude slušet na vašem konferenčním stolku. 

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora